Velika noč je bila v mojem otroštvu zelo pomemben praznik in od vsega sem se vedno najbolj veselila izdelovanja pirhov oziroma pisanic ter velikonočnega zajtrka in mamine omamno dišeče domače potice. Moja najljubša potica je bila, in je še danes, pehtranova potica, ki ji pri nas radi rečemo kar »pehtranka«. In kljub temu, da jo z lahkoto spečem kar sama, si vsake toliko časa ali pa vsaj ob kakšnem pomembnem prazniku oziroma družinskih rojstnih dnevih zaželim, da jo speče moja mami. Na ta način namreč prijetno oživijo lepi, nostalgični spomini na otroštvo. Ta nadvse lep in prijeten občutek ter vrednoto želim prenesti tudi na svoja otroka, zato vsako leto za velikonočne praznike v naši kuhinji skupaj »ušpičimo« kakšno zanimivo dobroto. Letos smo pripravili enostavne pehtranove zajčke s skuto. Testo je klasično kvašeno, odišavljeno s pehtranom, skuto in ostalimi dobrotami, zajčki pa so izrezani z modelčkom za piškote. Priprava je popolnoma preprosta in hitra, otroške ročice zajčke z lahkoto izdelujejo, veselje pri tem pa je nepopisno, sploh ko iz pečice prijetno zadiši po pehtranu in kar težko je dočakati, da se puhasti in dišeči zajčki popolnoma ohladijo.
Če nimate modelčka za piškote v obliki zajčka, lahko iz testa oblikujete zajčka po svoji domišljiji, saj je testo izredno prožno, pri tem pa zabave zagotovo ne bo zmanjkalo. Pri izrezovanju z modelčkom nekaj testa ostane in lahko ga preprosto zvijete v polžke ali kakšno podobno obliko ter na ta način testo v celoti racionalno porabite.