Gratinirani krompir po francosko (Potatoes au Gratin, Dauphinoise) je nebeško dobra priloga, ki je bogato kremasta tako po teksturi kot okusu. Je nedvomno najbolj slastna hrana, ki jo lahko pripravimo poleg glavne mesne jedi in je idealna rešitev za praznične menije. Ta klasika francoske kulinarike ima na spletu kar precej variacij priprave in tudi jaz imam svojo verzijo, ki je popolnoma enostavna, rezultat pa fantastičen.
Klasični recept zapoveduje pripravo iz zelo tanko narezanega surovega krompirja, lahko kuhanega v mleku ali pa pečenega v plasteh v pekaču, ipd.. Sama sem preizkusila skoraj že vse možnosti in prišla do zaključka oziroma recepta, ki garantira noro dober gratinirani krompir. Kuhanju krompirja v mleku sem se kar hitro odrekla, saj sem skoraj uničila posodo, ker se mleko pri daljšem kuhanju dobesedno »zažre« v stene in dno. Prav tako mi ni ustrezalo pečenje tankih rezin oziroma kolobarjev surovega krompirja, naloženega v plasteh in prelitega z mlečno maso oziroma omako, saj za tovrstno delicijo potrebujemo krompir, ki se hitro prepeče, za večje število ljudi pa je takšno količino kar težko hitro prepeči.
Zato sama krompir najprej do mehkega skuham v osoljeni vodi (ga ne prekuham!), nato pa krompir ohladim in nadaljujem s postopkom priprave. Na ta način nimamo nikoli skrbi ali je krompir dovolj prepečen. Da bi imel krompir voden okus pa tudi ni skrbi, saj so njegove plasti prelite z izjemno kremasto in po okusu bogato omako, sestavljeno iz sladke smetane, česna, lovorja in muškatnega oreščka, dodatno kremasto strukturo in okus pa mu dodajo še parmezan, grojer ter creme fraiche, sveži timijan pa to tradicionalno francosko jed izpopolni do epskega okusa!