Vaniljev kruhov narastek z maceriranimi jagodami

by Jasmina

Letos 24. aprila v Sloveniji prvič obeležujemo dan brez zavržene hrane, kar je eden večjih globalnih problemov oziroma izzivov. Sama s hrano ravnam zelo racionalno, zato raje kupujem sproti in v manjših količinah, sploh kar se tiče sadja in zelenjave. Ker smo pri nas doma kar precejšnji ljubitelji kruha, ga pogosto pečem, nekaj pa ga tudi kupim in tako se kaj hitro zgodi, da se v naši vrečki za kruh najde kakšen kos, ki ni več svež. V takih primerih ostanke kruha najraje recikliram oziroma porabim v receptu za kruhov narastek, s katerim na preprost način nasitim celo družino in prav zaradi njegove enostavnosti ga zelo rada pripravim tudi na dopustu, tako poleti kot pozimi … Delamo ga lahko na več načinov tako na sladko kot slano z različnimi dodatki, pa vendar smo trenutno v prelepem pomladnem času, zato je recept z maceriranimi jagodami naš najljubši v tem času.
Za pripravo kruhovega narastka je najprimernejši mehki mlečni kruh, vendar ga lahko prav tako pripravimo s katerimkoli drugim, bolj primeren je sicer beli kruh. Ostale sestavine, kot so jajca, smetana, mleko, itd. pa imamo praktično vedno doma. To je res zelo preprosta in poceni jed, ki jo lahko pripravimo tako za zajtrk ali pa kot sladico. Za optimalni rezultat priporočam, da kruh namakamo čez noč, sicer pa sama narastek največkrat pripravim kar v zadnjem hipu, pa ne ostane niti grižljaj, haha… Kruhove rezine namočene v vaniljevi jajčno-mlečni zmesi in nato počasi pečene v pečici naredijo jed izredno mehko oziroma »kruhasto pudingasto« ter nežnega vaniljevega okusa, macerirane jagode pa poskrbijo za svežino in odlično kombinacijo okusov. Lahko dodamo še žlico sladke stepene smetane in dobimo čudovito enostavno sladico.
K tej zelo enostavni pripravi, ki ne zahteve prav nobenih predhodnih kuharskih veščin oziroma znanja, lahko povabite tudi svoje otroke in si tako na zabaven način pripravite odličen zajtrk, ki bo zagotovo navdušil prav vse generacije!

Vaniljev kruhov narastek z maceriranimi jagodami

Letos 24. aprila v Sloveniji prvič obeležujemo dan brez zavržene hrane, kar je eden večjih globalnih problemov oziroma izzivov. Sama s hrano ravnam zelo racionalno, zato raje kupujem sproti in… Recepti Vaniljev kruhov narastek z maceriranimi jagodami European Natisni
Število oseb: pekač dimenzij 23 x 16 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 300 g do 350 g kruha
  • 2 večji ali 3 manjša jajca
  • 3 žlice sladkorja
  • 250 ml sladke smetane
  • 150 ml mleka
  • 2 žlički tekoče vanilje (ali semena vaniljevega stroka)
  • Nastrgana lupina bio limone
  • Maslo za namastitev pekača
  • Kristalni sladkor za posip

 

Ostalo (macerirane jagode)

  • 250 g jagod (seveda lahko tudi več)
  • 2 žlici sladkorja
  • Sok ene limone
  • Po okusu sladkor v prahu za posip

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 175 stopinj.
  2. Kruh narežemo na približno 1,5 cm debele rezine in pripravimo jajčno-mlečno zmes.
  3. Jajca zmešamo s sladkorjem, dodamo sladko smetano in mleko, na koncu pa še vaniljo in limonino lupinico.
  4. V tako pripravljeno tekočo zmes položimo rezine kruha in pustimo, da se namakajo vsaj 5 min.
  5. Pekač dobro namastimo z maslom.
  6. Namočene rezine kruha zložimo v pekač drugo poleg druge in nato čez kruh prelijemo še preostalo zmes.
  7. Nato pekač prekrijemo z alu folijo in pustimo stati pol ure do eno uro, da se rezine kruha popolnoma prepojijo z zmesjo ali pa pekač čez noč postavimo v hladilnik in kruhov narastek spečemo za zajtrk.
  8. Pekač pokrit s folijo postavimo v ogreto pečico in pečemo 45 minut, nato pa folijo odstranimo, kruh po vrhu posujemo s kristalnim sladkorjem (za boljšo hrustljavost) ter pečemo še približno 15 do 20 minut, da nastane lepo zapečena zlatorjava skorjica.
  9. Med peko narastka pripravimo macerirane jagode in sicer tako, da oprane in očiščene jagode narežemo na poljubno velike koščke, dodamo sladkor in limonin sok, premešamo ter pustimo na sobni temperaturi stati vsaj pol ure, da se sladkor popolnoma raztopi in jagode spustijo svoj sok oziroma aromo.
  10. Pečen kruhov narastek ohladimo do mlačnega, nato pa po kruhu razporedimo macerirane jagode in prelijmo z jagodnim sokom, lahko pa to storimo tudi porcijsko. Na koncu posujemo še s sladkorjem v prahu.

 

Namig

  1. Če želimo kruhov narastek pripraviti kot sladico, preprosto zraven postrežemo stepeno sladko smetano, lahko tudi smetano z maskarponejem ali celo kepico vaniljevega sladoleda, dodamo nekaj maceriranih jagod ter prelijemo z žličko jagodnega soka, ki je nastal pri maceriranju.
  2. Namesto jagod lahko uporabimo tudi kakšno drugo sezonsko sadje ali pa kar domačo jagodno marmelado z rabarbaro, namesto sladkorja v prahu lahko uporabimo med ali javorjev sirup, jed pa lahko na koncu nadgradimo tudi s popečenimi mandljevimi lističi.

Morda vam bo všeč