Njeno visočanstvo – tradicionalna Slovenska orehova potica (le Potica)

Foto: Nina Roydo
by Jasmina

Kaj bi bila velika noč brez domače potice?! Ni lepšega, kot da med prazniki dom zadiši po sveže pečeni domači potici in pravzaprav je čisto vseeno s kakšnim nadevom jo pripravimo. Prav ta vonj in tradicija, ki se prepletata iz roda v rod, sta doprinesla, da je potica vedno bolj popularna, a ne samo pri nas v Sloveniji, temveč sega njena slava tudi daleč čez naše meje, za kar je med drugimi poskrbela tudi moja sestra Janja Štrumbelj, ki je pravi strokovnjak na področju peke potic raznovrstnih okusov in velikosti. Je lastnica znamke »le Potica« in prva imetnica certifikata za pripravo zaščitene Slovenske potice*. Ima svojo pekarsko delavnico, pred kratkim pa je v Stari Ljubljani odprla tudi trgovino oziroma potičarno z imenom »Butik lePotica«, ki je zasnovana kot trgovina s konceptom ter združuje slovensko tradicionalno kulinarično dediščino in sodobno oblikovanje. Pri zasnovi potičarne, prenovi celostne podobe, fotografijah in stiliranju interierja sva sodelovali tudi midve s fotografinjo in oblikovalko Nino Roydo.
Poleg potic klasičnih velikosti peče Janja tudi zelo okusne in nadvse prikupne miniaturne potičke, ki jih je poimenovala kar lePotičke. Te majhne potičke so pravzaprav povsem njena pogruntavščina in jih ni potrebno rezati na manjše kose, pojeste jih namreč lahko le v nekaj grižljajih in zato lahko vsak posameznik dobi povsem svojo potičko. Vse njene potice in potičke so seveda narejene iz naravnih sestavin ter so povsem brez dodatkov za podaljševanje svežine.
Na Janjini spletni strani www.le-potica.si in v potičarni lahko naročite pečene tradicionalne le-Potice in moderne le-Potičke. Miniaturne Le-Potičke pa lahko dobite tudi zamrznjene in jih nato dopečete kar sami doma, tako kot npr. rogljičke. V njeni pekarski delavnici se lahko izpopolnite tudi v peki potic, saj tam občasno organizira tečaje.

Posredujem Janjin recept za orehovo le-Potico. Vse njene nasvete in trike, ki jih je dobro poznati preden se lotite peke potic, pa lahko najdete v obliki filmčka na Janjinem IG profilu “@le_Potica v Highlightsu – #pecemopotico“!

* Od leta 2018 je Slovenska potica zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost. Več informacij in zanimivosti o poticah lahko najdete na spletni strani www.potice.si.

Njeno visočanstvo – tradicionalna Slovenska orehova potica (le Potica)

Kaj bi bila velika noč brez domače potice?! Ni lepšega, kot da med prazniki dom zadiši po sveže pečeni domači potici in pravzaprav je čisto vseeno s kakšnim nadevom jo… Recepti Njeno visočanstvo – tradicionalna Slovenska orehova potica (le Potica) European Natisni
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

Testo

  • 60 dag bele pšenične moke
  • 4 dag kvasa
  • približno 3 dl mleka
  • 3 rumenjaki
  • 8 dag sladkorja
  • 5 g soli
  • dišave (bio limonina lupinica, vanilijev sladkor, rum)
  • 8 dag masla

 

Nadev

  • 50 dag zmletih orehov
  • 1,5 dl mleka
  • 2 jajci
  • 15 dag sladkorja
  • rozine (po želji)
  • piškotne drobtine (po potrebi)
  • dišave (vaniljev sladkor, mleti klinčki, cimet, bio limonina lupina, rum)

Priprava

  1. V manjšo posodo ali skodelico nadrobimo kvas, mu primešamo malo moke, sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobimo gosto tekoče testo. Kvasec pustimo, da naraste za enkratno količino.
  2. Moko presejemo v skledo. Prilijemo ji mlačno mleko, v katerem smo raztopili sol in sladkor ter primešamo razžvrkljane rumenjake in dišave. Vse skupaj zmešamo in na koncu dodamo stopljeno, mlačno maslo . Testo z rokami na hitro zgnetemo v gladko kepo, ki se loči od posode. Posodo pokrijemo in pustimo, da testo naraste za enkratno količino.
  3. Tri četrtine orehov poparimo z vrelim mlekom in jih ohladimo. Primešamo sladkor, jajci in dišave. Rozine oplaknemo v topli vodi in jih po želji namočimo v rumu.
  4. Testo zvrnemo na pomokan prt in ga razvaljamo v pravokotnik. Premažemo ga z nadevom ter potresemo s preostalimi orehi in odcejenimi rozinami. Testo tesno zvijemo in položimo v dobro namazan model. Potico večkrat prebodemo, pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhaja za enkratno količino. Potico pečemo približno 50 minut pri temperaturi 180 – 190 °C.

Morda vam bo všeč