Zajčki s pehtranom in skuto

by Jasmina

Velika noč je bila v mojem otroštvu zelo pomemben praznik in od vsega sem se vedno najbolj veselila izdelovanja pirhov oziroma pisanic ter velikonočnega zajtrka in mamine omamno dišeče domače potice. Moja najljubša potica je bila, in je še danes, pehtranova potica, ki ji pri nas radi rečemo kar »pehtranka«. In kljub temu, da jo z lahkoto spečem kar sama, si vsake toliko časa ali pa vsaj ob kakšnem pomembnem prazniku oziroma družinskih rojstnih dnevih zaželim, da jo speče moja mami. Na ta način namreč prijetno oživijo lepi, nostalgični spomini na otroštvo. Ta nadvse lep in prijeten občutek ter vrednoto želim prenesti tudi na svoja otroka, zato vsako leto za velikonočne praznike v naši kuhinji skupaj »ušpičimo« kakšno zanimivo dobroto. Letos smo pripravili enostavne pehtranove zajčke s skuto. Testo je klasično kvašeno, odišavljeno s pehtranom, skuto in ostalimi dobrotami, zajčki pa so izrezani z modelčkom za piškote. Priprava je popolnoma preprosta in hitra, otroške ročice zajčke z lahkoto izdelujejo, veselje pri tem pa je nepopisno, sploh ko iz pečice prijetno zadiši po pehtranu in kar težko je dočakati, da se puhasti in dišeči zajčki popolnoma ohladijo.
Če nimate modelčka za piškote v obliki zajčka, lahko iz testa oblikujete zajčka po svoji domišljiji, saj je testo izredno prožno, pri tem pa zabave zagotovo ne bo zmanjkalo. Pri izrezovanju z modelčkom nekaj testa ostane in lahko ga preprosto zvijete v polžke ali kakšno podobno obliko ter na ta način testo v celoti racionalno porabite.

Zajčki s pehtranom in skuto

Velika noč je bila v mojem otroštvu zelo pomemben praznik in od vsega sem se vedno najbolj veselila izdelovanja pirhov oziroma pisanic ter velikonočnega zajtrka in mamine omamno dišeče domače… Otroci v kuhinji Zajčki s pehtranom in skuto European Natisni
Število oseb: približno 25 zajčkov narejenih z modelčkom dolžine 6 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 350 g gladke moke
  • 1,5 dl mleka (mlačnega)
  • 2 žlici sladkorja
  • 4 g suhega kvasa ali 14 g svežega kvasa
  • 1 jajce in beljak (ki ostane pri ločitvi od rumenjaka za premaz)
  • 2 žlici stopljenega masla
  • 2 žlici skute
  • 1 do 2 žlici sesekljanega pehtrana (po možnosti svežega)
  • Vaniljeva esenca ali vaniljev sladkor
  • 1,5 žlička soli

 

Ostale sestavine

  • 1 rumenjak zmešan z žlico mleka ali vode (za premaz)
  • Suhe brusnice ali rozine (za zajčkovo oko)

Priprava

  1. Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko, dodamo sladkor in kvas. Počakamo približno 10 min, da kvas aktivira oziroma da začne delovati, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki.
  2. Ob strani v moko dodamo še sol in preostale sestavine.
  3. Testo z aparatom gnetemo 8 minut, da postane gladko, prožno in na otip malce lepljivo.
  4. Posodo s testom pokrijemo in pustimo stati približno 1 uro, da testo vzhaja za še enkrat toliko.
  5. Vzhajano testo na rahlo pomokani površini nežno razvaljamo za prst debelo in z modelčkom za piškote v obliki zajčka izrežemo poljubne zajčke ter vsakemu posebej z rozino ali brusnico naredimo oko.
  6. Zajčke zlagamo na pekač obložen s papirjem za peko in jih pokrijemo s krpo ter pustimo približno še 15 minut vzhajati.
  7. Nato jih nežno premažemo z rumenjakom zmešanim z mlekom ali vodo.
  8. Pečemo jih 10 minut na 200 stopinj C.

 

Morda vam bo všeč