Schwarzwaldski brownie

by Jasmina

To je res nadvse božanska sladica, ena mojih najljubših, saj vsak grižljaj predstavlja neizmerno zadovoljstvo in užitek. V bistvu bi lahko rekla, da je sestavljena iz treh svetovno znanih klasičnih sladic in sicer so to brownie, cheesecake ter black forest cake oziroma schwarzwaldska torta. Zato pri nas doma tej sladici rečemo kar schwarzwaldski brownie. V opozorilo pa moram dodati, da so tile browniji res nekaj izjemnega in zelo, zelo »addictive« oziroma lahko povzročijo zasvojenost, saj nas v trenutku, ko jih pokusimo, popolnoma prevzamejo in povratka več ni, hihi… So pa zelo enostavni za pripravo ter zelo primerni ob kakšnem prazniku ali pa kar tako, ko nam pade sladkor ali ko potrebujemo nekaj za dušo ali ko se želimo samo preprosto pocrkljati in pobožati brbončice. Njihova mehka in sočna sredica z bogatim čokoladnim okusom, ki se prepleta z nežnim vaniljevim kremastim sirnim nadevom ter osvežilne višnje, so res odlična kombinacija sladkokislega okusa. Sladica je sestavljena iz več plasti in sicer čokoladne, ki ji najprej dodamo sirno kremno plast, nato pa sočne višnje in na koncu še nekaj čokoladne mase. Nato z leseno palčko po vrhu zarišemo vijuge, da dobimo vrtinčast vzorec, ki sladico na pogled naredi še bolj privlačno in mamljivo. Pečeno in še vročo sladico nato obogatimo še s koščki bele čokolade ter dodatnimi osvežilnimi višnjami.
Ta epsko bogata, čokoladna, kremasta , sočna, mehka in hkrati izredno osvežilna sladica je pravi kraljevski posladek, ki bo prav gotovo očaral in zasvojil prav vsakogar!
Prepričana sem, da ne boste mogli zdržati, da se ta schwarzwaldski brownie popolnoma ohladi in strdi, ampak bo zmanjkal še predno boste sploh pomislili na to … No, vsaj pri nas je tako, haha!

Schwarzwaldski brownie

To je res nadvse božanska sladica, ena mojih najljubših, saj vsak grižljaj predstavlja neizmerno zadovoljstvo in užitek. V bistvu bi lahko rekla, da je sestavljena iz treh svetovno znanih klasičnih… Recepti Schwarzwaldski brownie European Natisni
Število oseb: pekač premera 21 x 21 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Čokoladni brownie

  • 150 g masla
  • 150 g temne čokolade (kapljice)
  • 3 jajca
  • 150 g sladkorja
  • 1 žlička tekoče vanilje
  • 50 g moke
  • Ščepec soli
  • 1 žlička pecilnega praška

 

Sirov kremni nadev

  • 350 g kremnega sira Philadelphia
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlička vanilje
  • 1 jajce

 

Višnjev nadev oziroma preliv

  • 220 g višenj brez koščic (zamrznjenih)
  • 1,5 žlice sladkorja
  • Ščepec cimeta
  • ½ žlice škrobne moke (Gustin)
  • ½ žlice vode

 

Ostalo

  • Papir za peko
  • Lesena palčka
  • 50 g bele čokolade (kapljice)

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 175 stopinj.
  2. Pekač (moj je dimenzije 21 x 21 cm) namastimo in obložimo s papirjem za peko, ki smo ga odrezali na isto dimenzijo kot je pekač, da lahko sladico kasneje, ko je pečena, lažje vzamemo oziroma dvignemo iz pekača ter jo narežemo.
  3. Najprej pripravimo višnje; v kozico z debelim dnom stresemo izkoščičene (zamrznjene) višnje, dodamo sladkor in cimet ter na srednjem ognju kuhamo nekaj minut, da sadeži spustijo sok, nato pa dodamo škrobno moko zmešano z vodo in pustimo še nekaj minut kuhati. Odstavimo in ohladimo.
  4. Nato pripravimo sirov kremni nadev; Philadelphio, sladkor, jajce in vaniljo zmešamo v fino gladko maso oziroma kremo ter pustimo na strani.
  5. Maslo in čokolado stopimo, da dobimo lepo gladko tekočo čokolado.
  6. V večji posodi zelo dobro zmešamo jajca in sladkor, da se volumen podvoji in da dobimo svetlo penasto jajčno kremo, ki ji na koncu primešamo še vaniljo.
  7. V drugi posodi presejemo moko, sol in pecilni prašek ter vse skupaj postopoma primešamo jajčni kremi, na koncu pa dodamo še stopljeno čokolado in vse skupaj dobro premešamo.
  8. V predhodno pripravljen pekač najprej nalijemo dobre ¾ čokoladne mase ter dodamo sirov kremni nadev, ki ga enakomerno porazdelimo po celotni površini, nato pa po vrhu dodamo (sem in tja) nekaj žličk predhodno pripravljenih višenj in preostalo četrtino čokoladne mase.
  9. Z leseno palčko po vrhu mase zarišemo nekaj vijug, da dobimo vrtinčast vzorec in v ogreti pečici pečemo približno 30 do 35 minut (brownie je pečen, ko se sredina še »rahlo premika«).
  10. Pečen brownie vzamemo iz pečice in ga po vrhu potresemo s kapljicami bele čokolade (to naredimo takoj, da se čokolada na vročem browniju stopi) ter dodamo še preostale višnje.
  11. Pustimo stati nekaj ur, da se brownie strdi, tako da ga kasneje lažje režemo. Lahko ga postavimo tudi v hladilnik.

 

Namig 

  1. Čokolada; za bogat čokoladni okus priporočam kvalitetno 60 - 70 % temno čokolado.
  2. Sladkor in jajca moramo zelo dobro zmešati, da se volumen mase podvoji in da dobimo svetlo penasto kremo, ki bo poskrbela za mehko in »lepljivo« brownijevo teksturo.
  3. Če želimo brownije narezati na lepe, enakomerno velike koščke, priporočam, da pečeni brownie popolnoma ohladimo (lahko ga damo tudi v hladilnik), najbolje pa je, če ga pustimo stati čez noč.

Morda vam bo všeč