Ta prelepi pomladni čas me navdihuje iz dneva v dan, predvsem pa me v mislih takoj popelje v dežele in kraje, ki sem jih v pomladnem času obiskala pred temi neprijetnimi korona časi.
Francoski »quiche« je zagotovo ena izmed jedi, ki takoj očara. Za vse, ki morda še ne poznate »quiche« oziroma po naše kiša, naj najprej zapišem, da je to francoski tart, lahko bi rekli tudi slana pita, ki je sestavljena iz (doma pripravljenega) finega krhkega maslenega testa in polnjena s slano jajčno smetanasto kremo, sirom in različnimi dodatki od zelenjave in mesa do morskih sadežev. V Franciji je najbolj popularen »quiche Lorraine«, ki sem ga tudi sama pred leti poskusila v osrčju Burgundije in moram priznati, da me je takoj prepričal. Kot pove že samo ime, izhaja iz Burgundiji bližnje pokrajine Lorene ob meji z Nemčijo, Luksemburgom in Belgijo. Meni zelo ljuba pa je pomladanska kombinacija z lososom, šparglji in svežim pehtranom, ki pito zagotovo dvigne na še višjo raven okusa. Če svežega pehtrana nimamo pri roki, priporočam, da ga ne nadomestimo s suhim ter pehtran v takem primeru raje izpustimo.
Sicer pa je to zelo bogata, pa vendar izredno prijetna kombinacija okusov, testo je nadvse tanko in fino krhko ter se kar topi v ustih in ne prevladuje, saj ima bolj funkcijo, da pito »drži skupaj«. Nadev je uživaško kremast z okusom po siru in slanem lososu, za hrustljavost pa poskrbijo sočni sezonski šparglji. Recept je prilagojen za pripravo v manjšem 19 cm modelu in je ravno pravšnji za našo štiričlansko družino. Zraven se lepo poda sveža zelena pomladanska listnata solata, zato je ta jed zelo primerna za kosilo ali pa za popoldanski piknik, saj je kiš okusen tako topel kot hladen. Če pa želimo pripraviti kiš za večje število oseb, sestavine enostavno podvojimo in za peko izberemo večji model.
Res ni lepšega kot se na pomladnem, s soncem obsijanem vrtu, terasi ali kar bližnjem travniku razvajati s kišem, počasi srkati kozarček francoskega vina ali pa kar slovenskega rizlinga (ki se odlično poda s kišem in je za moj okus eno od bolj primernih vin za piknike na prostem) ter uživati v popolnih okusih pomladi s francoskim pridihom!