Sočna jabolčno-korenčkova rulada

by Jasmina

To je zagotovo ena boljših, če ne kar najboljša rulada kar sem jih kdaj jedla, no pa tudi naredila! Biskvit je namreč obogaten z jabolčno čežano ter nastrganim korenčkom, kar naredi to rulado tako izjemno in ekstremno sočno. No, pa tudi glede okusa je ta rulada prava poezija prijetnih arom cimeta in ostalih začimb, ki se med seboj čudovito dopolnjujejo in dlje ko bomo rulado imeli v hladilniku, bolj okusna bo. Zato je ta sladica lahko izredno dobra rešitev, kadar pričakujemo večje število gostov, saj jo lahko pripravimo že kakšen dan prej ter si tako olajšamo delo oziroma prihranimo čas za ostale priprave, rulada, pa bo tako le še okusnejša. Premazana je s kremo, ki je sestavljena iz kremnega sira, javorovega sirupa, sladke smetane, itd. ter ima zato »strukturo« nežne in lahke vaniljaste kreme, ki se čudovito poda k sočnemu in aromatičnemu biskvitu. Jabolčno-korenčkova rulada je sladica, ki se zagotovo prileže v vseh hladnejših mesecih, saj nas s svojim lepim okusom takoj zapelje in popelje v najbolj čaroben čas v letu!

Sočna jabolčno-korenčkova rulada

To je zagotovo ena boljših, če ne kar najboljša rulada kar sem jih kdaj jedla, no pa tudi naredila! Biskvit je namreč obogaten z jabolčno čežano ter nastrganim korenčkom, kar… Recepti Sočna jabolčno-korenčkova rulada European Natisni
Število oseb: 4 do 6 oseb
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Biskvit

  • 4 jajca (ločimo rumenjake od beljakov)
  • 70 g rjavega sladkorja
  • 70 g belega sladkorja
  • 100 g navadne gladke moke
  • 50 g škrobne moke
  • 1,5 žličke pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • Ščepec soli
  • Nastrgana lupina limone
  • 1 žlička cimeta
  • ¼ žličke muškatnega oreščka
  • ¼ žličke ingverja v prahu
  • 1 žlička vanilje
  • 120 g jabolčne čežane
  • 35 g kisle smetane
  • 100 ml olja
  • 140 g korenja (olupljeno in nastrgano)

 

Nadev oziroma krema

  • 220 g kremnega sira Philadelphia (sobne temperature)
  • 120 g masla (sobne temperature)
  • 1,5 žličke vanilje
  • 1 žlica javorovega sirupa
  • 80 g sladkorja v prahu (presejan, brez grudic)
  • 150 ml sladke smetane
  • Papir za peko

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 180 stopinj ter pekač obložimo s papirjem za peko (pekač čisto na rahlo naoljimo ter nanj položimo papir za peko, tako se bo namreč papir »zalepil« na pekač in se ne bo premikal, ko bomo biskvitno maso vlili po pekaču).
  2. Rumenjake ločimo od beljakov jim dodamo sladkor ter z mešalnikom dobro premešamo (približno 8 do 10 min), da dobimo svetlo jajčno kremo.
  3. Kremi dodamo ostale mokre sestavine (vanilja, čežana, kisla smetana, olje) ter nastrgano limonino lupino.
  4. V drugo posodo presejemo obe moki, dodamo pecilni prašek, sodo, sol ter začimbe v prahu in to zmes postopoma vmešamo v maso.
  5. Iz beljakov stepemo čvrst sneg ter ga previdno vmešamo v maso, na koncu pa na rahlo primešamo še nastrgano korenje.
  6. Maso vlijemo v predhodno pripravljen pekač in pečemo 12 do 15 min oziroma dokler se biskvit ne zapeče lepo zlatorjavo. Biskvit je pečen, ko je lesena palčka, s katero ga prebodemo, suha, ko jo izvlečemo
  7. Na pečen biskvit položimo čisto bombažno krpo (ne sme imeti vonja po detergentu) ali papir za peko, nanj položimo mrežico za odlaganje ter vse skupaj primemo v roke in obrnemo. Počasi in previdno odstranimo krpo oziroma papir za peko. Biskvit lahko še enkrat obrnemo, da bo rulada imela zunanjo površino gladko. Nato biskvit podložimo s krpo ali papirjem ter zavijemo oziroma »zarolamo« in sicer krajšo stran proti daljši, da tako dobimo lepši »polž« oziroma večkrat zavito rulado.
  8. Tako zaviti biskvit pustimo, da se popolnoma ohladi, medtem pa pripravimo nadev oziroma kremo.
  9. Z mešalnikom zmešamo Philadephio in maslo v gladko kremo ter dodamo vaniljo in javorov sirup.
  10. Nato dodamo presejani (brez grudic) sladkor v prahu in na hitro premešamo (če predolgo mešamo, lahko krema postane tekoča) ter postavimo v hladilnik, da se krema malce strdi, medtem pa stepemo sladko smetano.
  11. Ohlajeni kremi primešamo stepeno sladko smetano in postavimo v hladilnik.
  12. Biskvit odvijemo in ga postavimo na večji kos folije za živila, nato pa premažemo s ¾ ohlajene kreme (preostalo kremo postavimo nazaj v hladilnik za kasnejšo dekoracijo). Premazan biskvit s pomočjo folije čim bolj na tesno »zarolamo« nazaj v rulado in postavimo v hladilnik ali pa za kratek čas v zamrzovalnik. Rulado lahko brez težav pustimo v hladilniku tudi do naslednjega dne, če je potrebujemo šele takrat.
  13. Ohlajeni ruladi odstranimo ovoj oziroma folijo, jo posujemo s sladkorjem v prahu in po sredini dekoriramo s poljubnimi kupčki preostale kreme ter na koncu še rahlo posujemo s cimetom.

Morda vam bo všeč