»Ta hitre« jabolčne rolice s cimetom brez kvasa

by Jasmina

Ko zapade prvi sneg in začnemo v omarah brskati po toplih zimskih oblačilih, ni bolj prijetnega in zadovoljivega kot vonj po jabolkih in cimetu, ki se omamno širi po našem domu. Res, da je to klasična kombinacija, poznana vsem že od »pamtiveka«, vendar je tako zelo lepa in prijetna, da vedno znova navduši in se je nikoli ne naveličamo. Ste pripravljeni na najboljše rolice, ki so pripravljene kar mimogrede in brez kvasa oziroma čakanja, da testo vzhaja?! Tukaj so … izredno sočne in mehke jabolčne rolice s cimetom, katerih skrivnost se skriva v testu. Le-to je namreč pripravljeno s kremnim sirom, lahko pa uporabimo tudi rikoto, in prav ta sestavina poskrbi, da testo postane tako lepo mehko. In ker testo ni pripravljeno s kvasom, ampak s pecilnim praškom, so te nadvse okusne rolice pripravljene izredno hitro ter tako primerne tudi za zajtrk oziroma kar za katerikoli obrok.

»Ta hitre« jabolčne rolice s cimetom brez kvasa

Ko zapade prvi sneg in začnemo v omarah brskati po toplih zimskih oblačilih, ni bolj prijetnega in zadovoljivega kot vonj po jabolkih in cimetu, ki se omamno širi po našem… Recepti »Ta hitre« jabolčne rolice s cimetom brez kvasa European Natisni
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Testo

  • 300 g navadne gladke moke
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • Ščepec soli
  • 100 ml mleka
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlička tekoče vanilje
  • 150 g kremnega sira Philadelphia ali rikote
  • 80 ml olja

 

Nadev

  • 800 g jabolk (olupljena in narezana na koščke)
  • Sok 1 limone
  • 30 g masla
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 1,5 žličke cimeta
  • 1/4 žličke mletega kardamoma

 

Preliv

  • 2 žlici kremnega sira
  • 1 žlica masla
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 2 do 3 žlice mleka
  • 1 žlička tekoče vanilje

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 180 stopinj ter pekač dobro namastimo ali obložimo s papirjem za peko.
  2. Jabolka olupimo,narežemo na majhne kocke in postavimo v kozico z limoninim sokom. Dušimo jih nekaj minut, vendar pri tem pazimo, da ostanejo čvrsta. Nato jih odstavimo in ohladimo ter kasneje odstranimo vso tekočino, ki jo izpustijo.
  3. Nato pripravimo testo in sicer presejani moki dodamo pecilni prašek, sladkor stopimo v mlačnem mleku ter ga dolijemo k moki, dodamo še kremni sir in na koncu še olje ter vse skupaj zmešamo v gladko testo.
  4. Na rahlo pomokani površini testo razvaljamo v kvadrat s stranicami dolžine 30 cm. Testo premažemo z maslom, nato pa posujemo s sladkorjem, cimetom in kardamomom ter na koncu enakomerno potresemo z odcejenimi koščki jabolk.
  5. Testo zvijemo oziroma »zrolamo« v rulado in jo narežemo na enakomerne 5 cm debele kose, ki jih pokončno položimo v pekač.
  6. Pečemo približno 30 minut oziroma dokler rolice ne postanejo nežno zlatorjavo zapečene.
  7. Rolice ohladimo do mlačnega in jih nato prelijemo s kremnim prelivom, ki ga pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo v gladko fino zmes in pri tem pazimo, da so le-te sobne temperature, saj se tako izognemo grudicam. Lahko pa rolice preprosto oziroma po okusu potresemo le s sladkorjem v prahu.

Morda vam bo všeč