Mehki velikonočni pehtranovi zajčki*

by Jasmina

* Recept je nastal v sodelovanju s spletnim kulinaričnim portalom Odprta kuhinja (video).

Te ljubke in mehke rolice v obliki zajčkove glave z ušeski so pripravljene iz kvašenega testa ter nadeva iz skute in pehtrana, kar jih naredi lepo sočne in božansko okusne. Pečene rolice obvezno premažemo še z limonino glazuro za prijetno pomladansko svežino. Res so enostavne za oblikovanje, zato si lahko velikonočne praznike popestrimo ter v svojo kuhinjo povabimo še otroke in skupaj pripravimo te navihane zajčke, ki so lahko čudovito sladko dopolnilo vsake velikonočne mize. Sploh pa so primerni za tiste, ki imajo manj izkušenj s peko potice oziroma pehtranke ali pa jim čas tega ne dopušča. Zato so tile pehtranovi zajčki res čudovita, »hitra« in enostavna rešitev, da bo naša velikonočna miza poleg vseh tradicionalni dobrot, ki sodijo zraven tudi nekoliko zabavna, saj je velika noč praznik pomladi in veselja!

Mehki velikonočni pehtranovi zajčki

* Recept je nastal v sodelovanju s spletnim kulinaričnim portalom Odprta kuhinja (video). Te ljubke in mehke rolice v obliki zajčkove glave z ušeski so pripravljene iz kvašenega testa ter… Recepti Mehki velikonočni pehtranovi zajčki* European Natisni
Število oseb: 16 zajčkov
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

Testo

  • 500 g gladke moke
  • 250 ml mlačnega mleka
  • 3 žlice sladkorja
  • 7 g suhega kvasa ali 25 g svežega kvasa
  • 1 jajce
  • 60 ml stopljenega (tekočega) masla
  • 1 žlička soli

 

Nadev

  • 250 g pasirane skute ali rikote
  • 1 žlica kisle smetane
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 žlička tekoče vanilje
  • 2 žlici na drobno nasekljanega pehtrana (sveži, zamrznjeni ali suhi)

 

Glazura

  • 90 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica limoninega soka (lahko dodamo tudi žlico nastrgane bio limonine lupine)
  • 1 žlica kisle smetane

Priprava

  1. Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko, v katerem smo predhodno raztopili sladkor ter dodamo kvas. Počakamo približno 10 min, da kvas aktivira oziroma da začne delovati, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki (če delamo s suhim kvasom, postopek nadaljujemo brez čakanja, da kvas aktivira).
  2. Nato ob strani v moko dodamo še sol, stepeno jajce in tekočo vaniljo ter ob mešanju z aparatom postopoma dodajamo še stopljeno maslo.
  3. Testo z aparatom gnetemo približno 8 minut, da postane gladko, prožno oziroma elastično in na otip lepljivo.
  4. Posodo s testom zapremo s pokrovom ali prozorno folijo za živila ter pustimo, da testo vzhaja za dvakrat toliko.
  5. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
  6. Pripravimo nadev in sicer v posodo damo vse sestavine za nadev (skuto, kislo smetano, sladkor, vaniljo ter pehtran) in dobro premešamo.
  7. Vzhajano kepo testa preložimo na delovno površino, ki jo predhodno na tanko naoljimo ter testo nežno razvaljamo v pravokotnik dimenzij približno 30 x 65cm.
  8. Razvaljano testo premažemo z nadevom do dobre polovice oziroma do ¾, nato pa ga zvijemo v rulado, pri čemer prvo četrtino testa zvijemo zelo na tesno, nato pa z dlanmi testo previdno »zarolamo« do konca.
  9. Rulado narežemo na 16 približno enako debelih kosov - rolic oziroma nekje na 4 cm debele kose.
  10. Oblikovanje zajčka; rolice položimo v predhodno pripravljen pekač obložen s papirjem za peko in sicer nekaj centimetrov narazen. Pri tem vsaki posebej »odrolamo« nekaj centimetrov testa (do nadeva), ki ga po sredini prerežemo s škarjami in nato z rokami oblikujemo v zajčkova ušeska (zgornji del testa stisnemo skupaj in ga poljubno oblikujemo v pokončna ali malce povešena zajčkova ušeska ...) ter nato vsakega zajčka oziroma rolico z dlanjo rahlo potisnemo navzdol, da sploščimo testo in dobimo lepo okroglo obliko zajčkove glave z ušeski.
  11. Pripravljene zajčke pokrijemo s krpo in pustimo približno 15 do 20 minut, da še malce vzhajajo (če delamo z majhnimi otroki, bo ta korak verjetno potekal malce počasneje in bodo zato zajčki v tem času že dovolj vzhajali).
  12. Postavimo v segreto pečico in pečemo približno 15 do 20 minut.
  13. Pečene zajčke vzamemo iz pečice, postavimo na rešetko ter jih še mlačne premažemo z glazuro (sladkor v prahu, limonin sok ter kislo smetano dobro zmešamo).

 

Namig

  1. Pri pripravi zajčkov iz kvašenega testa najraje uporabim suhi kvas, saj je postopek hitrejši, pa tudi okus po kvasu je nežnejši.
  2. Zajčki ostanejo sveži in mehki tudi naslednji dan, vendar jih je potrebno pokriti s folijo za živila in pred zaužitjem malce pogreti v pečici. Na ta način bomo dobili zajčke, kot bi bili pravkar sveže pečeni.

Morda vam bo všeč