Šunka v testu*

by Jasmina

* Recept je nastal v sodelovanju s spletnim kulinaričnim portalom Odprta kuhinja.

Velikonočna šunka je ena izmed dobrot, ki je v tem času obvezna na prazničnih mizah, saj predstavlja tradicijo, predvsem pa je simbolnega pomena oziroma nosi sporočilo praznika. Tako kot potica simbolizira Jezusovo trnovo krono, šunka predstavlja Jezusovo telo, velikonočni kruh pa znamenje božje dobrote. In ker je velika noč največji krščanski praznik, mora biti njeno omizje še posebej bogato obloženo in tako pripravljena šunka ga res lepo popestri.
Šunka v testu je sigurno kulinarična dobrota, ki zasluži posebno pozornost, zato ni čudno, da za njo, tako kot za potico, obstajajo razna tekmovanja in ocenjevanja, na ta način pa se ohranjanja tudi tradicija. V starih kuharskih knjigah lahko najdemo podobne recepte pod imenom »gnjat pripravljena v testu«, ki opisujejo prekajeno svinjsko meso pripravljeno na malce bolj izdaten način, zavito v kvašeno testo in pečeno v pečici. Vsekakor v starih časih niso dosti komplicirali in so kos šunke preprosto zavili v testo, pripravljeno iz čisto osnovnih sestavin za navaden beli kruh. Danes pa lahko najdemo recepte, ki so že bolj kreativno navdahnjeni. Vsekakor pa je za uspešno pripravo tovrstne šunke dobro poznati kar nekaj koristnih napotkov, da bo naša šunka v testu blestela na velikonočni mizi ter nas navdušila s svojim okusom in sočnostjo, kruhov ovoj pa bo lepo oprijet okoli šunke, mehak in po vrhu zapečen s hrustljavo zlatorumeno skorjico!

Šunka v testu

* Recept je nastal v sodelovanju s spletnim kulinaričnim portalom Odprta kuhinja. Velikonočna šunka je ena izmed dobrot, ki je v tem času obvezna na prazničnih mizah, saj predstavlja tradicijo,… Recepti Šunka v testu* European Natisni
Število oseb: 4 do 6 oseb
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 1 srednje velika šunka (približno 1 kg)
  • 600 g gladke moke
  • 7 g suhega kvasa (ena vrečka) ali 25 g svežega kvasa
  • 350 ml mleka (mlačnega)
  • 1 žlica sladkorja
  • 2 žlički soli
  • 50 g olja
  • 1 jajce

Priprava

  1. Pripravimo šunko; če uporabimo že termično obdelano šunko, ji samo odstranimo kožo (z ostrim nožem zarežemo ob robu kože in nato z roko previdno potegnemo kožo z mesa) ter jo dobro obrišemo oziroma osušimo. Sicer pa šunko skuhamo po navodilih, ki so napisana v nadaljevanju tega prispevka.
  2. Pripravimo kvašeno testo; moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko, dodamo sladkor in kvas. Počakamo približno 10 minut, da kvas aktivira oziroma da začne delovati, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki. Če delamo s suhim kvasom (tako kot jaz), postopek nadaljujemo brez čakanja, da kvas aktivira.
  3. Ob strani v moko dodamo še sol ter začnemo z gnetenjem in postopoma prilivamo olje.
  4. Pregneteno testo ne sme biti premehko. Na površini mora biti gladko, znotraj pa elastično in se mora lepo ločiti od posode.
  5. Posodo s testom pokrijemo in pustimo vzhajati, da se volumen testa podvoji.
  6. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
  7. Šunko zavijemo v testo; dobro vzhajano testo predenemo na rahlo pomokan ali naoljen pult. Testo razvaljamo na pravokotnik velik 40 x 50 cm, pri čemer 10 cm testa odrežemo in ga damo na stran (kasneje pripravimo dekoracijo ter iz njega spleteno kitko in cvet z listoma), tako da dobimo kvadrat dimenzij 40 x 40 cm.
  8. Testo razvaljamo tako, da je na sredini malo debelejše kot na robovih ter ga po sredini premažemo s stepenim jajcem, kamor nato postavimo pripravljeno (oprano in dobro osušeno) šunko in sicer s kožo oziroma maščobo obrnjeno navzdol ter jo premažemo s stepenim jajcem.
  9. Testo potegnemo čez šunko tako, kot da bi recimo zavijali paket, pri čemer testo nežno pritisnemo ob meso in pazimo, da bo šunka iz vseh strani lepo zaprta, konce testa pa dobro stisnemo skupaj.
  10. Šunko v testu sedaj predenemo na večji pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in sicer jo obrnemo, tako da je spodnja stran zgoraj, zavihi testa pa spodaj (tako jo obrnemo zato, ker se med peko maščoba zgoraj topi in lepo zaliva šunko).
  11. Testena dekoracija; iz manjšega koščka testa, ki smo ga dali na stran spletemo kitko in sicer tako, da testo razdelimo na štiri dele ter iz treh delov spletemo kitko (vsak košček testa oblikujemo v svaljek, nato pa na enem koncu vse tri svaljke stisnemo skupaj ter spletemo kitko), iz preostalega koščka testa, ki ga razvaljamo čisto na tanko, pa izrežemo kroge, jih prerežemo na pol, nato pa polovičke postavimo eno poleg druge ter jih »zarolamo« v cvet. Iz ostankov testa pa z nožem izrežemo lističe.
  12. Kitko in ostalo dekoracijo poljubno položimo na vrh testa, nato pa testo in šunko večkrat prepikamo, da se odvečna maščoba med peko lažje izcedi ter testo ne napihne.
  13. Tako pripravljeno šunko v testu s papirjem za peko vred predenemo v manjši pekač, zato da se nam testo pri peki preveč ne razleze, pokrijemo s prtičem ter pustimo vzhajati še kakšnih 15 minut, nato pa jo premažemo s preostalim stepenim rumenjakom in postavimo v ogreto pečico.
  14. Pečemo toliko ur kolikor kg tehta šunka (1 kg = 1 ura). Priporočam, da jo na polovici peke pokrijemo z alu folijo, da se nam testo po vrhu preveč ne zapeče.
  15. Pečeno šunko ohladimo na rešetki do mlačnega, šele nato jo narežemo. Če želimo bolj mehko kruhovo skorjico, še vročo šunko pokrijemo s tekstilnim prtičem ter ohladimo.

 

KORISTNI NASVETI IN NAPOTKI

1. Izbira šunke (že kuhana ali nekuhana)
Pri izbiri mesa za velikonočno šunko v testu lahko uporabimo šunko, ki je že termično obdelana oziroma pasterizirana ali pa se lotimo priprave šunke po tradicionalnem postopku ter jo skuhamo sami. Za pripravo šunke v testu je sicer bolj priporočljiva slednja, vendar pa lahko v trgovinah in mesnicah najdemo tudi že termično obdelane šunke, ki jih ni potrebno predhodno kuhati, zato si lahko na ta način prihranimo kar nekaj časa. Vendar pa ni vsaka taka šunka dobra, zato moramo biti pri nakupu pozorni, da tovrstna šunka ne vsebuje aditivov, torej snovi, ki se uporabljajo pri pripravi živil zaradi konzerviranja, obarvanja, slajenja, ipd.. Vsekakor moramo biti tudi pozorni, da ima šunka na videz čim manj luknjic, ki kažejo na to, da je izdelku dodana voda z injiciranjem ter da v pakirnem ovoju ni veliko izcejene tekočine, kar kaže na slabo zadrževanje vode znotraj šunke.

2. Velikost, vrsta in oblika mesa
Pri izbiri mesa se lahko odločamo med različnimi velikostmi in oblikami ter težo mesa. Meso, ki tehta med kilo do kilo in pol je recimo primerno za štiri do šest člansko družino. Sicer pa je tudi pomembno kateri del oziroma vrsto mesa izberemo, saj lahko izbiramo med manj in bolj mastnimi deli mesa. Za tiste, ki imajo radi malo bolj sočno oziroma mastno meso, se priporoča uporaba šinka oziroma vratovine, ljubitelji manj mastnega mesa pa lahko izbirajo med šunko ali plečetom. Pa tudi oblike kosov mesa so zelo različne, vendar ko izbiramo kos mesa za pripravo šunke v testu je priporočljivo, da izberemo takega, ki je z ene strani bolj ploščate oblike, saj bomo tako meso lažje zavili v testo in tudi končni izgled pri rezanju šunke na rezine bo lepši.

3. Tradicionalni postopek kuhanja šunke (da bo kar se da sočna)
Prekajeno šunko s krtačo dobro operemo v mlačni vodi. Položimo jo v večji lonec in prilijemo toliko vrele vode, da je meso prekrito. Počasi kuhamo. Če je meso zelo slano, med kuhanjem vodo odlijemo in prilijemo sveži krop ter kuhamo naprej. Šunka je kuhana, ko gredo igla ali vilice z lahkoto v meso. Sicer jo kuhamo približno 1 uro za 1 kg. Šunko hladimo več ur. Najbolje je, da se v tekočini oziroma juhi, v kateri se je kuhala, ohlaja čez noč. Naslednji dan šunko dobro obrišemo in osušimo. Prekajeno meso na splošno med kuho ne začinjamo in mu ne dodajamo drugih dodatkov, da ohranimo naravno aromo in okus suhega mesa.
Z juho, ki nam ostane po kuhanju šunke, pa lahko zalivamo krompirjevo, fižolovo ter druge juhe, pa tudi ričet in različne enolončnice.

4. Različno testo, ki ga lahko uporabimo pri pripravi šunke v testu
Šunko v testu lahko pripravimo iz treh različnih vrst testa in sigurno je najbolj tradicionalna priprava s klasičnim kvašenim testom za beli kruh, lahko pa jo pripravimo tudi z obogatenim kvašenim testom ali pa jo pripravimo s testom brez kvasa.
Klasično kvašeno testo se pripravi po recepturi za običajen kruh ali pico in vsebuje sestavine kot so moka, kvas, voda in sol. Lahko mu dodamo dodatno žličko kvasa za boljši razvoj kvasnic ter del vode nadomestimo z mlekom, da dobimo lepo mehko notranjost in hrustljavo skorjico.
Obogateno kvašeno testo poleg že naštetih sestavin vsebuje še druge sestavine kot so jajca, maščoba, začimbe, itd, ki obogatijo ali celo osladijo kruh ter ga po okusu in teksturi naredijo bolj bogatega.
Testo brez kvasa se pripravi le iz moke in vode, v tem primeru pečeno šunko odvijemo iz testa, ki služi predvsem temu, da je pečena šunka na koncu čim bolj sočna.

5. Triki za popolno šunko v testu
Če želimo, da se testo lepo oprijema šunke, tako je namreč izgled te velikonočne dobrote lepši in jo zato tudi lažje režemo, je priporočljivo, da del testa, na katerega postavimo šunko in nato še šunko samo premažemo s stepenim jajcem ter nato testo z rokami nežno stisnemo ob meso. Vse konce testa je potrebno dobro stisniti skupaj in testo večkrat prepikati tako, da prebodemo ne samo testo, ampak tudi meso. Tako se bo namreč odvečna maščoba med peko lažje izcedila, testo pa se ne bo napihnilo. Poleg tega pa je šunko v testu priporočljivo peči v približno enakem ali malo večjem pekaču, kot je sama velikost naše šunke zavite v testu, saj se na ta način testo pri peki ne razleze preveč in tako jed dobi lepo končno obliko.

6. Testena (kruhova) dekoracija za lepši izgled šunke
Z izgledom oziroma dekoracijo šunke v testu smo lahko kar precej kreativni, saj jo lahko okrasimo na različne načine. Najbolj enostavno je, da vzhajanemu testu za ovoj šunke odvzamemo nekaj testa in iz njega oblikujemo razne pletenice iz več niti. Lahko pa jo okrasimo tudi z različnimi pomladanskimi motivi, ki jih lahko iz testa izrežemo s piškotnimi modeli ter prilepimo na ovito testo. Najlažje jih nalepimo z jajčnim premazom ali pa uporabimo klinčke. Pri okrasitvi pa si lahko pomagamo tudi z zelišči, kot so žajbelj, vejice timijana, ipd. ali pa celo z različnimi semeni.

7. Namigi

  1. Testo lahko dvakratno vzhajamo, saj tako pridobimo na boljši strukturi kruha (več zračnih luknjic) in okusu.
  2. Testo lahko tudi dodatno obogatimo z različnimi okusi in se tako poigramo z različnimi kombinacijami oziroma vrstami moke. Če uporabimo polnozrnato moko, bo pri pripravi testa potrebno uporabiti malo več tekočine.
  3. Razvaljano testo lahko premažemo s hrenovim namazom, medom, gorčico, kislo smetano, itd.
  4. Če želimo bolj mehko kruhovo skorjico, pečeno (še vročo) šunko v testu pokrijemo s tekstilnim prtičem, ki nima vonja po detergentu in ohladimo.
  5. Če želimo doseči izredno fino hrustljavo kruhovo skorjico, damo šunko peči v pokrito litoželezno posodo, na polovici peke pa posodo odkrijemo in pečemo še toliko, da se skorjica lepo zapeče. Če nimamo litoželezne posode, si lahko pomagamo tako, da med peko v vročo pečico pošpricamo nekaj vode, da se ustvari para.

 

 

Morda vam bo všeč