Enostaven kruh brez gnetenja

by Jasmina

»Kruh ni samo hrana, kruh je ljubezen. Kruha ne naredi moka, ampak roka!… » pravi ljudska modrost. In res, domači kruh je eno veliko veselje, zadovoljstvo in ljubezen! V tem »korona« obdobju, ki traja že skoraj eno leto, sem res veliko pekla in največ spekla prav kruha. Kot velika ljubiteljica kruha imam najraje kruh z drožmi, vendar mi kot polno zaposleni mami dveh majhnih otrok žal družinska dinamika velikokrat ne dopušča dolgotrajnih postopkov, zato se rada poslužujem tudi receptov s kvasom. Najraje uporabljam suhi kvas, ki ima v primerjavi s svežim manj intenziven okus, pa še priprava je hitrejša, saj mi je včasih še tistih 10 minut, ko se naredi kvasec, čisto preveč oziroma odveč. Preizkušala sem različne recepte in metode in nastal je recept, ki ga imam zelo rada ter ga uporabljam, kadar nam doma na hitro »zadiši« enostaven in svež domači kruh. In res ni bolj toplega in domačega občutka, ko med vikendom lahko počasi srkam vročo kavo, medtem ko dom preplavijo prijetne vonjave po sveže pečenem domačem kruhu, pri tem pa sem za njegovo pripravo porabila minimalno časa. Ta recept je namreč izredno enostaven, primeren je za vse začetnike in tiste, ki niso vešči peke kruha. Pripravljen je brez gnetenja, zato ne potrebujemo mešalnika ali znanja o kakšni posebni tehniki priprave. Pripravimo ga lahko na dva načina in sicer kot »hitro pripravljen kruh« (uporabimo 2 žlički suhega kvasa in ga po 4 do 5 urah že lahko jemo) ali pa kot »kruh vzhajan čez noč« (uporabimo 1 žličko suhega kvasa). Postopek priprave je pri obeh načinih povsem enak, razlika je samo v času vzhajanja (in količini kvasa). Seveda pa je kruh vzhajan čez noč bolj izdaten, saj se na ta način razvijejo tako okusi kot njegova struktura. Sama ga največkrat pripravim prav z vzhajanjem čez noč, tako da večer prej zmešam sestavine v testo in ga pustim pokritega vzhajati na sobni temperaturi od 12 do 18 ur. Naslednje jutro testo oblikujem v hlebček, ga pustim vzhajati še 30 minut do ene ure ter nato spečem čudovito hrustljavi hlebček. Na način vzhajanja čez noč sem pripravila hlebček tudi že iz samo pol žličke suhega kvas in rezultat je bil prav tako naravnost fantastičen! Priporočam peko v litoželezni posodi s pokrovom, saj na ta način dobimo res izjemno hrustljavo skorjico in mehko sredico. Če tovrstne posode nimamo, lahko za peko uporabimo tudi druge možnosti, ki so navedene v okviru »Namiga«, poleg tega pa so tam navedeni tudi ostali nasveti glede priprave in peke kruha.

Ta najbolj enostaven doma pripravljen kruh brez gnetenja, z izredno hrustljavo skorjico in mehko sredico, ki je lahko pripravljen na dva načina (hitro ali čez noč), vas bo zagotovo tako navdušil, da ga boste želeli peči vedno znova in znova!

Enostaven kruh brez gnetenja

»Kruh ni samo hrana, kruh je ljubezen. Kruha ne naredi moka, ampak roka!… » pravi ljudska modrost. In res, domači kruh je eno veliko veselje, zadovoljstvo in ljubezen! V tem… Recepti Enostaven kruh brez gnetenja European Natisni
Število oseb: en hlebček
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 450 g moke (navadne gladke ali namenske za kruh)
  • 1 žlička suhega kvasa za vzhajanje čez noč ali 2 žlički za hitro vzhajanje
  • 2 žlički soli
  • 350 ml vode (za vzhajanje čez noč naj bo sobne temperature, za hitro vzhajanje pa mlačna)

 

Ostalo

  • Moka
  • Papir za peko

Priprava

  1. V večjo posodo presejemo moko, dodamo kvas, sol in vodo ter z leseno ali silikonsko žlico (lahko tudi z rokami) dobro premešamo, da se sestavine med seboj dobro povežejo in nastane lepljiva kepa testa (če je testo zelo suho, po kapljicah dodamo vodo, dokler ne dobimo lepljive kepe).
  2. Posodo pokrijemo s prozorno folijo za živila in pustimo vzhajati, da testo naraste za dvakrat toliko. Hitro vzhajanje traja 2 do 3 ure, vzhajanje čez noč pa 12 do 18 ur (na sobni temperaturi).
  3. Ko je testo vzhajano in mehurčkasto, ga iz posode predenemo na predhodno na tanko pomokano delovno površino ter ga zelo na tanko pomokamo še po vrhu.
  4. Testo oblikujemo v žogico oziroma hlebček tako, da testo okoli in okoli iz vseh strani dvigujemo in ga s prsti pritiskamo na sredino, dokler ne dobimo bolj napete žogice ter ga nato obrnemo okoli (hlebček testa lahko pokrijemo s prtičem in počakamo 10 minut, da se gluten malce sprosti, lahko pa nadaljujemo postopek tudi brez tega koraka).
  5. Obrnjen hlebček testa objamemo z dlanmi ter ga sukamo in obračamo okoli in okoli, da dobimo lepo okroglo obliko. Nato ga še nekajkrat objamemo z dlanmi ter rahlo potisnemo in podrsamo proti sebi, da se površina hlebčka še bolj napne ter postane lepa in gladka, hlebček pa bolj kompakten (ta korak lahko tudi izpustimo ter samo preprosto oblikujemo hlebček, vendar njegova oblika ne bo tako lepa).
  6. Hlebček nato z rokami dvignemo in preložimo (ne obračamo ga kot pri vzhajalni košarici!) na rahlo pomokan papir za peko ter ga na rahlo pomokamo še po vrhu. Z rokami primemo za vse štiri konce papirja ter vse skupaj postavimo v okroglo posodico (moja ima cca. 20 cm premera), pokrijemo s tekstilnim prtičem in pustimo vzhajati od 30 minut do ene ure.
  7. Pečico segrejemo na 230 stopinj in vanjo postavimo litoželezno posodo s pokrovom, da se dobro segreje (kar traja najmanj 30 minut).
  8. Ko je hlebček vzhajan in pečica popolnoma razgreta, najprej na hlebčku z ostrim nožem naredimo nekaj zarez (lahko zarežemo križ ali dve poševni črti ali pa eno zarezo ob robu testa, kot v mojem primeru). Če tega ne storimo, bo kruh počil sam po svoje).
  9. Iz pečice zelo previdno vzamemo posodo, saj je zelo vroča in vanjo položimo hlebček skupaj s papirjem za peko, pokrijemo s pokrovom ter postavimo nazaj v pečico.
  10. Pečemo 30 minut, nato pa odstranimo pokrov in pečemo še 10 do 15 minut, da kruh dobi lepo zlatorumeno zapečeno hrustljavo skorjico.
  11.  Pečeni kruh ohladimo na mrežici.

 

Namig

  1. Moka; moj kruh je pripravljen iz popolnoma navadne gladke moke, seveda pa je priporočljivo uporabiti namensko moko za kruh. Pri uporabi polnozrnate moke moramo dodati več vode.
  2. Kvas; najraje uporabljam suhi kvas, ki ima v primerjavi s svežim kvasom manj intenziven okus, pa še priprava je hitrejša.
  3. Vzhajanje; če želite testo vzhajati 12 do 18 ur, ga je potrebno vzhajati v hladilniku, v hladilniku lahko testo sicer vzhaja nekje do 3 dni (kruh bo na ta način imel še več okusa).
  4. Alternativa litoželezni posodi; če litoželezne posode nimamo, lahko testo s papirjem za peko položimo in spečemo kar na navadnem pekaču ali pa na »kamnu« za pice in uporabimo eno od spodaj naštetih metod s paro.
  5. Hrustljava skorjica (para); če nimamo litoželezne posode s pokrovom in za peko uporabljamo pekač ali »kamen«, na dno vroče pečice postavimo posodo z vrelo vodo, ki bo med pečenjem izhlapevala in tako bo nastajala para, ki bo poskrbela za hrustljavost skorjico. Lahko pa prazno posodo postavimo v pečico že takoj ob vklopu in nato v segreto posodo nalijemo mrzlo vodo. Lahko pa segreto pečico preprosto dobro poškropimo z mrzlo vodo in na tak način ustvarimo paro.
  6. Oblika; iz testa lahko pripravimo različne oblike kruha.
  7. Okusi; testu lahko dodamo tudi semena ali pa začimbnice, kot so rožmarin s česnom ali pa nariban parmezan, ipd.
  8. Svežina; kruh drži svežino 2 dni, lahko ga tudi zamrznemo.

 

Morda vam bo všeč