Moja najljubša začimba oziroma zelišče je prav gotovo aromatični francoski pehtran! Uporabljam ga tako v slanih kot sladkih jedeh in vedno znova odkrijem kakšno novo jed, ki jo pehtran čudovito dopolni oziroma obogati. Pehtranova potica je absolutno moj favorit, vendar pa ga, za moj okus, ni čez pehtranov sladoled. Prvič sem ga pred mnogimi leti odkrila v ljubljanski restavraciji Cubo in to je bilo zame res pravo doživetje. Ne vem točno kako bi lahko opisala ta aromatični in hkrati prefinjeni okus pehtrana, pa vendar mogoče malo spominja na neko mešanico janeža in vanilje in še kaj bi se lahko našlo. O pehtranu bi lahko napisala kar celo stran, vendar si o vseh njegovih dobrih in pozitivnih lastnostih lahko preberete kar v Wikipediji. Rada bi pa poudarila, da je ta trajnica resnično nezahtevna za gojenje. Tudi sama ga gojim kar na balkonu, kjer odlično uspeva in brez težav prezimi. Tako imam sveži pehtran pri roki že od zgodnje pomladi pa vse do pozne jeseni, in ker je letošnja pomlad izredno topla in sončna, je moj balkon že poln buhtečega se zelenega pehtrana. Zato tokrat posredujem recept za prav poseben liker, ki mu pri nas doma rečemo kar »Pehtranček«. Moj »Pehtranček« je zelo enostaven za pripravo, z njim pa boste nedvomno presenetili in razveselili marsikaterega gosta, saj ga bo navdušila nežna zelena barva likerja, njegov lep in prefinjen aromatičen okus pa ga bo povsem očaral.
