Jabolčna pita z brusnicami in drobljencem

by Jasmina

Ta izjemno sočna jabolčna pita z brusnicami in hrustljavim drobljencem ter maslenim krhkim testom je čudovita aromatična sladica, lahko tudi za popestritev praznične božične mize. Očara tako z omamnimi vonjavami po cimetu in zimsko-božičnimi okusi, kot tudi s čudovitim izgledom oziroma barvami, saj zlatorjavo hrustljavo testo in drobljenec ter čudovito rdeč karamelizirani sok, ki ga spustijo brusnice, nadvse lepo spominjajo na Božič in praznične barvne odtenke. Poleg tega pa se izognemo tudi skrbi oziroma dilemi katero sladico sploh pripraviti, da bo zadovoljila vse generacije, saj tovrstno hrustljavo sadno pito obožujejo prav vsi, tako otroci, kot dedki in babice, tete in …
Pita izhaja iz recepta za sočno jabolčno pito, zato zanjo ne potrebujemo nekih posebnih ali nenavadnih sestavin razen brusnic (sama uporabim zamrznjene). Sestavljena je namreč iz preprostih sestavin, ki jih imam v zimskem času vedno pri roki, pa še zalogo domačih jabolk lepo porabim. Zelo lepo pa v to sadno kombinacijo pašejo tudi hruške, zato ponavadi odvzamem kakšno jabolko ali dve ter dodam olupljene in narezane hruške, če jih imam slučajno pri roki. Pečena pita je izredno sočna, iz nje pa brbota vreli karameliziran sok, zato priporočam, da počiva in se počasi hladi vsaj uro ali dve, preden jo serviramo. Na ta način se bo pita kasneje lepše rezala, kar je še posebej pomembno, če se z njo želimo »postaviti« pred gosti. Sicer pa lahko vanjo »zagrizemo«, ko je še pošteno topla ter jo postrežemo s kepico sladoleda in tako sigurno dobimo nadvse resnega kandidata za najboljši »crumble« vseh časov!

Jabolčna pita z brusnicami in drobljencem

Ta izjemno sočna jabolčna pita z brusnicami in hrustljavim drobljencem ter maslenim krhkim testom je čudovita aromatična sladica, lahko tudi za popestritev praznične božične mize. Očara tako z omamnimi vonjavami… Recepti Jabolčna pita z brusnicami in drobljencem European Natisni
Število oseb: okrogel pekač premera 24 do 26 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Krhko testo

  • 200 g moke
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 140 g hladnega masla, narezanega na majhne koščke
  • 90 ml hladne vode

 

Nadev iz jabolk in brusnic

  • 8 velikih jabolk (olupljenih in narezanih na krhlje)
  • 200 g brusnic (lahko tudi zamrznjenih)
  • 3 žlice masla
  • 5 žlic rjavega sladkorja
  • ½ do 1 žlica škrobne moke
  • 1/2 žličke cimeta
  • ¼ žličke kardamoma
  • ¼ žličke muškatnega oreščka
  • ½ žličke tekoče vanilje

 

Drobljenec

  • 100 g moke
  • 50 g ovsenih kosmičev
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 70 g hladnega masla (narezanega na majhne koščke)
  • ¼ žličke cimeta
  • Ščepec soli

 

Ostalo 

  • Maslo za namastitev pekača
  • Vaniljev sladoled in/ali stepena sladka smetana

Priprava

 

Krhko testo

Testo lahko pripravimo na roke ali v mešalniku (blenderju).

Na roke
  1. V posodo presejemo moko in dodamo sol, sladkor ter hladno, na majhne koščke narezano maslo.
  2. Sestavine z rokami oziroma prsti na hitro zmanemo, da dobimo maso peščenaste strukture. NE gnetemo ali kaj podobnega!
  3. Dodamo hladno vodo in z leseno žlico premešamo ter maso zvrnemo na delovno površino. Z rokami na hitro oblikujemo kepo testa, ki jo razdelimo na dva dela.
  4. Vsak del posebej ovijemo s prozorno folijo za živila in spravimo v hladilnik za pol ure.
V mešalniku oziroma blenderju
  1. Vse suhe sestavine v blenderju nekajkrat zavrtimo, da se poenotijo.
  2. Dodamo mrzlo, na majhne koščke narezano maslo in ponovno nekajkrat zavrtimo, da postane struktura mase peščenasta.
  3. Postopoma dodajamo mrzlo vodo, dokler se testo ne poenoti oziroma ne nastane kepa testa.
  4. Kepo testa razdelimo na dva dela. Vsak del posebej ovijemo s prozorno folijo za živila in spravimo v hladilnik za pol ure.

 

Pita

  1. Pečico segrejemo na 190 stopinj.
  2. Olupljena in na krhlje narezana jabolka zmešamo z brusnicami. V ponvi raztopimo maslo in dodamo rjavi sladkor, nato pa še sadje in moko. Kuhamo in mešamo nekaj minut, da jabolka karamelizirajo (jabolka se po vrhu malce zmehčajo, v sredini pa so še vedno trda). Dodamo cimet, kardamom, muškatni orešček in vaniljo ter ohladimo.
  3. Medtem ko se sadni nadev hladi, pripravimo drobljenec in sicer v posodi vse sestavine zmešamo tako, da jih med prsti drobimo oziroma »gnetemo«, da nastanejo nekakšne grobe drobtine.
  4. Iz hladilnika vzamemo kepo testa in jo na pomokani površini ali papirju za peko razvaljamo v krog, ki naj ima nekaj centimetrov večji premer kot pekač.
  5. Razvaljano testo navijemo na valjar in ga položimo oziroma odvijemo na predhodno namaščen pekač za pito. Če se nam pri tem testo strga, luknje preprosto pokrpamo.
  6. Rob testa, ki gleda čez pekač, s prsti na rahlo zvijemo pod rob testa v pekaču in ju nežno stisnemo skupaj. Če želimo, da bo pita po izgledu še lepša, lahko s prsti rob testa oblikujemo v »volančke«.
  7. Ohlajeni sadni nadev enakomerno nanesemo na testo v pekaču in nanj enakomerno posujemo drobljenec. S prijemalom žlice lahko sem in tja »prebodemo« nadev, da bo med peko karamelni sok lažje prišel na površje.
  8. Pečemo približno eno uro. Pita je pečena, ko se testo lepo zlatorjavo zapeče in iz pekača začne brbotati slasten rdeči karamelni sok.
  9. Pečeno pito ohladimo do mlačnega (pustimo jo stati vsaj eno uro) in jo postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda in/ali z žličko stepene sladke smetane.

 

Namig

V drobljenec lahko dodamo tudi nasekljane olupljene mandeljne ali kakšne druge oreščke in tako bo drobljenec še bolj hranljiv in hrustljav!

Morda vam bo všeč