Pomladanska krompirjeva solata

by Jasmina

To je zame najboljša pomladanska solata, ki takoj zasvoji, saj je polna sveže in zdrave hrustljave pomladanske zelenjave ter hkrati prijetno osvežilna, zaradi kiselkastega in kremastega zeliščnega preliva. Je izjemno lahka, pa hkrati dovolj nasitna in hranljiva, da jo lahko jemo tudi kot samostojno jed s kosom dobrega domačega kruha ali pa jo postrežemo kot prilogo k vsem vrstam mesa ali rib. Predvsem pa je to zelo priročna priloga, ko se naša kuhinja preseli na vrtove oziroma terase, ko se začne kaditi z žarov, saj je takrat takšna okusna priloga res zelo dobrodošla. Solato oziroma zelenjavo, pa tudi preliv lahko pripravimo že veliko prej, ne potrebujemo je shranjevati v hladilniku, niti v posebno hladnem prostoru, saj je najboljša kar sobne temperature. Sicer priporočam, da jo s prelivom prelijemo tik preden jo postrežemo in ne »šparamo« s svežimi aromatičnimi zelišči, za okraševanje pa lahko uporabimo čudovite cvetove drobnjaka, ki solato še na oko naredijo izjemno barvito oziroma pisano ter privlačno, zato vam zagotavljam, da tudi otroška usta ne bodo ostala lačna!

Pomladanska krompirjeva solata

To je zame najboljša pomladanska solata, ki takoj zasvoji, saj je polna sveže in zdrave hrustljave pomladanske zelenjave ter hkrati prijetno osvežilna, zaradi kiselkastega in kremastega zeliščnega preliva. Je izjemno… Recepti Pomladanska krompirjeva solata European Natisni
Število oseb: 2 do 4 osebe
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 1 kg mladega krompirja (predlagam sorto Astor)
  • ½ kg neolupljenega graha oz. 150 do 170 g olupljenega
  • 150 g špargljev
  • Šopek redkvic
  • 2 mladi spomladanski čebulici
  • Cvetovi drobnjaka za okras

 

Solatni preliv

  • 1 žlica gorčice
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • Sok ½ limone
  • 4 žlice oljčnega olja
  • Nasekljana sveža zelišča (drobnjak, peteršilj, koprc)
  • Sol in poper po okusu

Priprava

  1. Krompir operemo in ga prerežemo na pol ter v vodi kuhamo (z lupino) na zmernem ognju do mehkega. Ko voda zavre, jo osolimo in kuhamo približno 15 do 20 minut. Pazimo, da krompirja ne razkuhamo! Dobro odcedimo in pustimo, da se krompir ohladi.
  2. V drugi posodi zavremo vodo in v njej približno minuto ali dve kuhamo narezane šparglje in oluščen grah. Prav tako pazimo, da zelenjave ne razkuhamo oziroma, da le-ta ostane »al dente« oziroma hrustljava »na ugriz«. Odcedimo in ohladimo.
  3. Redkvice operemo in jih na tanko narežemo na kolobarje , prav tako tudi mlado čebulico.
  4. Pripravimo solatni preliv in sicer v kozarček s pokrovčkom damo vse sestavine za preliv, zapremo in kozarček z roko dobro pretresemo, da preliv postane lepo kremast.
  5. Na servirni krožnik za solato najprej naložimo krompir, nato dodamo šparglje in grah, narezane redkvice ter mlado čebulico, prelijemo s prelivom ter okrasimo s cvetki drobnjaka in svežimi zelišči.

Morda vam bo všeč