“Pehtranček” (domači pehtranov liker)

Foto: Nina Roydo
by Jasmina

Moja najljubša začimba oziroma zelišče je prav gotovo aromatični francoski pehtran! Uporabljam ga tako v slanih kot sladkih jedeh in vedno znova odkrijem kakšno novo jed, ki jo pehtran čudovito dopolni oziroma obogati. Pehtranova potica je absolutno moj favorit, vendar pa ga, za moj okus, ni čez pehtranov sladoled. Prvič sem ga pred mnogimi leti odkrila v ljubljanski restavraciji Cubo in to je bilo zame res pravo doživetje. Ne vem točno kako bi lahko opisala ta aromatični in hkrati prefinjeni okus pehtrana, pa vendar mogoče malo spominja na neko mešanico janeža in vanilje in še kaj bi se lahko našlo. O pehtranu bi lahko napisala kar celo stran, vendar si o vseh njegovih dobrih in pozitivnih lastnostih lahko preberete kar v Wikipediji. Rada bi pa poudarila, da je ta trajnica resnično nezahtevna za gojenje. Tudi sama ga gojim kar na balkonu, kjer odlično uspeva in brez težav prezimi. Tako imam sveži pehtran pri roki že od zgodnje pomladi pa vse do pozne jeseni, in ker je letošnja pomlad izredno topla in sončna, je moj balkon že poln buhtečega se zelenega pehtrana. Zato tokrat posredujem recept za prav poseben liker, ki mu pri nas doma rečemo kar »Pehtranček«. Moj »Pehtranček« je zelo enostaven za pripravo, z njim pa boste nedvomno presenetili in razveselili marsikaterega gosta, saj ga bo navdušila nežna zelena barva likerja, njegov lep in prefinjen aromatičen okus pa ga bo povsem očaral.

"Pehtranček" (domači pehtranov liker)

Moja najljubša začimba oziroma zelišče je prav gotovo aromatični francoski pehtran! Uporabljam ga tako v slanih kot sladkih jedeh in vedno znova odkrijem kakšno novo jed, ki jo pehtran čudovito… Recepti “Pehtranček” (domači pehtranov liker) European Natisni
Število oseb: približno 1 L
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 1 l žganja
  • 5 do 10 vejic svežega pehtrana (dolžine približno 20 cm)
  • Sladkorni sirup (kristalni sladkor + voda)

Priprava

  1. V litrsko steklenico (po možnosti iz temnejšega stekla) z žganjem vtaknemo čiste vejice svežega pehtrana in sicer tako, da so vršički pehtrana obrnjeni navzdol, konci vejic pa v vratu steklenice, da jih kasneje lažje odstranimo.
  2. Steklenico zapremo in jo tri tedne hranimo na sobni temperaturi ter jo občasno pretresemo.
  3. Po končanem namakanju pehtran odstranimo in žganje precedimo čez gazo.
  4. Sladkorni sirup pripravimo tako, da kristalni sladkor raztopimo v enaki količini vode (razmerje 1:1), zavremo in ohladimo.
  5. Precejenemu pehtranovemu žganju nato dodamo poljubno količino sladkornega sirupa in s tem sami določimo sladkorno stopnjo likerja, ki nam je všeč.
  6. V čisto steklenico nato nalijemo svojo mešanico pehtranovega žganja in sirupa ter dodamo vejico svežega pehtrana za okras. Priporočam steklenico iz prozornega stekla, da je čudovita zelena barva likerja lepo vidna.

Morda vam bo všeč