Kot sapica puhaste cimetove rolice

by Jasmina

Kljub vsej poplavi receptov za cimetove rolice, ki jih lahko najdemo na internetu, sem se odločila, da predstavim še svoj recept. Pred kratkim sem namreč na svojem IG story-ju objavila delček priprave teh rolic in vsul se je ogromen plaz zanimanja za recept oziroma postopek priprave. Ta recept je resnično dobro preverjen oziroma pripravljen že neštetokrat, saj si pri nas doma, sploh v jesensko-zimskem času, največkrat zaželimo prav to sladko dobroto. Vsa družina se povsem strinja, da si po izletu v naravi in snegu, ko se z rdečimi lički in utrujeni vrnemo domov, ali pa recimo na božično jutro, ko dom prevzame lep cimetov vonj, ničesar ne želimo bolj, kot prav te puhaste, mehke in kot sapica nežne, pa vendar sočne in po cimetu dišeče ter še malo mlačne cimetove rolice, ki jih imamo najraje z vaniljevim prelivom iz kremnega sira. Če pa se zgodi, da kremnega sira nimamo pri roki, lahko rolice posujemo kar s sladkorjem v prahu in tudi takim prav nič ne manjka. Sicer pa so sestavine za pripravo rolic preproste in jih imamo večinoma vedno doma pri roki, pa tudi sam postopek priprave je zelo preprost in enostaven, vendar je dobro upoštevati vse namige, ki so zapisani in strjeni pod receptom, saj na ta način dobimo resnično najbolj lične in ekstremno puhaste cimetove rolice, kar jih premore internet!
Ta recept za cimetove rolice je delno povzet po že objavljenem receptu za puhaste buhteljne.

Kot sapica puhaste cimetove rolice

Kljub vsej poplavi receptov za cimetove rolice, ki jih lahko najdemo na internetu, sem se odločila, da predstavim še svoj recept. Pred kratkim sem namreč na svojem IG story-ju objavila… Recepti Kot sapica puhaste cimetove rolice European Natisni
Število oseb: 12 rolic (pekač dimenzije 30 x 21 cm)
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Testo

 • 500 g gladke moke
 • 300 ml mlačnega mleka
 • 2,5 žlici sladkorja
 • 7g suhega kvasa ali 25 g svežega kvasa
 • 1 jajce
 • 120 ml stopljenega masla
 • 1 žlička soli
 • 1 žlička tekoče vanilje

 

Nadev

 • 50 g masla (sobne temperature)
 • 70 g rjavega sladkorja
 • 1,5 žlica cimeta v prahu

 

Preliv

 • 1 žlica masla (sobne temperature)
 • 3 žlice kremnega sira (Philadelphia)
 • 3 žlice sladkorja v prahu
 • 3 do 4 žlice mleka
 • 1 žlička tekoče vanilje

 

Ostalo

 • Zobna nitka ali sukanec
 • Maslo za namastitev pekača

Priprava

 1. Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko, v katerem smo predhodno raztopili sladkor ter dodamo kvas. Počakamo približno 10 min, da kvas aktivira oziroma da začne delovati, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki (če delamo s suhim kvasom, postopek nadaljujemo brez čakanja, da kvas aktivira).
 2. Nato ob strani v moko dodamo še sol, stepeno jajce, tekočo vaniljo ter ob mešanju z aparatom postopoma dodamo še stopljeno maslo.
 3. Testo z aparatom gnetemo približno 8 minut, da postane gladko, prožno oziroma elastično in na otip lepljivo.
 4. Posodo s testom zapremo s pokrovom ali prozorno folijo za živila ter pustimo, da testo vzhaja za dvakrat toliko.
 5. Vzhajano kepo testa preložimo na delovno površino, ki jo predhodno na tanko naoljimo in testo nežno razvaljamo v pravokotnik dimenzije približno 45 x 35cm.
 6. Pripravimo nadev in sicer zmehčano maslo zmešamo s sladkorjem in cimetom ter nato z nadevom enakomerno premažemo razvaljano testo po celotni površini.
 7. Z nadevom premazano testo zvijemo v rulado in pri tem prvo četrtino testa zvijemo zelo na tesno, nato pa z dlanmi testo previdno »zarolamo« do konca.
 8. Rulado narežemo na 12 približno enako debelih kosov oziroma rolic (moja rulada je ponavadi dolga 50 cm in jo narežem na nekje 4 cm debele kose), pri tem pa si lahko pomagamo z nitko, da ne deformiramo testa oziroma oblike rolic. Lahko pa rulado seveda narežemo tudi z nožem, vendar se v tem primeru rolice malce potlačijo, zato jih moramo z rokami poravnati, tako da dobimo lepo okroglo obliko.
 9. Rolice položimo v pekač, ki smo ga dobro namastili z maslom (moj pekač je velik 30 x 21 cm in vanj položim rolice po sistemu 3 x 4). Nato pekač z rolicami pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še pol ure.
 10. Pečico ogrejemo na 200 stopinj in pečemo približno 20 minut (pečem jih na spodnji rešetki).
 11. Pečene rolice vzamemo iz pečice in jih takoj pokrijemo s kuhinjsko krpo, da skorjica postane lepo mehka ter pustimo, da se ohladijo do mlačnega.
 12. Pripravimo kremast vaniljev preliv in sicer vse sestavine zmešamo v gladko fino zmes, pri tem pa pazimo, da so vse sestavine sobne temperature, saj se tako izognemo grudicam. Lahko pa rolice preprosto oziroma po okusu potresemo le s sladkorjem v prahu.

 

Namig

 1. Pri pripravi cimetovih rolic najraje uporabim suhi kvas, saj je postopek hitrejši, pa tudi okus po kvasu je nežnejši.
 2. Zelo pomembno je, da testo z aparatom gnetemo približno 8 minut, da postane lepo gladko, prožno oziroma elastično in na otip lepljivo.
 3. Pri zavijanju rulade priporočam, da delovno površino naoljite, zato namreč ne bo potrebno uporabiti dodatne moke.
 4. Če ste med bolj sladkosnednimi, lahko količino sestavin za nadev podvojite.
 5. Pri zavijanju rulade prvo četrtino testa zvijemo zelo na testo (kot pri potici), nato pa z dlanmi testo previdno »zarolamo« do konca.
 6. Priporočam, da iz rulade režete rolice z nitko oziroma sukancem, da se pri tem testo ne deformira oziroma, da ostane oblika rolic, kar se da lična. Lahko pa seveda rulado režemo tudi z nožem, vendar se v tem primeru rolice potlačijo, zato jih moramo z rokami malce poravnati, da dobimo lepe okrogle rolice.
 7. Sestavine za preliv morajo nujno biti sobne temperature, da se lepo enotno povežejo v gladko kremo, sicer se lahko pojavijo grudice.
 8. Če si že za zajtrk zaželimo svežih cimetovih rolic, ji lahko pripravimo že dan prej. Potem ko rolice zložimo v pekač, le-tega prekrijemo s prozorno folijo za živila in ga čez noč postavimo v hladilnik. Naslednje jutro vzamemo pekač iz hladilnika in pustimo rolice vzhajati približno eno uro, nato pa nadaljujemo s peko po zgornjem postopku.
 9. Rolice ostanejo sveže in mehke tudi naslednji dan, vendar jih je potrebno pokriti s folijo za živila in pred zaužitjem malce pogreti v pečici. Na ta način bomo dobili rolice, kot bi bile pravkar sveže pečene.

Morda vam bo všeč