Ta hitra jabolčna pita z vaniljevo kremo

by Jasmina

Jabolka so v tem času najbolj sočna, sladka in okusna. Letos so kar lepo obrodila in nas razveselila! Ker moji otroci obožujejo vse kar je »vaniljasto« ali pa ima okus po nežni vanilji, sem tokrat vaniljevo kremo združila z domačimi jabolki iz babičinega sadovnjaka ter pripravila jabolčno pito (tart) z vaniljevo kremo. In ker so babičina jabolka popolnoma naravna in neškropljena, sem uporabila kar neolupljena, pa še izgled pite je na ta način lepši.
Ni boljšega, kot je domača vaniljeva krema, ki je pripravljena iz svežih jajc, smetane in semen stroka vanilje. S kombinacijo takšne kreme ter domačih sladkih in sočnih jabolk nastane res čudovita jabolčna pita, ki je zaradi testa in popečenih mandljev krhka, zaradi vaniljeve kreme nežna po okusu in sočna zaradi svežih jabolk. V piti sicer bolj prevladujejo jabolka, krema pa jih lepo nežno obdaja in naredi to božansko sladico lepo kremasto. Pripravljena je zelo hitro, sploh v primeru, ko uporabim kar kupljeno listnato testo. Kadar pa mi čas dopušča, krhko testo* najraje pripravim sama in povem vam, da na mizi ne ostane niti ena samcata drobtinica.

To je super enostaven recept za vse priložnosti, sploh ko se nam na hitro napovejo obiski ali pa ko potrebujemo družinsko sladico za vse generacije po nedeljskem kosilu pri tašči. S to jabolčno pito z vaniljevo kremo bomo taščo namreč zagotovo očarali!

Ta hitra jabolčna pita z vaniljevo kremo

Jabolka so v tem času najbolj sočna, sladka in okusna. Letos so kar lepo obrodila in nas razveselila! Ker moji otroci obožujejo vse kar je »vaniljasto« ali pa ima okus… Recepti Ta hitra jabolčna pita z vaniljevo kremo European Natisni
Število oseb: pekač premera 25 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • Zavitek svežega listnatega testa
  • 3 do 4 bio jabolka, narezana na krhlje
  • 2 jajci (1 in 3/4 jajca za nadev, ostalo za premaz po testu)
  • 90 g sladkorja
  • 300 ml sladke smetane
  • Semena iz stroka vanilje ali 1,5 žličke tekoče vanilje

 

Ostalo

  • Maslo za namastitev pekača
  • Sladkor v prahu za posip
  • 1 pest mandljev v lističih

Priprava

  1. Pečico ogrejemo na 170 stopinj.
  2. Zavitek svežega listnatega testa položimo na rahlo pomokano delovno površino.
  3. Z okroglim pekačem za pite zarišemo krog, ki naj bo nekaj centimetrov širši od pekača.
  4. Testo položimo v pekač, ki smo ga predhodno dobro premazali oz. namastili z maslom. Če se testo strga ali nam kje zmanjka kakšen del testa, ga enostavno malce pokrpamo.
  5. Testo, ki visi čez pekač, z roko zapognemo navznoter proti pekaču, vendar tako, da še vedno malce gleda čez rob pekača, saj se pri peki listnato testo precej skrči.
  6. Z vilico dobro prepikamo dno testa in nanj položimo papir za peko, na katerega stresemo suhi fižol ali kroglice za slepo peko ter pekač za 25 minut postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 170 stopinj.
  7. Medtem pripravimo vaniljevo kremo. V posodi z mešalnikom gladko zmešamo jajca in sladkor, dodamo smetano in vaniljo ter vse skupaj še enkrat na hitro premešamo.
  8. Po 25 minutah vzamemo pekač iz pečice in odstranimo papir s fižolom oziroma kroglicami za slepo peko.
  9. Na krhlje narezana jabolka položimo na testo, lahko v obliki rožice, in počasi prelijemo z vaniljevo kremo.
  10. S čopičem rob testa nežno in na tanko premažemo s preostalim jajcem, ki smo mu primešali žličko vode ali mleka ter posujemo z mandljevimi lističi.
  11. Pekač vrnemo v pečico in pečemo na 170 stopinj še približno 40 minut. Če se vrh pite preveč zapeka, lahko pito na sredini peke nežno prekrijemo z alu folijo.
  12. Pečeno pito do mlačnega ohladimo in jo po okusu na rahlo posujemo z vaniljevim sladkorjem v prahu.

 

Namig

Jabolka lahko olupite ali pa jih pustite z lupino, odvisno kaj imate raje. Z lupino je izgled pite, zaradi rdeče lupine oziroma vzorca rožice, sigurno lepši!

* Recept za krhko testo za pito najdete v moji objavi Vaniljeva pita z gozdnimi jagodami

Morda vam bo všeč