Preprost jabolčni kolač

by Jasmina

Recept za ta jabolčni kolač je tako preprost in priprava tako enostavna, da je primeren za vse, tudi tiste, ki niso preveč vešči peke. Predvsem pa je njegova prednost ta, da je sestavljen iz sestavin, ki jih imamo skoraj vedno pri roki. Kombinacija mehkega in lahkega biskvita ter sočnih jabolk, z osvežilnim okusom po limoni ter prijetno aromo po cimetu, je izjemno nežna in všečnega okusa. Lahko bi rekla, da je ta preprosta kombinacija prav magično privlačna in všečna tako pri majhnih otrocih, kot pri babicah in dedkih. In prav takšni recepti pridejo še kako prav, kadar potrebujemo na primer »univerzalno« sladico po nedeljskem družinskem kosilu, kjer se prepletajo različne generacije in tako tudi različni okusi. Seveda pa je ta sladica primerna tudi za vse druge priložnosti, saj sočna jabolka v mehkem biskvitu poskrbijo, da z vsakim grižljajem dobimo košček prijetnega zadovoljstva. Če pa se še malce potrudimo in jabolčne rezine po vrhu biskvita položimo v obliki cveta vrtnice, pa je to zagotovo kolač, ki bo na družinski mizi zablestel in požel navdušenje! In ker so jabolka na razpolago čez celo leto, je to absolutno recept, ki sodi med »must have« v naši zbirki pekovskih receptov.

Preprost jabolčni kolač

Recept za ta jabolčni kolač je tako preprost in priprava tako enostavna, da je primeren za vse, tudi tiste, ki niso preveč vešči peke. Predvsem pa je njegova prednost ta,… Recepti Preprost jabolčni kolač European Natisni
Število oseb: model premera 23 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 8 srednje velikih jabolk
  • Sok 2 limon (ter lupina ene limone)
  • 1 žlička cimeta
  • 2 cela jajca
  • 2 dodatna beljaka
  • 90 g sladkorja (prihranimo 1 žlico za posip)
  • 130 g navadne gladke moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • Ščepec soli
  • 1 žlička tekoče vanilje
  • 100 ml sladke smetane (lahko tudi mleko)

 

Ostalo

  • Papir za peko
  • Maslo za namastitev oboda modela oziroma pekača
  • Sladkor za posip oboda
  • Sladkor v prahu za posip po pečenem biskvitu
  • Stepena sladka smetana (lahko tudi creme fraiche)

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
  2. Pripravimo model in sicer dno obložimo s papirjem za peko, obod modela pa premažemo z maslom in na rahlo posujemo s sladkorjem.
  3. Pripravimo jabolka in sicer 4 jabolka olupimo ter jih narežemo na majhne kocke in premešamo s sokom ene limone ter dodamo cimet.
  4. Ostala 4 jabolka (ni jih potrebno olupiti) narežemo na približno 3 mm debele rezine in jih premešamo s sokom druge limone.
  5. Z mešalnikom oba cela jajca dobro zmešamo s sladkorjem (približno 8 min), da dobimo lepo svetlo penasto jajčno kremo, ki ji nato postopoma dodajamo oziroma vmešamo presejano moko s pecilnim praškom in soljo.
  6. Na koncu masi primešamo še vaniljo ter sladko smetano.
  7. Iz dodatnih dveh beljakov stepemo čvrst sneg in ga nato nežno primešamo v zmes ter dodamo na kocke narezana jabolka.
  8. Maso vlijemo v model ter po vrhu okoli in okoli, v obliki cveta vrtnice, naložimo rezine jabolk, ki ji na koncu posujemo še z žličko sladkorja.
  9. Pečemo približno 50 min. Notranjost biskvita je prepečena, ko je lesena palčka, s katero prebodemo biskvit, suha, ko jo izvlečemo.
  10. Pečen kolač vzamemo iz pečice in ga pustimo v modelu še približno 10 min, nato pa obod previdno odstranimo. Serviramo lahko še mlačnega ali pa ohlajenega. Posujemo ga s sladkorjem v prahu, lahko pa postrežemo tudi z žlico stepene sladke smetane.

Morda vam bo všeč