Poletna paradižnikova rustikalna pita (galette) s kremnim nadevom

by Jasmina

Za tiste, ki jim beseda »galette« ni poznana, naj povem, da izhaja iz Francije in označuje preprosto rustikalno pito, za pripravo katere ne potrebujemo modela oziroma pekača za pite. Testo za pito namreč razvaljamo v poljuben krog, na sredino katerega naložimo nadev in nato testo ob robu »zapognemo« navznoter proti sredini. Priprava takšne pite je res zelo enostavna, saj nam ni potrebno skrbeti kako testo spraviti v model, niti za perfekten in lep izgled, saj je njeno bistvo v nepravilni obliki. Tudi za pripravo testa ne potrebujemo ničesar posebnega, saj ga lahko pripravimo kar »na roke« ali pa z mešalnikom. Tovrstne pite so sicer lahko pripravljene tako na sladko kot na slano, tokrat pa predstavljam čudovito poletno verzijo slane pite s pisanimi paradižniki in kremnim sirovim nadevom. Pita je prava poezija slanih in sladkih okusov, ki se med seboj čudovito prepletajo, saj paradižniki med pečenjem lepo karamelizirajo ter pridobijo na sladkobi oziroma okusu. Poleg tega pa piti dodatno sladkost in intenzivnejši okus dodajo tudi nasekljani suhi paradižniki in rožmarin, ki jih vmešamo v testo. Nadev je pripravljen iz kremnega sira, parmezana, zelišč in slanih inčunov, ki jih v nadevu niti ni videti, saj so dodani v majhni količini, vendar lepo poudarijo slani okus. Za hrustljavost poskrbi krhko masleno testo, sveža bazilika, nadrobljena feta ter sezamova semena, ki jih posujemo po testu pa tako za lepši končni izgled pite, kot tudi za svežino okusov. Ta paradižnikova pita je primerna tako za pozen zajtrk, kot za kosilo ali lahko večerjo ter se odlično poda s skledo zelene solate ali pa kot samostojna jed s kozarčkom lepo ohlajenega belega vina ali piva. Odlična je tako sveže pečena in še malce mlačna, kot tudi hladna oziroma sobne temperature.
Praznujmo sončno poletje, dolge dneve in prijetne večere na prostem ter si ob prijetnem kramljanju privoščimo to okusov polno pito, ki je kot poletje na krožniku. To bo zagotovo tudi eden izmed vaših novih poletnih hitov!

Poletna paradižnikova rustikalna pita (galette) s kremnim nadevom

Za tiste, ki jim beseda »galette« ni poznana, naj povem, da izhaja iz Francije in označuje preprosto rustikalno pito, za pripravo katere ne potrebujemo modela oziroma pekača za pite. Testo… Recepti Poletna paradižnikova rustikalna pita (galette) s kremnim nadevom European Natisni
Število oseb: pita s premerom 30 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Testo

  • 200 g moke
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 2 žlički suhih paradižnikov (na drobno nasekljanih)
  • 2 žlički svežega rožmarina (osmukanega in drobno nasekljanega)
  • 140 g hladnega masla, narezanega na majhne koščke
  • 50 ml hladne vode

 

Nadev

  • 175 g kremnega sira Philadelphia
  • 50 g parmezana (naribanega)
  • 2 do 3 žličke svežih nasekljanih zelišč (bazilika, origano, peteršilj, ...)
  • 3 fileji inčunov (iz olja)
  • 500 g svežega paradižnika
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 do 2 žlici feta sira
  • Sveža bazilika
  • Sol, poper
  • 1 jajce zmešano z žlico vode (za premaz po testu)
  • Sezamova semena (za posip)

Priprava

Testo

Krhko testo lahko pripravimo na roke ali v mešalniku (blenderju).

a) na roke

  1. V posodo presejemo moko in dodamo sol, sladkor ter hladno, na majhne koščke narezano maslo ter na drobno nasekljan rožmarin in suhe paradižnike.
  2. Sestavine z rokami oziroma prsti na hitro zmanemo, da dobimo maso peščenaste strukture. Ne gnetemo ali kaj podobnega!
  3. Dodamo hladno vodo in premešamo ter maso zvrnemo na delovno površino. Z rokami na hitro oblikujemo kepo testa.

b) v mešalniku oziroma blenderju

  1. Vse suhe sestavine v blenderju nekajkrat zavrtimo, da se poenotijo.
  2. Dodamo mrzlo, na majhne koščke narezano maslo in ponovno nekajkrat zavrtimo, da postane struktura mase peščenasta.
  3. Postopoma dodajamo mrzlo vodo, dokler se testo ne poenoti oziroma ne nastane kepa testa.

 

Pita

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
  2. Na delovno površino položimo papir za peko ter nanj položimo kepo testa, ki jo nato razvaljamo v krog premera 30 cm (če se testo prijema na valjar, ga na tanko pomokamo).
  3. Razvaljano testo skupaj s papirjem za peko predenemo v pekač, ga pokrijemo s prozorno folijo za živila in vse skupaj postavimo v hladilnik za vsaj pol ure, da se testo strdi in ga tako kasneje lažje oblikujemo oziroma »zapognemo«.
  4. Pripravimo paradižnike in sicer oprane sadeže narežemo na približno 5 mm debele rezine, jih položimo na papirnato brisačo ter malce posolimo in pustimo stati vsaj 10 minut, da se odcedijo oziroma spustijo vodo.
  5. Nato pripravimo kremno-sirni nadev ter v stekleni posodi zmešamo vse sestavine v gladek mazljiv nadev. Po okusu solimo in popramo, vendar previdno s soljo, saj so inčuni že dovolj slani.
  6. Iz hladilnika vzamemo pekač z že pripravljenim oziroma razvaljanim testom in na sredino testa položimo kremno-sirni nadev, ki ga nato razporedimo tako, da približno 5 do 6 cm roba testa ostane praznega oziroma brez nadeva.
  7. Na nadev nato enakomerno dodamo še rezine paradižnika.
  8. Rob testa nato okoli in okoli zapognemo navznoter proti nadevu ter ga s čopičem nežno in na tanko premažemo z jajcem zmešanim z žlico vode ter po vrhu malce posujemo s sezamovimi semeni.
  9. Rezine paradižnika nežno pokapljamo z oljem.
  10. Postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 40 do 45 minut oziroma dokler testo ne postane lepo zlatorjavo zapečeno.
  11. Pečeno pito ohladimo do mlačnega ter potresemo z nadrobljenim feta sirom in svežo baziliko.

 

Namig

  1. Priporočam domače in čim bolj mesnate paradižnike, za lepši izgled jedi pa čim bolj pisane in raznolikih oblik.
  2. Narezane paradižnike je potrebno obvezno odcediti na papirnati brisači, da izpustijo čim več vode in zato kasneje pri pečenju lepše karamelizirajo, pita pa tako ni »vodena«.
  3. Domače krhko masleno testo lahko aromatiziramo s sušenimi paradižniki in rožmarinom, kar je prav gotovo najboljša kombinacija za tovrstno pito. Če pa smo res zelo na tesnem s časom, lahko naredimo bližnjico in uporabimo kupljeno sveže listnato testo.

Morda vam bo všeč