Povitica s čokoladno-lešnikovim nadevom*

by Jasmina

* Recept je pripravljen v sodelovanju z @Mlinotest.

Povitica je pravzaprav staro ime za potico in sega še v čase, ko so potico pekli v okroglih glinenih pekačih brez sredinske luknje ter zavito v polža. Lahko bi rekli, da taka potica predstavlja naše korenine. Pri starem načinu peke potico torej pripravimo v okroglem pekaču z zvitkom oblikovanim v polža, lahko pa jo oblikujemo v črko S in pečemo v podolgovatem pekaču ter tako dobimo prav zanimivo oblikovane polže.

In ker potica slovi kot kraljica prazničnih miz, je pomembno, da je po okusu in izgledu najboljša kar se le da. Osnova dobre potice so kakovostne sestavine in najpomembnejša je prava izbira moke. Sama sem izbrala Mlinotestovo namensko pšenično moko Manitoba, ki je idealna za zahtevno kvašeno testo, saj je iz najkakovostnejše pšenice, ki daje testu odlično elastičnost oziroma raztegljivost. Ker vsebuje veliko lepka, ima v primerjavi z navadno pšenično moko večjo absorpcijo vode ter omogoča odlično stabilnost testa.

Povitica s čokoladno-lešnikovim nadevom

* Recept je pripravljen v sodelovanju z @Mlinotest. Povitica je pravzaprav staro ime za potico in sega še v čase, ko so potico pekli v okroglih glinenih pekačih brez sredinske… Objave Povitica s čokoladno-lešnikovim nadevom* European Natisni
Število oseb: za podolgovat pekač dimenzije 26 do 28 x 12 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

Testo

  • 300 g Mlinotestove pšenične moke MANITOBA »00« ali »0«
  •  4 g suhega kvasa
  • 120 ml mlačnega mleka
  • 2 rumenjaka
  • 60 g sladkorja
  • Arome; vaniljev sladkor, ščep naribane lupine bio limone, 1/2 žlice ruma
  • 2 do 5 g soli
  • 60 g masla (stopljenega)

 

Čokoladno-lešnikov nadev

  • 100 g mletih lešnikov (neolupljenih in praženih)
  • 100 ml mleka
  • 2 jajci
  • 70 g sladkorja v prahu
  • 4 žlice čokoladno-lešnikovega namaza
  • 100 g belih krušnih drobtin
  • 2 do 3 žlice kisle smetane
  • Arome; rum, cimet, naribana limonina lupina

Priprava

  1. Pripravimo testo; moko presejemo v skledo in na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo mlačno mleko, stresemo kvas, sladkor, vaniljev sladkor, jajce, rum, naribano limonino lupino ter ob strani dodamo še sol in pričnemo z mešanjem, pri tem pa počasi dolivamo stopljeno maslo. Z mešalnikom mešamo približno 6 do 8 minut, da dobimo gladko in prožno testo, ki se loči od posode.
  2. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja za še enkrat toliko (30 do 45 minut).
  3. Pečico segrejemo na 180 stopinj (brez ventilatorja).
  4. Pripravimo nadev; mlete lešnike prelijemo z vročim mlekom, premešamo in pustimo, da se ohladijo.
  5. Jajci in sladkor dobro zmešamo v svetlo gladko zmes, dodamo čokoladno-lešnikov namaz in dobro premešamo. Nato primešamo ohlajene lešnike, drobtine, kislo smetano in arome ter vse skupaj dobro premešamo v mazljivo zmes oziroma nadev.
  6. Priprava potice; testo zvrnemo na pomokan prt ter ga razvaljamo v pravokotnik (kar na tanko) in sicer na dvainpolkratno dolžino pekača (pri zavijanju se namreč testo še razteguje).
  7. Testo enakomerno debelo premažemo z nadevom do ¾ in ga z roko prvih nekaj zavojev zavijemo zelo na tesno ter nato nadaljujemo do konca zvitka.
  8. Zvitek z rokama oblikujemo v stisnjeno obliko črke S ter ga položimo v predhodno dobro namaščen pekač.
  9. Potico z leseno palčko večkrat prebodemo do dna pekača. Pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja za enkratno količino (30 do 45 minut).
  10. Peka; vzhajano potico položimo v ogreto pečico ter pečemo 45 minut. Pečeno potico vzamemo iz pečice in jo pustimo v modelu še približno 15 minut, nato pa jo predenemo na leseno desko ali mrežico ter pustimo, da se popolnoma ohladi. Po želji posujemo s sladkorjem v prahu.

 

Morda vam bo všeč