Vaniljevi »Cake Pops« pošastkoti

by Jasmina

»Cake Pop» ali po naše »tortica na palčki« v originalu izhaja iz Amerike in prav tam se tudi najbolj praznuje Halloween oziroma po naše Noč čarovnic. Zato sem obe ameriški tradiciji združila in nastali so vaniljevi »Cake Pops« pošastkoti. Nič kaj slovenska sladka razvada ter nič kaj slovenski »praznik«, a sta vseeno vedno bolj priljubljena tudi pri nas…

Za ta naš družinski podvig je pravzaprav kriva moja IG prijateljica. Ja, v teh časih imamo vedno več tudi takih prijateljev. Ime ji je Marina in osebno oziroma v živo se še nisva uspeli srečati, saj sva obe polno zaposleni, pa tudi Covid-19 situacija nam ne prizanaša. No, Marina je pravzaprav mlada mamica zelo ljubke deklice, zato ima ves čas polne roke dela, vendar je tako polna energije, veselja in ljubezni, da se navkljub vsej zaposlenosti zelo rada potrudi tudi v kuhinji. Zase pravi, da je začetnica, vendar sta jo njena vztrajnost in volja pripeljali že zelo daleč. Pred kratkim me je vprašala ali imam mogoče kakšen recept za »Cake Popse«. Njena volja me je tako navdihnila, da sem se takoj odločila, da se z otrokoma med krompirjevimi počitnicami podamo v ta »projekt« … in lahko vam povem, da smo pri pripravi sladkih pošastkotov prav vsi zelo uživali in naša usta so bila sladka vse do ušes, haha. Draga Marina, upam da boš tudi sama uživala pri pripravi »Cake Popsov« in z njimi osrečila prav vse, ki jih imaš rada!

Priprava »Cake Popsov« je zelo enostavna, z lahkoto jih pripravimo skupaj z otroki. Tekstura okroglih tortic je izredno kremasta in sočna, a hkrati rahla ter ima čudovit nežen vaniljast okus. Za hrustljavost poskrbita oblita čokolada ter okrasne sladkorne mrvice.

Vaniljevi »Cake Pops« pošastkoti

»Cake Pop» ali po naše »tortica na palčki« v originalu izhaja iz Amerike in prav tam se tudi najbolj praznuje Halloween oziroma po naše Noč čarovnic. Zato sem obe ameriški… Recepti Vaniljevi »Cake Pops« pošastkoti European Natisni
Število oseb: model premera 20 cm, 12 do 14 za žlico velikih kroglic
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Biskvit

 • 80 g moke
 • 30 g mandljeve moke
 • Ščepec soli
 • 1 jajce
 • 40 g sladkorja
 • 40 ml mleka
 • 1 žlička tekoče vanilje
 • 50 g stopljenega masla

 

Ostalo 

 • 100 g sira mascarpone
 • 1 žlička vanilje v prahu
 • Maslo za namastitev modela
 • 250 g belih čokoladnih kapljic
 • Palčke za lizike
 • Sladkorna očesa
 • Mešane pisane mrvice za posip oziroma dekoracijo

Priprava

 1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
 2. V večji posodi zmešamo jajce in sladkor, da dobimo penasto svetlo zmes, ki ji nato prilijemo še mleko in vaniljo ter premešamo.
 3. Dodamo moko, ki smo ji predhodno primešali mandljevo moko in sol. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko zmes brez grudic. Na koncu prilijemo še stopljeno maslo in ponovno dobro premešamo.
 4. Maso za biskvit nalijemo v predhodno dobro namaščen pekač in pečemo približno 25 do 30 minut oziroma dokler biskvit ni prepečen.
 5. Ko je biskvit pečen, ga še nekaj minut pustimo v modelu, nato pa ga zvrnemo na rešetko, da se popolnoma ohladi.
 6. Ohlajeni biskvit z rokami nadrobimo na manjše koščke oziroma drobtine, pri čemer vse zapečene suhe koščke biskvita odstranimo.
 7. Biskvitnim drobtinam dodamo mascarpone ter vaniljo in kar z rokami vse skupaj dobro zmešamo, tako da dobimo lepo enotno maso.
 8. Maso zajamemo z merilno žlico in z rahlo vlažnimi rokami oblikujemo kroglice ter jih postavimo v hladilnik.
 9. Medtem pripravimo čokoladno glazuro in sicer v kovinski posodi nad paro stopimo čokoladne kapljice in glazuro pri tem stalno mešamo, dokler se vsa čokolada lepo ne raztopi. Stopljeno čokolado prelijemo v kozarček.
 10. Pripravimo palčke in ohlajene biskvitne kroglice ter pričnemo z izdelavo »Cake Popsov« tako, da palčko potopimo približno 2 cm globoko v stopljeno čokoladno glazuro in nato prav toliko v kroglico, potem pa v glazuro previdno potopimo še kroglico.
 11. Oblito kroglico počasi obračamo nad kozarčkom z glazuro, da se odvečna čokolada odcedi.
 12. Oblite kroglice na palčki postavimo navpično v kozarec ali pa s kroglico navzdol na krožnik, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
 13. Kroglice na koncu po okusu okrasimo s sladkornimi očesi in mešanimi pisanimi mrvicami ter jih za nekaj časa postavimo na hladno.

Morda vam bo všeč