Pehtranova potica ali po domače «pehtranka« je zame najbolj prepoznavna slovenska potica, ki je posebna in izjemna prav zaradi svoje glavne sestavine – pehtrana. Ta izjemno aromatična zel, ki jo v tujini uporabljajo predvsem za slane jedi, se pri nas rada uporablja tudi v različnih sladkih jedeh, saj jih njen prijeten janežev okus res lepo dopolni. In prav pehtran je ena prvih zeli, ki me vsako pomlad razveseli na mojem urbanem vrtičku. Je namreč trajnica, ki prezimi in ni prav nič zahtevna za vzdrževanje. Zato tudi ni čudno, da prav pehtranova potica značilno označuje naše pomladno velikonočno praznovanje. Tako piše tudi prof. Janez Bogataj v svoji knjigi Potice iz Slovenije.
V mojem otroštvu je bila pehtranka na naši domači mizi praktično za vsak praznik, včasih s skutnim nadevom, včasih brez, vendar vedno skrbno pripravljena, zgnetena na roke in bogato nadevana s pehtranom iz maminega domačega vrta. In kot otroku se mi je zdela priprave te slovenske kraljice kar malce strašljiva, saj je bilo med starejšimi vedno ogromno debat okoli pravilne priprave in končnega izgleda. Vendar se časi spreminjajo, na voljo so kuhinjski roboti, informacije so na »vsakem vogalu« in zato se tudi priprava potice ne zdi več kompliciran postopek. Prav nasprotno, sama jo za velikonočne praznike rada pripravljam skupaj z otrokoma, saj jo neizmerno obožujeta, poleg tega pa je to tudi čas, ko lahko skupaj ustvarjamo v kuhinji. Vzdušje in veselje, ko naš dom zadiši po sladkem pehtranu oziroma potici, je nekaj, kar se ne da kupiti in prav z ničemer nadomestiti.
Pa ne se ustrašiti priprave potice z otroki, saj je ključnega pomena le organizacija. Priporočam, da si nadeve predhodno pripravite v posamezne skodelice in ko je testo pripravljeno, lahko otroci brez težav sledijo vašim navodilom. Pa tudi če vse ni perfektno razvaljano, namazano ali spečeno, je okus domače potice tako zelo izjemen, da morebitne »napake« kar zbledijo. Ta recept za pehtranko izhaja iz naše družinske zbirke receptov, a sem ga z leti oblikovala malce po svojem okusu. Sestavine za nadev z lahkoto priredimo po svojem okusu, zato je pri nas pehtranka največkrat brez rozin, pa čeprav jih sama obožujem. Ja, ta pehtranka je res izjemno sočna, mehka in puhasta ter bogatega, a hkrati nežnega okusa po pehtranu ter ravno prav sladka, da nas bo razveselila, kadarkoli si jo bomo privoščili. Seveda pa ne smemo pozabiti na njeno hudo konkurenco, ki je za moj okus orehova potica, za koga drugega pa makova, slivova, lešnikova, …..
Za peko potic priporočam uporabo glinenega pekača oziroma potičnika, saj prav ta da slovenski potici značilno obliko krone, ki jo naredi izjemno lepo in občudovanja vredno, zato tudi povsem upravičeno nosi naziv – kraljica slovenska potica!
Vsem, ki bi si radi prebrali oziroma izvedeli še kaj več o poticah in njihovi pripravi, priporočam obisk spletne strani društva ljubiteljev potic www.potice.si, kjer najdete ogromno uporabnih nasvetov in najrazličnejših receptov.



