Pečena koruza s parmezanom

by Jasmina

V naši družini imamo že kar tradicijo, da si vsako leto okoli pričetka šole pripravimo piknik oziroma praznovanje novega šolskega leta. Na velikem babičinem vrtu zakurimo ogenj ter pečemo koruzo in klobase s sirom, za posladek pa mami zamiži na eno oko in otroci si tako lahko pečejo njim najljubše sladkorne penice, ki sicer niso ravno zdrave, ampak ko je praznovanje, se pač lahko tudi malo greši in poje kaj ne preveč zdravega, kajne? No, letos je bila koruza še posebej slastna, saj sta jo otroka na vrtu pridela kar sama. Na pogled sicer ni bila tako lepa kot tista, ki jo lahko kupimo na tržnici ali v trgovini, saj je zrastla povsem naravno oz. brez »škropiv«, a zato ni bila nič manj dobra! Pravzaprav je bila peka lastne doma pridelane koruze pravo doživetje.

Koruzo lahko tudi skuhamo in jo nato malce popečemo na ponvi, vendar sama prisegam na pečeno na ognju, saj ima tako pripravljena bolj bogat, dimljen okus, ki se čudovito kombinira z maslom, parmezanom in (za odrasle) sušenimi semeni čilija, kar okus koruze dvigne na višjo raven, za svežino pa poskrbi sveže nasekljani peteršilj!

Pečena koruza s parmezanom

V naši družini imamo že kar tradicijo, da si vsako leto okoli pričetka šole pripravimo piknik oziroma praznovanje novega šolskega leta. Na velikem babičinem vrtu zakurimo ogenj ter pečemo koruzo… Recepti Pečena koruza s parmezanom European Natisni
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • Koruza (olupljena in očiščena)
  • Maslo ali olivno olje
  • Parmezan
  • Peteršilj
  • Suha semena čilija
  • Solni cvet (po okusu)

Priprava

  1. Koruzo olupimo in očistimo ter jo nataknemo na palice in pečemo nad srednje močnim ognjem (koruzo lahko skuhate do mehkega tudi v osoljeni vodi in jo nato malce popečete v ponvi).
  2. Pečeno in še mlačno koruzo premažemo z maslom ali olivnim oljem, posujemo z naribanim parmezanom ter nasekljanim peteršiljem in čilijem (v primeru, da koruzo pripravljamo za otroke, čili izpustimo!). Solimo po okusu.

Morda vam bo všeč