Vaniljeva pita z gozdnimi jagodami

by Jasmina

Pita, po francosko »tarte«, angleško »tart« oziroma italijansko »crostata«, je izredno prefinjena sladica. Sestavljena je iz krhkega testa, ki se kar topi v ustih ter nadeva, ki je običajno sladek (lahko je tudi slan) in obložen s sadjem. Moja tokratna pita je prav zares fina, saj malce spominja na znameniti francoski »creme brulee«, ki je pravi biser med francoskimi sladicami. Nadev te pite namreč predstavlja nežna in mehka oziroma svilnata vaniljeva krema, prav taka kot pri creme bruleeju. To pito pa naredijo še bolj izjemno sveže in nadvse aromatične gozdne jagode, ki so v tem času začele na polno zoreti na gozdnih obronkih. In zame ni boljšega okusa, kot je okus zrele gozdne jagode, ki se res čudovito ujame z nežno vaniljevo kremo. Če gozdnih jagod nimamo, jih lahko nadomestimo s kakšnimi drugimi gozdnimi sadeži. Čudovito pa se ta pita poda tudi z rabarbaro, le-to je sicer potrebno predhodno malce podušiti. No, kdaj drugič vam mogoče zaupam tudi ta recept …

V tem času pa ne smemo pozabiti na še eno dobroto, ki jo narava, prav v mesecu maju ponuja v izobilju. To je dišeči bezeg s prečudovitimi cvetovi. Zato ni boljšega, kot slastno vaniljevo pito z gozdnimi jagodami oplemenititi še z nekaj cvetki bezga, ki pito naredijo ne le izjemno dobro in okusno, temveč tudi zelo lepo na pogled. Nežni okusi, ki se prepletajo med seboj, so hkrati polni in naše brbončice bodo naenkrat povsem prebujene ter pripravljene na sladke užitke.

Vaniljeva pita z gozdnimi jagodami

Pita, po francosko »tarte«, angleško »tart« oziroma italijansko »crostata«, je izredno prefinjena sladica. Sestavljena je iz krhkega testa, ki se kar topi v ustih ter nadeva, ki je običajno sladek… Recepti Vaniljeva pita z gozdnimi jagodami European Natisni
Število oseb: pekač premera 25 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Krhko testo

  • 200 g moke
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 140 g hladnega masla, narezanega na majhne koščke (ter nekaj masla za namastitev pekača)
  • 90 ml hladne vode

 

Nadev

  • 2 jajci
  • 90 g sladkorja
  • 300 ml sladke smetane
  • Semena 1 stroka vanilje ali 1,5 žlička tekoče vanilje
  • ½ litra gozdnih jagod
  • Bezgovi cvetki za posip

Priprava

 

Krhko testo

lahko pripravimo »na roke« ali pa v mešalniku (blenderju).

a) »na roke«

  1. V posodo presejemo moko in dodamo sol, sladkor ter hladno, na majhne koščke narezano maslo.
  2. Sestavine z rokami oziroma prsti na hitro zmanemo, da dobimo maso peščenaste strukture. NE gnetemo ali kaj podobnega!
  3. Dodamo hladno vodo in premešamo ter maso zvrnemo na delovno površino. Z rokami na hitro oblikujemo kepo testa.

b) v mešalniku

  1. Vse suhe sestavine damo v mešalnik oz. blender in nekajkrat zavrtimo, da se poenotijo.
  2. Dodamo mrzlo, na majhne koščke narezano maslo in ponovno nekajkrat zavrtimo, da postane struktura mase peščenasta.
  3. Postopoma dodajamo mrzlo vodo, dokler se testo ne poenoti oziroma ne nastane kepa testa.

 

Pita

  1. Delovno površino obložimo z listom papirja za peko in nanj položimo kepo testa, ki ga razvaljamo v krog premera 28 cm.
  2. Razvaljano testo skupaj s papirjem za peko predenemo na pekač, ga pokrijemo s papirjem za peko in vse skupaj postavimo v hladilnik za vsaj pol ure.
  3. Medtem pečico segrejemo na 200 stopinj in pripravimo vaniljev nadev.
  4. V posodi zmešamo jajci in sladkor ter mešamo dokler se sladkor ne stopi. Dodamo vaniljo in sladko smetano.
  5. Vzamemo pekač za pito s snemljivim spodnjim delom in ga dobro namastimo z maslom.
  6. Iz hladilnika vzamemo pekač s pripravljenim razvaljanim testom. Testo ovijemo okoli valjarja ter ga odvijemo na predhodno namaščeni pekač za pito. Z rokami testo nežno pritisnemo ob rob pekača in »pokrpamo« morebitne strgane dele testa. Na sredini testo z vilico nekajkrat prebodemo.
  7. Na testo položimo papir za peko, ki ga obložimo s keramičnimi kroglicami za slepo peko (kroglice lahko nadomestimo s suhim fižolom).
  8. Testo pečemo v pečici ogreti na 200 stopinj približno 20 minut, oziroma dokler se testo ne zapeče nežno zlatorjavo.
  9. Pito vzamemo iz pečice in jo skupaj s pekačem položimo na večji pekač (zato da jo bomo kasneje z nadevom lažje prenesli nazaj v pečico) ter odstranimo papir za peko in kroglice.
  10. Na pito nalijemo vaniljev kremni nadev in jo nato počasi prenesemo nazaj v pečico ter jo pečemo še približno 20 minut, oziroma dokler se krema ne strdi in se po vrhu nežno zlatorumenkasto zapeče.
  11. Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo pustimo, da se ohladi. Šele nato odstranimo snemljivi del pekača in jo položimo na želeni servirni krožnik.
  12. Po piti enakomerno naložimo gozdne jagode ter jo po okusu okrasimo oziroma posujemo z bezgovimi cvetki.

 

Namig

  1. Pito lahko pripravimo v navadnem okroglem keramičnem modelu oziramo pekaču za pite ali pa v pekaču za pite s snemljivim spodnjim delom oziroma dnom. Tudi pri slednjem je venčasta oblika pite lepo vidna, pri samem rezanju pite pa ne bo težav.
  2. Če nimate gozdnih jagod, jih lahko z lahkoto nadomestite s kakšnimi drugimi gozdnimi sadeži (borovnice, maline, …), čudovito pa se ta pita ujema tudi z rabarbaro.

Morda vam bo všeč