Francoski quiche (kiš) z lososom, šparglji in pehtranom

by Jasmina

Ta prelepi pomladni čas me navdihuje iz dneva v dan, predvsem pa me v mislih takoj popelje v dežele in kraje, ki sem jih v pomladnem času obiskala pred temi neprijetnimi korona časi.
Francoski »quiche« je zagotovo ena izmed jedi, ki takoj očara. Za vse, ki morda še ne poznate »quiche« oziroma po naše kiša, naj najprej zapišem, da je to francoski tart, lahko bi rekli tudi slana pita, ki je sestavljena iz (doma pripravljenega) finega krhkega maslenega testa in polnjena s slano jajčno smetanasto kremo, sirom in različnimi dodatki od zelenjave in mesa do morskih sadežev. V Franciji je najbolj popularen »quiche Lorraine«, ki sem ga tudi sama pred leti poskusila v osrčju Burgundije in moram priznati, da me je takoj prepričal. Kot pove že samo ime, izhaja iz Burgundiji bližnje pokrajine Lorene ob meji z Nemčijo, Luksemburgom in Belgijo. Meni zelo ljuba pa je pomladanska kombinacija z lososom, šparglji in svežim pehtranom, ki pito zagotovo dvigne na še višjo raven okusa. Če svežega pehtrana nimamo pri roki, priporočam, da ga ne nadomestimo s suhim ter pehtran v takem primeru raje izpustimo.
Sicer pa je to zelo bogata, pa vendar izredno prijetna kombinacija okusov, testo je nadvse tanko in fino krhko ter se kar topi v ustih in ne prevladuje, saj ima bolj funkcijo, da pito »drži skupaj«. Nadev je uživaško kremast z okusom po siru in slanem lososu, za hrustljavost pa poskrbijo sočni sezonski šparglji. Recept je prilagojen za pripravo v manjšem 19 cm modelu in je ravno pravšnji za našo štiričlansko družino. Zraven se lepo poda sveža zelena pomladanska listnata solata, zato je ta jed zelo primerna za kosilo ali pa za popoldanski piknik, saj je kiš okusen tako topel kot hladen. Če pa želimo pripraviti kiš za večje število oseb, sestavine enostavno podvojimo in za peko izberemo večji model.
Res ni lepšega kot se na pomladnem, s soncem obsijanem vrtu, terasi ali kar bližnjem travniku razvajati s kišem, počasi srkati kozarček francoskega vina ali pa kar slovenskega rizlinga (ki se odlično poda s kišem in je za moj okus eno od bolj primernih vin za piknike na prostem) ter uživati v popolnih okusih pomladi s francoskim pridihom!

Francoski quiche (kiš) z lososom, šparglji in pehtranom

Ta prelepi pomladni čas me navdihuje iz dneva v dan, predvsem pa me v mislih takoj popelje v dežele in kraje, ki sem jih v pomladnem času obiskala pred temi… Recepti Francoski quiche (kiš) z lososom, šparglji in pehtranom European Natisni
Število oseb: model premera 19 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Krhko testo

  • 130 g moke (navadna gladka)
  • Ščepec soli
  • 60 g masla (hladno)
  • 2 žlici sladke smetane

 

Nadev

  • 80 ml mleka
  • 80 ml sladke smetane
  • 2 jajci
  • 1 žlica nasekljanega svežega pehtrana
  • Sol in poper po okusu
  • 70 g naribanega sira (1/2 cheddar,1/2 gauda)
  • 100 g prekajenega lososa
  • 80 g špargljev
  • 60 do 90 g creme fraiche

 

Ostalo

  • Model oziroma pekač s snemljivim obodom (lahko tudi keramični model za pite)
  • Papir za peko
  • Maslo za namastitev pekača

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 190 stopinj.
  2. Pripravimo krhko testo in sicer v posodo presejemo moko s soljo ter dodamo hladno maslo, ki smo ga predhodno narezali na majhne kocke.
  3. Sestavine z rokami oziroma prsti na hitro zmanemo, da dobimo maso peščenaste strukture (NE gnetemo ali kaj podobnega!) ter postopoma prilivamo smetano in z rokami na hitro oblikujemo kepo testa.
  4. Na delovno površino položimo papir za peko, nanj položimo kepo testa in jo razvaljamo v krog premera 25 cm. Za lepši izgled lahko na razvaljano testo položimo posodo in testo z nožem obrežemo v lep pravilen krog.
  5. Nato testo preložimo v model za peko in sicer to najlažje storimo tako, da valjar položimo na začetek testa, ga »zarolamo« po testu in dvignemo, nato pa valjar s testom obrnemo (papir za peko mora sedaj biti zgoraj) ter preložimo na predhodno dobro namaščen model ter testo »odrolamo«.
  6. Previdno in počasi odstranimo papir za peko in če se nam testo pri tem malce razlomi, ga kar s prsti pokrpamo, tako da bo testo enakomerno porazdeljeno oziroma imelo enako debelino tako na dnu kot ob robovih modela.
  7. Model s testom postavimo v hladilnik ali skrinjo in pustimo, da se testo strdi.
  8. Ko je testo dobro strjeno, nanj položimo papir za peko ter na papir stresemo keramične kroglice za slepo peko ali pa suh fižol, ipd.
  9. Postavimo v pečico in pečemo 20 minut, nato pa previdno odstranimo papir in kroglice ter pečemo še približno 10 minut, da je testo prepečeno oziroma da postane bledo zapečeno.
  10. Pečeno testo odstranimo iz pečice in temperaturo znižamo na 160 stopinj.
  11. Sedaj pripravimo nadev in sicer zmešamo mleko, sladko smetano in jajca ter dodamo nasekljan pehtran, sol in poper.
  12. Losos narežemo na poljubno velike koščke, naribamo sir, operemo šparglje in jim odstranimo spodnji oleseneli del ter jih prerežemo na pol. Spodnji del narežemo na majhne koščke, zgornji del z vršički pa prihranimo za dekoracijo.
  13. Nato pričnemo z sestavljanjem kiša in sicer polovico naribanega sira potresemo po testu, dodamo narezane koščke špargljev, ki jih enakomerno porazdelimo, nato enakomerno porazdelimo še koščke lososa ter čez vse prelijemo jajčno zmes in potresemo še s preostalim sirom.
  14. Na koncu z žličko po nadevu porazdelimo še kupčke creme fraicha ter okrasimo z vršički špargljev.
  15. Pečemo približno 40 minut oziroma dokler sredica ni več tekoča.
  16. Kiš pred serviranjem oziroma rezanjem ohladimo do mlačnega ter šele nato odstranimo obod modela.

Morda vam bo všeč