Pita, po francosko »tarte«, angleško »tart« oziroma italijansko »crostata«, je izredno prefinjena sladica. Sestavljena je iz krhkega testa, ki se kar topi v ustih ter nadeva, ki je običajno sladek (lahko je tudi slan) in obložen s sadjem. Moja tokratna pita je prav zares fina, saj malce spominja na znameniti francoski »creme brulee«, ki je pravi biser med francoskimi sladicami. Nadev te pite namreč predstavlja nežna in mehka oziroma svilnata vaniljeva krema, prav taka kot pri creme bruleeju. To pito pa naredijo še bolj izjemno sveže in nadvse aromatične gozdne jagode, ki so v tem času začele na polno zoreti na gozdnih obronkih. In zame ni boljšega okusa, kot je okus zrele gozdne jagode, ki se res čudovito ujame z nežno vaniljevo kremo. Če gozdnih jagod nimamo, jih lahko nadomestimo s kakšnimi drugimi gozdnimi sadeži. Čudovito pa se ta pita poda tudi z rabarbaro, le-to je sicer potrebno predhodno malce podušiti. No, kdaj drugič vam mogoče zaupam tudi ta recept …
V tem času pa ne smemo pozabiti na še eno dobroto, ki jo narava, prav v mesecu maju ponuja v izobilju. To je dišeči bezeg s prečudovitimi cvetovi. Zato ni boljšega, kot slastno vaniljevo pito z gozdnimi jagodami oplemenititi še z nekaj cvetki bezga, ki pito naredijo ne le izjemno dobro in okusno, temveč tudi zelo lepo na pogled. Nežni okusi, ki se prepletajo med seboj, so hkrati polni in naše brbončice bodo naenkrat povsem prebujene ter pripravljene na sladke užitke.