Gratinirani krompir po francosko

by Jasmina

Gratinirani krompir po francosko (Potatoes au Gratin, Dauphinoise) je nebeško dobra priloga, ki je bogato kremasta tako po teksturi kot okusu. Je nedvomno najbolj slastna hrana, ki jo lahko pripravimo poleg glavne mesne jedi in je idealna rešitev za praznične menije. Ta klasika francoske kulinarike ima na spletu kar precej variacij priprave in tudi jaz imam svojo verzijo, ki je popolnoma enostavna, rezultat pa fantastičen.

Klasični recept zapoveduje pripravo iz zelo tanko narezanega surovega krompirja, lahko kuhanega v mleku ali pa pečenega v plasteh v pekaču, ipd.. Sama sem preizkusila skoraj že vse možnosti in prišla do zaključka oziroma recepta, ki garantira noro dober gratinirani krompir. Kuhanju krompirja v mleku sem se kar hitro odrekla, saj sem skoraj uničila posodo, ker se mleko pri daljšem kuhanju dobesedno »zažre« v stene in dno. Prav tako mi ni ustrezalo pečenje tankih rezin oziroma kolobarjev surovega krompirja, naloženega v plasteh in prelitega z mlečno maso oziroma omako, saj za tovrstno delicijo potrebujemo krompir, ki se hitro prepeče, za večje število ljudi pa je takšno količino kar težko hitro prepeči.

Zato sama krompir najprej do mehkega skuham v osoljeni vodi (ga ne prekuham!), nato pa krompir ohladim in nadaljujem s postopkom priprave. Na ta način nimamo nikoli skrbi ali je krompir dovolj prepečen. Da bi imel krompir voden okus pa tudi ni skrbi, saj so njegove plasti prelite z izjemno kremasto in po okusu bogato omako, sestavljeno iz sladke smetane, česna, lovorja in muškatnega oreščka, dodatno kremasto strukturo in okus pa mu dodajo še parmezan, grojer ter creme fraiche, sveži timijan pa to tradicionalno francosko jed izpopolni do epskega okusa!

Gratinirani krompir po francosko

Gratinirani krompir po francosko (Potatoes au Gratin, Dauphinoise) je nebeško dobra priloga, ki je bogato kremasta tako po teksturi kot okusu. Je nedvomno najbolj slastna hrana, ki jo lahko pripravimo… Recepti Gratinirani krompir po francosko European Natisni
Število oseb: 4
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 800 g do 1000 g krompirja (olupljenega in narezanega na kolobarje)
  • 200 ml sladke smetane
  • Velik strok česna
  • Šopek svežega timijana ter nekaj vejic za okrasitev
  • Lovorjev list
  • 1 žlička muškatnega oreščka
  • Sol, poper
  • 40 g sira parmezan (naribanega)
  • 60 g sira grojer (naribanega)
  • 200 g creme fraiche
  • Maslo za pekač

Priprava

  1. Pečico segrejmo na 180 stopinj.
  2. Krompir olupimo in operemo ter ga narežemo na 3 do 5 mm debele kolobarje.
  3. V osoljeni vodi ga kuhamo približno 20 min oziroma do mehkega (ne smemo ga prekuhati!).
  4. V manjšo posodo z debelim dnom nalijemo sladko smetano, ki ji dodamo prerezan strok česna, lovorjev list, šopek timijana, muškatni orešček, sol in poper ter na nežnem ognju kuhamo približno 10 do 15 minut oziroma dokler se česen ne zmehča in spusti svoj okus.
  5. Nato smetano precedimo, vrnemo na nežen ogenj in dodamo parmezan ter četrtino sira grojer ter stalno mešamo, da se sir popolnoma stopi.
  6. Primešamo še creme fraiche, po okusu solimo in popramo ter odstavimo z ognja.
  7. Ohlajeni krompir poljubno zložimo v z maslom dobro namaščen pekač ter ga prelijemo s pripravljeno kremasto smetano ter po vrhu posujemo s preostalim sirom grojer.
  8. Postavimo v pečico in pečemo približno 45 minut oziroma dokler se krompir zlatorjavo ne zapeče.
  9. Pečeni gratinirani krompir pred serviranjem pustimo 10 minut počivati, nato pa ga po vrhu še malce posujemo s svežim timijanom.

Morda vam bo všeč