Letos 24. aprila v Sloveniji prvič obeležujemo dan brez zavržene hrane, kar je eden večjih globalnih problemov oziroma izzivov. Sama s hrano ravnam zelo racionalno, zato raje kupujem sproti in v manjših količinah, sploh kar se tiče sadja in zelenjave. Ker smo pri nas doma kar precejšnji ljubitelji kruha, ga pogosto pečem, nekaj pa ga tudi kupim in tako se kaj hitro zgodi, da se v naši vrečki za kruh najde kakšen kos, ki ni več svež. V takih primerih ostanke kruha najraje recikliram oziroma porabim v receptu za kruhov narastek, s katerim na preprost način nasitim celo družino in prav zaradi njegove enostavnosti ga zelo rada pripravim tudi na dopustu, tako poleti kot pozimi … Delamo ga lahko na več načinov tako na sladko kot slano z različnimi dodatki, pa vendar smo trenutno v prelepem pomladnem času, zato je recept z maceriranimi jagodami naš najljubši v tem času.
Za pripravo kruhovega narastka je najprimernejši mehki mlečni kruh, vendar ga lahko prav tako pripravimo s katerimkoli drugim, bolj primeren je sicer beli kruh. Ostale sestavine, kot so jajca, smetana, mleko, itd. pa imamo praktično vedno doma. To je res zelo preprosta in poceni jed, ki jo lahko pripravimo tako za zajtrk ali pa kot sladico. Za optimalni rezultat priporočam, da kruh namakamo čez noč, sicer pa sama narastek največkrat pripravim kar v zadnjem hipu, pa ne ostane niti grižljaj, haha… Kruhove rezine namočene v vaniljevi jajčno-mlečni zmesi in nato počasi pečene v pečici naredijo jed izredno mehko oziroma »kruhasto pudingasto« ter nežnega vaniljevega okusa, macerirane jagode pa poskrbijo za svežino in odlično kombinacijo okusov. Lahko dodamo še žlico sladke stepene smetane in dobimo čudovito enostavno sladico.
K tej zelo enostavni pripravi, ki ne zahteve prav nobenih predhodnih kuharskih veščin oziroma znanja, lahko povabite tudi svoje otroke in si tako na zabaven način pripravite odličen zajtrk, ki bo zagotovo navdušil prav vse generacije!