»Kruh ni samo hrana, kruh je ljubezen. Kruha ne naredi moka, ampak roka!… » pravi ljudska modrost. In res, domači kruh je eno veliko veselje, zadovoljstvo in ljubezen! V tem »korona« obdobju, ki traja že skoraj eno leto, sem res veliko pekla in največ spekla prav kruha. Kot velika ljubiteljica kruha imam najraje kruh z drožmi, vendar mi kot polno zaposleni mami dveh majhnih otrok žal družinska dinamika velikokrat ne dopušča dolgotrajnih postopkov, zato se rada poslužujem tudi receptov s kvasom. Najraje uporabljam suhi kvas, ki ima v primerjavi s svežim manj intenziven okus, pa še priprava je hitrejša, saj mi je včasih še tistih 10 minut, ko se naredi kvasec, čisto preveč oziroma odveč. Preizkušala sem različne recepte in metode in nastal je recept, ki ga imam zelo rada ter ga uporabljam, kadar nam doma na hitro »zadiši« enostaven in svež domači kruh. In res ni bolj toplega in domačega občutka, ko med vikendom lahko počasi srkam vročo kavo, medtem ko dom preplavijo prijetne vonjave po sveže pečenem domačem kruhu, pri tem pa sem za njegovo pripravo porabila minimalno časa. Ta recept je namreč izredno enostaven, primeren je za vse začetnike in tiste, ki niso vešči peke kruha. Pripravljen je brez gnetenja, zato ne potrebujemo mešalnika ali znanja o kakšni posebni tehniki priprave. Pripravimo ga lahko na dva načina in sicer kot »hitro pripravljen kruh« (uporabimo 2 žlički suhega kvasa in ga po 4 do 5 urah že lahko jemo) ali pa kot »kruh vzhajan čez noč« (uporabimo 1 žličko suhega kvasa). Postopek priprave je pri obeh načinih povsem enak, razlika je samo v času vzhajanja (in količini kvasa). Seveda pa je kruh vzhajan čez noč bolj izdaten, saj se na ta način razvijejo tako okusi kot njegova struktura. Sama ga največkrat pripravim prav z vzhajanjem čez noč, tako da večer prej zmešam sestavine v testo in ga pustim pokritega vzhajati na sobni temperaturi od 12 do 18 ur. Naslednje jutro testo oblikujem v hlebček, ga pustim vzhajati še 30 minut do ene ure ter nato spečem čudovito hrustljavi hlebček. Na način vzhajanja čez noč sem pripravila hlebček tudi že iz samo pol žličke suhega kvas in rezultat je bil prav tako naravnost fantastičen! Priporočam peko v litoželezni posodi s pokrovom, saj na ta način dobimo res izjemno hrustljavo skorjico in mehko sredico. Če tovrstne posode nimamo, lahko za peko uporabimo tudi druge možnosti, ki so navedene v okviru »Namiga«, poleg tega pa so tam navedeni tudi ostali nasveti glede priprave in peke kruha.
Ta najbolj enostaven doma pripravljen kruh brez gnetenja, z izredno hrustljavo skorjico in mehko sredico, ki je lahko pripravljen na dva načina (hitro ali čez noč), vas bo zagotovo tako navdušil, da ga boste želeli peči vedno znova in znova!