Žar pica

by Jasmina

Juuuhuuu, začenjajo se toplejši dnevi in krajše noči, sezona »žarčkanja« je tu!!!
Imam resnično super recept za prave gurmanske žar pice (BBQ pizza), ki so zelo enostavne za pripravo in pri nas doma ugotavljamo, da so nam celo veliko boljše od tistih klasičnih, pečenih v pečici.
Testo je pripravljeno z grškim jogurtom, ki poskrbi, da je sredica pice lepo mehka in okusna, oljčno olje pa da je pica po vrhu lepo zapečena in hrustljava. Predvsem pa navdušujejo veliki mehurji, ki se naredijo na testu, ko pico položimo na razgreti žar. Takrat je trenutek zadovoljstva tako velik, da nemudoma dobimo občutek, da smo v najboljši italijanski piceriji. Z nadevi se lahko poigravamo do onemoglosti ter iščemo svoje najljubše kombinacije. Edino kar je zelo pomembno, je to, da je potrebno nadev pripraviti pred peko testa oziroma pice. Ko imamo testo enkrat na žaru, ga na rešetki najprej spečemo na eni strani, nato pa testo obrnemo in zgornjo zapečeno stran kar se da hitro obložimo z nadevom ter žar pokrijemo, da se sir stopi, sestavine segrejejo in okusi povežejo.
Predstavljam svoji najljubši žar pici. Prva je resnično »uživatorska« pica, saj olje belega tartufa v kombinaciji z gobami, šparglji ter siri naredi pico nadvse okusno in gurmansko. Druga pica je prav tako zelo okusna in je pri nas doma ponavadi namenjena otrokoma, saj imajo tartufi in gorgonzola običajno premočen okus za naše nadebudneže. Ampak na koncu ugotovimo, da sta obe pici tako zelo, zelo dobri, da otroka »podležeta« prvi, midva z možem pa se ne moreva upreti drugi, saj je hrustljava panceta čisto preveč slastna, hihi…
Skratka, žar pice so res super rešitev za lepe poletne dneve ali večere, ko si lahko privoščimo počasno kramljanje in druženje ob žaru na vrtu, terasi ali balkonu, ob tem pa seveda uživamo tudi ob kozarčku hladnega ….

Žar pica

Juuuhuuu, začenjajo se toplejši dnevi in krajše noči, sezona »žarčkanja« je tu!!!Imam resnično super recept za prave gurmanske žar pice (BBQ pizza), ki so zelo enostavne za pripravo in pri… Recepti Žar pica European Natisni
Število oseb: 2 pici premera 23 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Testo

  • 330 g gladke moke
  • 120 ml mlačne vode
  • 4 g suhega kvasa oziroma 14 g svežega kvasa
  • 1 žlička sladkorja
  • 200 g grškega jogurta
  • 6 g soli
  • 1 žlica olivnega olja

 

Nadev 1 (pica s šparglji,gobami, sirom in tartufovim oljem)

  • Šopek špargljev
  • 250 g šampinjonov (ali drugih gob, kot so šitake, ipd.)
  • 100 g gorgonzole
  • 150 g mocarele (priporočam bivoljo mocarelo)
  • 1 žlica oljčnega olja z okusom belih tartufov
  • Listi sveže bazilike

 

Nadev 2 (pica s panceto, mocarelo, paradižnikom in pestom)

  • 1 žlica pesta (recept za moj domači pesto)
  • 50 g pancete
  • 1 grozd češnjevega paradižnika (cca. 130 g)
  • 150 g mocarele (priporočam bivoljo mocarelo)
  • Listi sveže bazilike

Priprava

  1. Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno vodo, dodamo sladkor in kvas. Počakamo približno 10 min, da kvas aktivira oziroma da začne delovati, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki.
  2. Ob strani v moko dodamo še sol, jogurt in olje.
  3. Testo gnetemo z aparatom približno 8 minut, da postane gladko in prožno. Nato ga predenemo na delovno površino, ki jo predhodno na tanko naoljimo in nato testo še z rokami v par minutah zgnetemo v lep hlebček z gladko površino.
  4. Hlebček testa postavimo v posodo, ki jo predhodno na tanko naoljimo, pokrijemo s pokrovom ali prozorno folijo ter pustimo vzhajati za še enkrat toliko (približno ura do ura in pol).
  5. Medtem zakurimo žar in ga segrejemo na srednje visoko temperaturo ter na rešetki popečemo panceto, šparglje, gobe in paradižnik.
  6. Vzhajani hlebček testa preložimo na rahlo naoljeno površino in ga prerežemo na pol ter vsako polovico premažemo z oljem.
  7. Najprej vzamemo v roke prvi hlebček testa (drugega pustimo pokritega) in ga z rokami nežno in počasi razvlečemo (z rokami gremo pod testo in ga nežno razvlečemo v vse smeri, od znotraj navzven) v poljuben krog premera približno 23 cm ter ga položimo na sredino rešetke oziroma žara.
  8. Ko se spodnji del pice zlatorjavo zapeče, jo vzamemo z žara, obrnemo z zapečenim delom navzgor in položimo na leseno desko ter na hitro obložimo z nadevom (isto kasneje ponovimo še z drugim hlebčkom testa), nato pa vrnemo na žar.
  9.  Pica 1: Testo premažemo s tartufovim oljem, dodamo na žaru popečene šparglje in gobe ter po pici poljubno razporedimo koščke obeh sirov. Pokrijemo s pokrovom in pustimo, da se tudi spodnja stran pice zlatorumeno zapeče, siri pa stopijo. Pečeno pico položimo na servirno desko, okrasimo z baziliko in razrežemo!
  10. Pica 2: Testo premažemo s pestom in po pici poljubno razporedimo mocarelo in popečeno panceto, na sredino pa položimo pečeni grozd paradižnika. Pokrijemo s pokrovom in pustimo, da se tudi spodnja stran pice zlatorumeno zapeče in sir stopi. Pečeno pico položimo na servirno desko, okrasimo z baziliko in razrežemo!

Morda vam bo všeč