Pehtranova potica

by Jasmina

Pehtranova potica ali po domače «pehtranka« je zame najbolj prepoznavna slovenska potica, ki je posebna in izjemna prav zaradi svoje glavne sestavine – pehtrana. Ta izjemno aromatična zel, ki jo v tujini uporabljajo predvsem za slane jedi, se pri nas rada uporablja tudi v različnih sladkih jedeh, saj jih njen prijeten janežev okus res lepo dopolni. In prav pehtran je ena prvih zeli, ki me vsako pomlad razveseli na mojem urbanem vrtičku. Je namreč trajnica, ki prezimi in ni prav nič zahtevna za vzdrževanje. Zato tudi ni čudno, da prav pehtranova potica značilno označuje naše pomladno velikonočno praznovanje. Tako piše tudi prof. Janez Bogataj v svoji knjigi Potice iz Slovenije.
V mojem otroštvu je bila pehtranka na naši domači mizi praktično za vsak praznik, včasih s skutnim nadevom, včasih brez, vendar vedno skrbno pripravljena, zgnetena na roke in bogato nadevana s pehtranom iz maminega domačega vrta. In kot otroku se mi je zdela priprave te slovenske kraljice kar malce strašljiva, saj je bilo med starejšimi vedno ogromno debat okoli pravilne priprave in končnega izgleda. Vendar se časi spreminjajo, na voljo so kuhinjski roboti, informacije so na »vsakem vogalu« in zato se tudi priprava potice ne zdi več kompliciran postopek. Prav nasprotno, sama jo za velikonočne praznike rada pripravljam skupaj z otrokoma, saj jo neizmerno obožujeta, poleg tega pa je to tudi čas, ko lahko skupaj ustvarjamo v kuhinji. Vzdušje in veselje, ko naš dom zadiši po sladkem pehtranu oziroma potici, je nekaj, kar se ne da kupiti in prav z ničemer nadomestiti.
Pa ne se ustrašiti priprave potice z otroki, saj je ključnega pomena le organizacija. Priporočam, da si nadeve predhodno pripravite v posamezne skodelice in ko je testo pripravljeno, lahko otroci brez težav sledijo vašim navodilom. Pa tudi če vse ni perfektno razvaljano, namazano ali spečeno, je okus domače potice tako zelo izjemen, da morebitne »napake« kar zbledijo. Ta recept za pehtranko izhaja iz naše družinske zbirke receptov, a sem ga z leti oblikovala malce po svojem okusu. Sestavine za nadev z lahkoto priredimo po svojem okusu, zato je pri nas pehtranka največkrat brez rozin, pa čeprav jih sama obožujem. Ja, ta pehtranka je res izjemno sočna, mehka in puhasta ter bogatega, a hkrati nežnega okusa po pehtranu ter ravno prav sladka, da nas bo razveselila, kadarkoli si jo bomo privoščili. Seveda pa ne smemo pozabiti na njeno hudo konkurenco, ki je za moj okus orehova potica, za koga drugega pa makova, slivova, lešnikova, …..
Za peko potic priporočam uporabo glinenega pekača oziroma potičnika, saj prav ta da slovenski potici značilno obliko krone, ki jo naredi izjemno lepo in občudovanja vredno, zato tudi povsem upravičeno nosi naziv – kraljica slovenska potica!
Vsem, ki bi si radi prebrali oziroma izvedeli še kaj več o poticah in njihovi pripravi, priporočam obisk spletne strani društva ljubiteljev potic www.potice.si, kjer najdete ogromno uporabnih nasvetov in najrazličnejših receptov.

Pehtranova potica

Pehtranova potica ali po domače «pehtranka« je zame najbolj prepoznavna slovenska potica, ki je posebna in izjemna prav zaradi svoje glavne sestavine – pehtrana. Ta izjemno aromatična zel, ki jo… Recepti Pehtranova potica European Natisni
Število oseb: potičnik s premerom dna 16 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Testo

 • 350 g gladke moke
 • 120 ml mleka
 • 60 ml sladke smetane
 • 2,5 žlici sladkorja
 • 5 g suhega kvasa ali 30 g svežega kvasa
 • 2 rumenjaka
 • 60 g masla (mlačno)
 • 3/4 žličke soli
 • 1 žlička tekoče vanilje
 • 1 žlička ruma
 • Nastrgana lupina bio limone

 

Nadev

 • šopek pehtrana, svežega ali zamrznjenega (samo listi)
 • 40 g masla
 • 250 g rikote ali pasirane skute
 • 20 do 60 g kisle smetane
 • 3 do 4 žlice sladkorja
 • 1 žlička tekoče vanilje
 • 3 žlice drobtin iz maslenih piškotov
 • 2 beljaka
 • Rozine namočene v rumu (po želji)
 • Sladkor v prahu

Priprava

 1. Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko, v katerem smo predhodno raztopili sladkor ter dodamo kvas. Počakamo približno 10 min, da kvas aktivira oziroma da začne delovati, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki (če delamo s suhim kvasom, postopek nadaljujemo brez čakanja, da kvas aktivira).
 2. Nato ob strani v moko dodamo še sol, v kvasno mešanico pa oba rumenjaka, tekočo vaniljo, rum in nastrgano limonino lupinico ter ob mešanju z aparatom postopoma dodajamo še sladko smetano in stopljeno mlačno maslo.
 3. Testo z aparatom mešamo oziroma gnetemo, da postane gladko in prožno in se loči od posode.
 4. Posodo s testom zapremo s pokrovom ali prozorno folijo za živila ter pustimo, da testo vzhaja za enkratno količino (dobro uro ali uro in pol).
 5. Potičnik (pekač za potice) dobro namastimo.
 6. Vzhajano kepo testa preložimo na tekstilni prt, ki smo ga predhodno rahlo pomokali in ga razvaljamo v pravokotnik na približno pol prsta debelo (namig kako določiti pravilno dolžino pravokotnika oziroma razvaljanega testa najdete v nadaljevanju).
 7. V skodelice pripravimo posamezne sestavine za nadev in sicer pehtran osmukamo, stebla zavržemo in lističe dobro nasekljamo.
 8. Rikoto ali skuto, kislo smetano, sladkor in vaniljo zmešamo v mazljiv nadev.
 9. Maslene piškote zdrobimo v drobtine.
 10. Iz beljakov stepemo sneg.
 11. Maslo stopimo in ga pokapljamo oziroma razmažemo po predhodno razvaljanem testu.
 12. Nato testo premažemo z nadevom, dodamo oziroma posujemo pehtran in piškotne drobtine ter na koncu dodamo še stepen beljak.
 13. Testo zavijemo v rolado oziroma zavitek, pri čemer prvo četrtino testa zavijemo zelo na tesno, nato pa s prtičem testo previdno »zarolamo« do konca ter ga pazljivo položimo v potičnik.
 14. Potico v potičniku po vrhu dobro prepikamo s tanko leseno palčko ali kuhinjsko iglo, da v njej ne bo preveč zračnih žepov oziroma lukenj. Prekrijemo s kuhinjskim prtičem in pustimo vzhajati približno 20 min.
 15. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
 16. Potico pečemo 1 uro, da dobi lepo zlatorjavo zapečeno skorjo.
 17. Ko potico vzamemo iz pečice, jo še nekaj časa pustimo v potičniku, nato pa jo zvrnemo na rešetko in ohlajeno posujemo s sladkorjem v prahu.

 

Namig

1. Kako določiti pravilno dolžino pravokotnika razvaljanega testa:
• pomerimo premer dna potičnika in izračunamo njegov obseg; moj potičnik ima premer dna 16 cm, premer zgornjega dela pa je 23 cm, tako da je v mojem primeru dolžina pravokotnika oz. zavite potice približno 50 cm (3,14 x 16 cm),
• lahko pa si pomagamo tudi z vrvico in z njo pomerimo obseg oziroma zunanji obod dna potičnika ter tako ugotovimo kako dolg pravokotnik testa potrebujemo.

2. Kadar pripravljamo večjo potico iz dvojne količine sestavin in glede na to, da je pehtranka ponavadi tudi precej sočno nadevana, se nam prav lahko zgodi, da bo nadevani zvitek lezel narazen in nam tako povzročal nekaj težav. Potičniki so tudi precej visoki, zato je potrebno kar nekaj spretnosti, da zavito potico spravimo v model. Pri tem si lahko pomagamo z naslednjim trikom in sicer nadevani zavitek testa skupaj s prtom najprej preložimo na dovolj velik plitek krožnik, na sredino damo kozarec približno iste dimenzije kot je potičnikov tulec ter potico okoli kozarca oblikujemo v krog. Nato vzamemo potičnik in ga obrnemo, odstranimo kozarec in na njegovo mesto postavimo potičnikov tulec ter krožnik pokrijemo s potičnikom, nato pa z obema rokama krožnik dobro primemo in ga previdno obrnemo, da potica lepo nežno in nepoškodovano pade v potičnik.

3. Tistim, ki še niste vešči priprave potice priporočam, da uporabite polovično količino rikote in kisle smetane, saj bo tako potico lažje zviti, a brez skrbi, potica bo še vedno dovolj sočna.

Morda vam bo všeč