Štrukeljci s pehtranom in sirom mascarpone

by Jasmina

Štrukeljci so že od nekdaj praznična jed, predvsem zelo primerna, kadar gostimo večje število oseb. Lahko bi rekla, da v teh modernejših časih spadajo med t.i. »finger food« hrano, saj se zelo lepo podajo tudi k kakšnemu kozarčku… So popolnoma nezahtevni za pripravo in zelo spominjajo na pehtranovo potico, tako po okusu kot teksturi. Kot že veste v svoji kuhinji zelo rada vidim tudi otroške ročice in tokrat je bila moja pomočnica Iza, ki je imela veliko dela z valjanjem testa in mazanjem nadeva, pa zlaganjem štrukeljcev na pekač in seveda sladkanjem. Napekli sva celo kopico štrukeljcev, polnjenih s pehtranom in sirom mascarpone ter jih nato večji del zamrznila za prihajajoče praznične dni, ko pride na hitro pripravljena domača peka zelo prav. Če vas je priprave potice še vedno strah, je to sigurno precej bolj enostaven recept, ki skoraj zadovolji atribute potice, v kuhinji pa kljub temu neizmerno lepo zadiši po čudovitih in veselih praznikih!

Štrukeljci s pehtranom in sirom mascarpone

Štrukeljci so že od nekdaj praznična jed, predvsem zelo primerna, kadar gostimo večje število oseb. Lahko bi rekla, da v teh modernejših časih spadajo med t.i. »finger food« hrano, saj… Otroci v kuhinji Štrukeljci s pehtranom in sirom mascarpone European Natisni
Število oseb: približno 70 štrukeljcev
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Testo

  •  600 g gladke moke
  • 250 ml mleka
  • 5 žlic sladkorja
  • 7 g suhega kvasa ali 25 g svežega kvasa
  • 2 rumenjaka in eno celo jajce za premaz
  • 120 g masla (mlačno)
  • 5 g soli
  • 1 žlica tekoče vanilje
  • 1 žlička ruma
  • Nastrgana lupina bio limone

 

Nadev

  • 1 pest pehtrana,svežega ali zamrznjenega
  • 250 g sira mascarpone
  • 1 žlica kisle smetane
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 žlička tekoče vanilje
  • 4 masleni piškoti zdrobljeni v drobtine
  • Sladkor za okraševanje ali sladkor v prahu

Priprava

  1.  Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko, v katerem smo predhodno raztopili sladkor ter dodamo kvas. Počakamo približno 10 min, da kvas aktivira oziroma da začne delovati, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki (če delamo s suhim kvasom, postopek nadaljujemo brez čakanja, da kvas aktivira).
  2.  Nato ob strani v moko dodamo še sol, v kvasno mešanico pa rumenjake, tekočo vaniljo, rum in nastrgano limonino lupinico ter ob mešanju z aparatom postopoma dodajamo še stopljeno mlačno maslo.
  3.  Testo z aparatom mešamo oziroma gnetemo, da postane gladko ter prožno in se loči od posode (približno 8 minut).
  4.  Nato posodo s testom zapremo s pokrovom ali prozorno folijo za živila ter pustimo, da testo vzhaja za enkratno količino (približno eno uro).
  5.  Pečico segrejemo na 180 stopinj.
  6.  Pripravimo nadev in sicer vse sestavine (pehtran pri tem osmukamo in stebla zavržemo, lističe pa dobro nasekljamo, piškote zdrobimo v drobtine) dobro zmešamo v gladek mazljiv nadev.
  7.  Vzhajano kepo testa preložimo na tekstilni prt, ki smo ga predhodno rahlo pomokali in ga prerežemo na pol. Vsako polovico razvaljamo zelo na tanko v pravokotnik.
  8.  Testo premažemo z polovico nadeva in ga nato prerežemo na pol. Vsako polovico »zarolamo«, da dobimo ozko dolgo rulado (prvo četrtino testa zavijemo zelo na tesno, nato pa s prtičem testo previdno »zarolamo« do konca), ki jo nato narežemo na približno 3 cm dolge štrukeljčke. Polagamo jih na pekač obložen s papirjem za peko in sicer nekaj centimetrov narazen. Pustimo jih stati približno 20 min, da še malenkost vzhajajo.
  9.  Po želji jih premažemo s stepenim jajcem zmešanim z žlico vode ter posujemo s sladkorjem za okraševanje.
  10.  Štrukeljčke pečemo približno 15 do 20 minut, da dobijo svetlo zlatorjavo zapečeno skorjo.
  11.  Pečene prestavimo na rešetko, da se ohladijo ali pa pohrustamo še mlačne!

 

Namig

Štrukeljčke lahko napečemo tudi vnaprej in jih shranimo oziroma zavijemo v prozorno folijo za živila, damo v PVC vrečko ter zamrznemo. Ko jih potrebujemo oziroma si jih zaželimo, jih preprosto odmrznemo in v pečici malce pogrejemo.

 

Morda vam bo všeč