Pomladanski drožasti sendvič

by Jasmina

Rženi kruh z drožmi oziroma 100% Rženko v pekaču, kot ga imenuje moja mentorica peke z drožmi Anita Šumer, je moj najljubši kruh! Po okusu je bogato ržen in ne boste verjeli, ta kruh je najbolj enostaven za pripravo in zato zelo primeren za vse začetnike peke z drožmi. Po domače, to je najbolj »na izi« kruh z drožmi. Vendar v tem blogu ne bom pisala kaj so droži in podobno, saj je za to poskrbela že Anita, ki je napisala tudi čudovito in obširno knjigo Drožomanija, njene pekovske delavnice z drožmi pa so prava zakladnica znanja in izkušenj iz tovrstne peke. No, mene je takoj prevzela, pa ne samo peka z drožmi, temveč tudi njena zagnanost, energija in motivacija za pripravo čim boljšega kruha. In prav zaradi Anite verjetno ni Slovenca, ki še ni slišal za droži. Anita namreč tudi na svetovni ravni prejema veliko priznanj in nagrad za svoje delo.

Glede na trenutno krizno situacijo, v kateri smo se vsi znašli, je sedaj prav gotovo pravi čas za peko z drožmi. Pri tovrstni peki je namreč najbolj pomemben čas. In ne potrebujemo kvasa, ki ge je v trgovinah praktično zmanjkalo. Kot polno zaposlena mama priznam, da imam velikokrat premalo časa, zato bom to obdobje, ko moramo vsi odgovorno in zavestno ravnati ter ostati doma, namenila tudi temu, da bo naš dom kar najbolj pogosto dišal po sveže pečenem domačem kruhu z drožmi. In ker svoja otroka zelo rada vključujem v svojo kuhinjo, smo se skupaj lotili tudi mojega najljubšega Rženkota. Otroka sta na ta način spoznala pomen in delovanje droži, jaz pa sem dobila največjo nagrado, ki si jo kot mama lahko zaželim. Od sedaj namreč tudi otroka obožujeta ta čudoviti zdravi rženi kruh ter se ga za zajtrk razveselita kot kakšno rojstnodnevno torto. Najraje ga imata z maslom in domačo jagodno marmelado ali pa medom. Sama pa ga obožujem v kombinaciji z raznimi sezonskimi namazi ali pa samo s tanko rezino masla. Zato vam posredujem recept za svoj najboljši pomladanski sendvič z rženim kruhom!

Informacije glede peke kruha z drožmi in recepte lahko najdete na Anitini spletni strani www.drozomanija.si ter v FB skupini »Drožomanija (peka z drožmi)«.
Poleg tega pa je v teh kriznih časih Anita za vse tiste, ki potrebujete »starter« oziroma kot mu ona reče »Rudl«, le-tega pripravila za vas ter organizirala pošiljanje po pošti oziroma pripravila tudi seznam ponudnikov droži po posameznih lokacijah z ustreznimi navodili za pripravo. Njena novost pa je tudi prvi spletni tečaj peke kruha in krušnih izdelkov z drožmi, do katerega lahko dostopate kadar koli in kjer koli.

Ni ovir za droženje!

Pomladanski drožasti sendvič

Rženi kruh z drožmi oziroma 100% Rženko v pekaču, kot ga imenuje moja mentorica peke z drožmi Anita Šumer, je moj najljubši kruh! Po okusu je bogato ržen in ne… Recepti Pomladanski drožasti sendvič European Natisni
Število oseb: 2 osebi oz. 2 sendviča
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 4 rezine rženega kruha z drožmi
  • 220 g kuhane čičerike
  • Sok limone (po okusu)
  • 2 žlici oljčnega olja (oziroma po okusu)
  • Žlička soli
  • Nekaj listov čemaža
  • 2 rezini mladega kozjega sira (lahko tudi kravji sir brie)
  • Mikrozelenje (vodna kreša in rukola)
  • 6 zelenih špargljev

Priprava

  1. Čez noč namočeno čičeriko odcedimo in jo skuhamo do mehkega (lahko pa uporabimo tudi kuhano čičeriko iz pločevinke)
  2. Polovico količine čičerike stresemo v mešalnik, dodamo ostale sestavine (limonin sok, olje in sol) ter zmeljemo v gladko maso oziroma humus.
  3. Humusu dodamo še preostalo čičeriko, nasekljan čemaž in mikrozelenje.
  4. Šparglje na hitro rahlo popečemo na oljčnem olju, naj bodo na ugriz še »al dente«.
  5. Sestavimo sendvič in sicer spodnjo rezino kruha namažemo s humusom, ki smo ga obogatili s čemažem in mikrozelenjem, dodamo rezino kozjega sira ter nanjo položimo popečene šparglje, dodamo še nekaj humusnega namaza ter pokrijemo z drugo rezino kruha.

Morda vam bo všeč