Čemaževi »odtrgančki« s sirom in šunko*

by Jasmina

* Recept je nastal v sodelovanju s spletnim kulinaričnim portalom Odprta kuhinja (video).

Prečudovita pomlad nas vsako leto razveseli tudi z mnogimi zdravilnimi rastlinami, ki jih lahko v naravi naberemo skorajda »mimo grede«. Sama se pogosto podam na nedeljski sprehod v bolj vlažne in senčne predele gozda ter sledim vonju po česnu, kjer nato v izobilju najdem čemaž oziroma divji česen. To izredno aromatično in zdravilno zel lahko uporabimo na različne načine in tukaj je izredno uporaben recept, prepleten z mehkim kvašenim testom, sirom, šunko in seveda čemažem. Poimenovala sem ga preprosto »odtrgančki«, saj je testo z nadevom oblikovano v majhne cvetove, ki skupaj sestavljajo večji cvet oziroma rožo ter se po peki posamično trgajo v za ugriz ali dva velike kose. In prav zato je to zelo primerna jed za večje število ljudi ter ob kozarčku vina ali piva tudi izredno okusen prigrizek ali pa lep pomladanski pogrinjek na vrtu ob prvih toplih pomladanskih žarkih.

Čemaževi »odtrgančki« s sirom in šunko

* Recept je nastal v sodelovanju s spletnim kulinaričnim portalom Odprta kuhinja (video). Prečudovita pomlad nas vsako leto razveseli tudi z mnogimi zdravilnimi rastlinami, ki jih lahko v naravi naberemo… Objave Čemaževi »odtrgančki« s sirom in šunko* European Natisni
Število oseb: okrogel keramični pekač za pite (premer 26 cm)
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

Testo

 • 350 g gladke moke
 • 210 ml mlačnega mleka
 • 5 g suhega kvasa ali 18 g svežega kvasa
 • 1 žlička soli
 • 30 ml olivnega olja

 

Nadev

 • 175 g kremnega sira Philadelphia
 • 2 žlici drobno nasekljanega svežega čemaža (ali čemažev pesto)
 • 2 žlici drobno nasekljanega peteršilja
 • Nekaj kapljic limoninega soka
 • 80 g naribane mocarele
 • 40 g naribanega sira groyer
 • Sol, poper po okusu
 • 300 g rezin šunke iz katerih lahko izrežemo kroge s premerom 8 cm

 

Premaz

 • Rumenjak zmešan z žlico vode ali mleka (za lepši »zapečeni« izgled)
 • Olivno olje ali maslo (za lepši izgled pred serviranjem)

 

Ostalo

 • Okrogli model za izrezovanje krofov, premer 8 cm
 • Papir za peko

Priprava

 1. Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko v katerem smo predhodno raztopili sladkor ter dodamo kvas. Počakamo približno 10 min, da kvas aktivira oziroma da začne delovati, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki (če delamo s suhim kvasom, postopek nadaljujemo brez čakanja, da kvas aktivira).
 2. Nato ob strani v moko dodamo še sol ter ob mešanju z aparatom postopoma dodajamo še olje.
 3. Testo z aparatom gnetemo približno 8 minut, da postane gladko, prožno oziroma elastično in na otip lepljivo.
 4. Posodo s testom zapremo s pokrovom ali prozorno folijo za živila ter pustimo, da testo vzhaja za dvakrat toliko.
 5. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
 6. Rezine šunke naložimo eno na drugo in z okroglim modelčkom za krofe pritisnemo, da šunko izrežemo v obliki kroga.
 7. Pripravimo nadev in sicer v posodo damo vse sestavine za nadev (kremni sir, čemaž, peteršilj, nekaj kapljic limoninega soka, naribano mocarelo, nariban sir groyer) ter nežno solimo in popramo po okusu ter vse skupaj dobro premešamo.
 8. Pripravimo okrogel pekač in ga obložimo s papirjem za peko, da celotno kruhovo rožo po peki lažje vzamemo iz pekača.
 9. Vzhajano kepo testa preložimo na delovno površino, ki jo predhodno na tanko naoljimo in testo nežno razvaljamo v pravokotnik dimenzij približno 40 x 60 cm ter z modelom za krofe izrežemo kroge.
 10. Na vsak krog testa damo žličko nadeva, ga enakomerno razmažemo ter dodamo v krog izrezano rezino šunke, nato pa tako nadevan oziroma obložen krog testa prepolovimo. Prepolovljenega postavimo pokonci, da je odprti del kroga zgoraj (vidi se nadev) ter oba spodnja konca kroga stisnemo skupaj, da dobimo obliko solzice ali majhnega cveta, nato pa le-te enega poleg drugega (v istem položaju – zgoraj odprti del) zlagamo v pekač, da dobimo izgled rože.
 11. Tako pripravljeno kruhovo rožo pokrijemo s krpo in pustimo približno 15 do 20 minut, da še malce vzhaja. Nato jo na tanko premažemo z rumenjakom zmešanim z malce vode.
 12. Postavimo v segreto pečico ter pečemo približno 20 do 25 minut.
 13. Ko je testo pečeno, ga še nekaj minut pustimo v pekaču, nato pa primemo za papir ter pečeno kruhovo rožo prestavimo na rešetko oziroma na servirni krožnik, kjer jo še malce premažemo z olivnim oljem.

 

Namig

 1.  Če svežega čemaža nimate pri roki, lahko uporabite tudi čemažev pesto, ki ga dobite v kozarčkih v večjih trgovinah ali pri lokalnih pridelovalcih hrane.
 2. Čemažev pesto lahko pripravite tudi sami, saj je priprava zelo enostavna (čemaž, olivno olje in sol) in tako svoje goste presenetite s čemaževo rožico tudi, ko ni sezona čemaža.

Morda vam bo všeč