Pečene fige z rožmarinom in medom

by Jasmina

Ko se nam zazdi, da moramo malce dopolniti svoj zajtrkovalni »repertoar«, je ta recept lahko zelo dobrodošel. Namreč, vsi smo že precej vajeni in morda celo malce naveličani običajne domače granole z jogurtom, v kombinaciji s svežim sadjem. Pečene fige z rožmarinom pa tovrstni zajtrk dvignejo na povsem novo raven. Sladke in slastne fige so namreč tudi izredno zdrave, saj vsebujejo veliko vlaknin ter so odličen vir kalcija, magnezija in kalija. Svojo sladkobo stopnjujejo vse dokler traja toplo poletno vreme, lahko pa še tja v zgodnji jesenski čas, zato jih je to sezono še vedno mogoče najti tako na tržnicah, kot v trgovinah. Seveda pa so najslajše prav tiste z juga, sveže in utrgane direktno iz drevesa. In prav take si vedno v izobilju privoščim, ko dopustujem v Dalmaciji. Tam je fig res ogromno, zato se vedno znova porodi kakšen nov recept, v katerega vključim ta čudovit sredozemski sadež. Ta preprost recept navduši z izjemno prijetnim in nežnim sadnim okusom s kančkom rožmarinove note, ki jo limonin sok, kardamom in cimet samo še lepo zaokrožijo in poudarijo. Tako pečene fige se zelo lepo podajo z osvežilnim kremastim grškim jogurtom in hrustljavo domačo granolo. Seveda pa lahko tako pečene fige uporabimo tudi v slani obliki, saj se čudovito ujamejo z različnimi siri, npr. z mehkim kozjim ali kakšnim modrim sirom, lahko tudi feto, brijem, ipd.

Pečene fige z rožmarinom in medom

Ko se nam zazdi, da moramo malce dopolniti svoj zajtrkovalni »repertoar«, je ta recept lahko zelo dobrodošel. Namreč, vsi smo že precej vajeni in morda celo malce naveličani običajne domače… Recepti Pečene fige z rožmarinom in medom European Natisni
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • Fige
  • Limona
  • Mleti kardamom
  • Mleti cimet
  • Vejice rožmarina
  • Nekaj masla
  • Med

 

Ostalo

  • Grški jogurt
  • Domača granola
  • Lističi mete

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj C.
  2. Opranim in osušenim figam odstranimo pecelj ter jih prerežemo na pol.
  3. Fige postavimo (obrnjene s kožo navzdol) v namaščen pekač, jih pokapamo z limoninim sokom in vsako potresemo s ščepcem mletega kardamoma ter cimeta, dodamo vejico rožmarina in majhen košček masla ter na koncu na vsako figo dodamo še nekaj medu.
  4. Pečemo približno 10 minut oziroma toliko, da se fige zmehčajo in spustijo sok.
  5. Pečene fige ohladimo (vsaj) do mlačnega, nato pa jih serviramo na grškem jogurtu, dodamo sok iz pekača, ki so ga fige med peko dobrodušno spustile ter nekaj domače granole, na koncu pa še malce pokapamo z medom in okrasimo z nekaj lističi mete.

Morda vam bo všeč