Domači »ta hitri« skutni njoki

by Jasmina

Naša družina obožuje testenine v vseh oblikah. Ta recept za »ta hitre« njoke je pri nas še posebej priljubljen in sicer ne samo zato, ker so ti njoki res hitro pripravljeni, v samo 15 minutah, ampak tudi zato, ker so zelo okusni in imajo pravo razmerje med mehkobo in kompaktnostjo. In tako zelo preprosti so za pripravo, da jih moja otroka z največjim veseljem in zadovoljstvom vedno rada pomagata pripravljati. Po tem mojem receptu, ki sem ga kar nekaj časa preizkušala in dopolnjevala, da sem prišla do željenega rezultata, so njoki pripravljeni s pasirano skuto in ostro moko. Ostra moka je v primerjavi z gladko moko bolj grobo mleta in zato bolj primerna za izdelavo tovrstnih testenin, saj masa ni tako »pocasta« in zato so kuhani njoki na ugriz tudi bolj fini. Njoke lahko »zabelite« na različne načine oziroma jih pripravite z različnimi omakami in siri.

V naslednjem blogu objavljam recept za moj »divji zeleni« pesto s šparglji in rakci, ki se odlično kombinira s skutnimi njoki in je definitivno prava pomladna kulinarična poslastica.

Domači »ta hitri« skutni njoki

Naša družina obožuje testenine v vseh oblikah. Ta recept za »ta hitre« njoke je pri nas še posebej priljubljen in sicer ne samo zato, ker so ti njoki res hitro… Otroci v kuhinji Domači »ta hitri« skutni njoki European Natisni
Število oseb: 4
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 • 330 g ostre moke
 • 500 g pasirane skute
 • 1 jajce
 • 10 g naribanega parmezana
 • Ščepec soli
 • Ščepec naribanega muškatnega oreščka

Priprava

 1. V skledo presejemo moko in na sredini naredimo jamico, kamor dodamo še vse preostale sestavine.
 2. Na rahlo in počasi premešamo, vendar sestavin ne gnetemo, dokler ne dobimo enotno gmoto oziroma hlebček testa. Ta postopek najlažje opravimo kar s čistimi rokami.
 3. Na rahlo pomokani površini testo razrežemo na več manjših kosov, iz katerih čisto na rahlo naredimo dolge svaljke, ki jih nato za prst na široko razrežemo, da dobimo njoke.
 4. Njoke čisto na rahlo pomokamo in jih skuhamo v osoljenem vrelem kropu vode.
 5. Ko njoki priplavajo na površje, jih še nekaj minut pustimo kuhati, potem pa jih s penovko poberemo iz vode.

Morda vam bo všeč