Za tiste, ki jim beseda »galette« ni poznana, naj povem, da izhaja iz Francije in označuje preprosto rustikalno pito, za pripravo katere ne potrebujemo modela oziroma pekača za pite. Testo za pito namreč razvaljamo v poljuben krog, na sredino katerega naložimo nadev in nato testo ob robu »zapognemo« navznoter proti sredini. Priprava takšne pite je res zelo enostavna, saj nam ni potrebno skrbeti kako testo spraviti v model, niti za perfekten in lep izgled, saj je njeno bistvo v nepravilni obliki. Tudi za pripravo testa ne potrebujemo ničesar posebnega, saj ga lahko pripravimo kar »na roke« ali pa z mešalnikom. Tovrstne pite so sicer lahko pripravljene tako na sladko kot na slano, tokrat pa predstavljam čudovito poletno verzijo slane pite s pisanimi paradižniki in kremnim sirovim nadevom. Pita je prava poezija slanih in sladkih okusov, ki se med seboj čudovito prepletajo, saj paradižniki med pečenjem lepo karamelizirajo ter pridobijo na sladkobi oziroma okusu. Poleg tega pa piti dodatno sladkost in intenzivnejši okus dodajo tudi nasekljani suhi paradižniki in rožmarin, ki jih vmešamo v testo. Nadev je pripravljen iz kremnega sira, parmezana, zelišč in slanih inčunov, ki jih v nadevu niti ni videti, saj so dodani v majhni količini, vendar lepo poudarijo slani okus. Za hrustljavost poskrbi krhko masleno testo, sveža bazilika, nadrobljena feta ter sezamova semena, ki jih posujemo po testu pa tako za lepši končni izgled pite, kot tudi za svežino okusov. Ta paradižnikova pita je primerna tako za pozen zajtrk, kot za kosilo ali lahko večerjo ter se odlično poda s skledo zelene solate ali pa kot samostojna jed s kozarčkom lepo ohlajenega belega vina ali piva. Odlična je tako sveže pečena in še malce mlačna, kot tudi hladna oziroma sobne temperature.
Praznujmo sončno poletje, dolge dneve in prijetne večere na prostem ter si ob prijetnem kramljanju privoščimo to okusov polno pito, ki je kot poletje na krožniku. To bo zagotovo tudi eden izmed vaših novih poletnih hitov!