Puhasta slana palačinka s parmezanom in zelišči iz pečice

by Jasmina

Puhasta slana palačinka s parmezanom in svežimi zelišči je odlična rešitev za vikend zajtrk ali pa brunch (oz. pozni zajtrk). Masa za palačinko je pripravljena praktično takoj, saj jo lahko zmešate kar s paličnim mešalnikom ali pa v mešalniku. Maso je sicer priporočljivo pustiti nekaj časa stati, da potem palačinka še lepše naraste in se napihne. Ker pa je pri nas doma vedno precej lačnih ust, tega časa pravzaprav skoraj nikoli ni. Zato lahko »iz prve roke« potrdim, da vam bo palačinka izvrstno uspela tudi, če jo pripravite takoj. Povem pa vam tudi, da pri peki ne bo manjkalo osuplih »gledalcev«, saj se palačinka v pečici res zelo lepo napihne.
Palačinko z zelišči je najbolje pripraviti prav v pomladanskem času, ko prvi topli sončni žarki prebudijo trajnice in zadiši po svežih zeliščih. Jaz zelišča gojim kar na balkonu in sem zato z njimi preskrbljena čez celo leto. Spomladi pa tudi travniki in obronki gozdov postanejo bogatejši za veliko užitnih divjih rastlin, ki se slavijo kot super hrana in jih prav tako lahko uporabite v palačinki. Če imate radi nežen okus po česnu, je čemaž idealna rastlina za vašo palačinko. Prav tako pa lahko v maso za palačinko dodate tudi pomladne mlade koprive, regrat, ipd..
Zeliščno obogatena jajčna palačinka se odlično ujema z rezinami prekajenega lososa ter prvimi pomladanskimi zelenimi šparglji, ki jedi dajo hrustljavost. Priporočam, da šparglje le na hitro popečete, tako da so na ugriz še »al dente«. Vse skupaj pa zelo lepo poveže kremasta »crème fraiche«, ki je nekakšna mešanica kisle in sladke smetane. Če ste ljubitelj mlade pomladanske čebulice, je njen dodatek k tej jedi samo še »pika na i«.
Obvezno pa k temu zelo okusnemu brunchu priporočam še kozarček Mimoze (penina zmešana s sveže stisnjenim pomarančnim sokom)!

Puhasta slana palačinka s parmezanom in zelišči iz pečice

Puhasta slana palačinka s parmezanom in svežimi zelišči je odlična rešitev za vikend zajtrk ali pa brunch (oz. pozni zajtrk). Masa za palačinko je pripravljena praktično takoj, saj jo lahko… Recepti Puhasta slana palačinka s parmezanom in zelišči iz pečice European Natisni
Število oseb: ponev premera 20 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 50 g gladke moke
  • 1 dl mleka
  • 2 jajci
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 1 do 2 žlici nasekljanih svežih zelišč (pehtran, peteršilj, drobnjak, žajbelj, timijan, lahko pa tudi sveže sezonske divje rastline, kot so čemaž, regrat, koprive, ipd.)
  • Ščepec soli
  • Mleti poper po okusu
  • Žlička masla

 

Ostale sestavine

  • 6 špargljev
  • 1 do 2 žlici »crème fraiche« (lahko tudi kisle smetane)
  • 100 g prekajenega lososa

Priprava

  1. Za pripravo palačinke potrebujete litoželezno ponev, ker se le-ta najbolj razgreje in omogoči, da palačinka v pečici puhasto naraste. Če je nimate, lahko uporabite tudi navadno ponev z ognjevarnim ročajem.
  2. V pečico, ki smo jo ogreli na 220 stopinj, položimo ponev, da se dobro segreje.
  3. Medtem pripravimo maso za palačinke in vse sestavine (moka, mleko, jajca, sol, poper in parmezan) s paličnim mešalnikom dobro zmešamo, da dobimo gladko tekočo maso.
  4. Če maso pustimo stati vsaj eno uro na sobni temperaturi, bo palačinka v pečici še bolj narasla in se napihnila.
  5. Iz pečice previdno vzamemo ponev in vanjo dodamo maslo. Počakamo, da se maslo raztopi, nato pa v ponev vlijemo maso ter jo posujemo z nasekljanimi svežimi zelišči.
  6. Previdno postavimo v pečico in pečemo približno 20 minut do pol ure. S peko končamo, ko se palačinka lepo napihne in zlatorumeno hrustljavo zapeče.
  7. Medtem pripravimo šparglje, ki jih najprej očistimo in nato v drugi ponvi na štedilniku na rahlo iz vseh strani popečemo na oljčnem olju.
  8. Ponev s pečeno palačinko previdno odstranimo iz pečice in jo obložimo z žlico ali dvema »crème fraiche« ali kisle smetane, rezinami lososa ter popečenimi šparglji.
  9. Postrežemo takoj, še toplo. Čez čas namreč puhasta palačinka malce upade.

Morda vam bo všeč