Pečeni paradižniki z mocarelo, jajcem in baziliko

by Jasmina

To je preprosta italijanska specialiteta, ki je, kot je za to mediteransko kuhinjo značilno, zelo enostavna, vendar naravnost božanska in polna okusov, po vrhu pa še zdrava. Rdeči paradižniki s svojo intenzivno in atraktivno rdečo barvo kar vabijo, da jih uporabimo v svoji kuhinji. In ko so paradižniki v polni sezoni ter se bohotijo na vseh vrtovih in tržnicah, je res čas, da jih uporabimo na vse mogoče načine.
Velikokrat se zalotim, da mi primanjkuje idej za bolj raznolike zajtrke, zato je ta recept idealna rešitev za vse sočne in sladke sezonske paradižnike, ki čakajo, da jih porabimo. Pa tudi praktična rešitev, da na »en mah« nahranimo celo družino, ali pa se samo v dvoje razvajamo s poznim zajtrkom ali morda večerjo v družbi osvežilne hladne mimoze ter uživamo v polnih, vendar svežih mediteranskih okusih poletja ter neustavljivo privlačnem tekočem rumenjaku, prepletenem s stopljeno mocarelo. Prepričana sem, da bo to ljubezen na prvi ugriz, ki vas bo v mislih nemudoma popeljala na sončne kraje!

Pečeni paradižniki z mocarelo, jajcem in baziliko

To je preprosta italijanska specialiteta, ki je, kot je za to mediteransko kuhinjo značilno, zelo enostavna, vendar naravnost božanska in polna okusov, po vrhu pa še zdrava. Rdeči paradižniki s… Objave Pečeni paradižniki z mocarelo, jajcem in baziliko European Natisni
Število oseb: 2
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 4 paradižniki
  • 125 g mocarele
  • 1 strok česna
  • Sveža zelišča (rožmarin, timijan, origano, … )
  • 2 jajci
  • 1 žlica oljčnega olja
  • Sol, poper
  • Sveža bazilika

Ostalo

  • Kruh

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
  2. Dva paradižnika operemo in jima odrežemo vrh, tako da dobimo klobuček. Nato ju izdolbemo, obrnemo in odrežemo še malenkost spodnjega dela, da paradižnika lažje stojita (pri tem pazimo, da ju ne prerežemo).
  3. Nato ju postavimo na papirnato brisačo, ju rahlo posolimo in pustimo vsaj 10 min, da izpustita vodo.
  4. Prav tako dobro odcedimo tudi mocarelo.
  5. Pripravimo pekač, v katerega damo nekaj oljčnega olja, na koščke narezana preostala dva paradižnika (lahko tudi kakšnega več), prerezan strok česna in zelišča. Solimo in popramo po okusu, nato pa na sredino dodamo izdolbena paradižnika s klobučkom ter pečemo 20 minut.
  6. Nato oba paradižnika do polovice napolnimo z mocarelo ter v vsakega dodamo ubito jajce, solimo in popramo po okusu ter vrnemo v pečico in pečemo še dodatnih 10 do 20 minut, odvisno od tega kako pečen oziroma tekoč rumenjak želimo (ne pokrijemo s klobučkom).
  7. Pečene paradižnike postrežemo s svežo baziliko in popečenimi rezinami kruha.

 

Namig

  1. Izdolbena paradižnika je potrebno obvezno dobro odcediti na papirnati brisači, da izpustita čim več vode, zato da kasneje pri pečenju lepše karamelizirata.
  2. Paradižnike lahko poleg mocarele in jajčka napolnite tudi z žličko pesta, rezino šunke, ipd.

Morda vam bo všeč