Enostavna in okusa polna pomladanska focaccia

by Jasmina

Focaccia je prava italijanska klasika oziroma »ploščat« italijanski kruh, ki je po teksturi podoben testu za pico ali pa ciabatti, vendar se te kruhaste dobrote med seboj razlikujejo in vsaka ima svoje posebnosti oziroma značilnosti. Z njo so se mastili že v rimskih časih. Stari Rimljani so jo imenovali »panis focacious«, kar bi v prevodu pomenilo »kruh z ognjišča«. Pripravlja se z obilico oljčnega olja, ki pri peki ustvari hrustljavo skorjico.

Recept za focaccio, ki ga predstavljam v nadaljevanju, zahteva le majhno količino kvasa, testo ni potrebno gnesti in je vzhajano čez noč, saj se na ta način razvijejo čudoviti okusi in arome. Struktura testa je mehka, voljna in puhasta navznoter ter hrustljavo krhka in slana navzven. Ponavadi jo obložim z aromatičnimi zelišči, poljubno oziroma po svojem okusu pa lahko dodamo tudi zelenjavo. In prav take focaccie so bile moja stalnica oziroma bi lahko rekla kar »zdrava fast food« študentska hrana v času študija v Firencah. Najraje sem imela obloženo s krompirjem in rožmarinom, kot samostojen obrok, namesto pice. Sicer pa se focaccia lahko uporabi tudi za pripravo različnih sendvičev ali kot predjed s kozarčkom dobrega vina, lahko pa tudi kot priloga k juham, ipd..

Najdemo lahko res ogromno različnih receptov za pripravo te italijanske specialitete in glede na to, da kot polno zaposlena mamica rada uporabljam dobre in okusne, pa vendar enostavne oziroma preproste recepte, je tale recept po mojem mnenju najboljša kombinacija. In ker v zraku že lepo diši po pomladi, sem se odločila, da pripravim pomladansko različico. Focaccio sem zato obdala s svežimi dišečimi zelišči iz mojega urbanega vrtička, barvitimi pomladnimi cvetovi ter rezinami rdeče čebule, ki spominjajo na pomladanske tulipane. Seveda pa si pri ustvarjanju lahko damo kreativnega duška ali pa to prepustimo otrokom, ki bodo zagotovo z veseljem in navdušenjem sodelovali pri ustvarjanju našega slastnega prigrizka. Lahko pa jo preprosto pripravimo tudi brez vsega oziroma jo, preden gre v pečico, posujemo samo s ščepcem solnega cveta, ki da kruhu tisto pravo mero slanosti in s tem piko na i.

In kaj je še tisto, kar ta kruh naredi tako zelo poseben, famozen in po čemer je focaccia pravzaprav tako zelo poznana? To je seveda bogato mehurjasto testo! In če vas do sedaj še nisem prepričala, da jo pripravite, pa se jo boste zagotovo kmalu lotili prav zaradi posebnega postopka v pripravi. Namreč, ko svoje prste dobesedno zarijemo v nežno mehko testo, iz katerega noro buhtijo mehurji, ima to, vsaj zame, tako neverjeten in prijeten terapevtski učinek, da si jo sama večkrat zaželim pripraviti prav zaradi tega užitka …

Enostavna in okusa polna pomladanska focaccia

Focaccia je prava italijanska klasika oziroma »ploščat« italijanski kruh, ki je po teksturi podoben testu za pico ali pa ciabatti, vendar se te kruhaste dobrote med seboj razlikujejo in vsaka… Recepti Enostavna in okusa polna pomladanska focaccia European Natisni
Število oseb: pekač dimenzij 22 x 30 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 • 450 g moke (navadne gladke moke ali namenske moke za kruh)
 • 1,5 žličke suhega kvasa
 • 2 žlički soli
 • 450 ml vode

 

Ostalo

 • Olivno olje (in nekaj masla)
 • Sveža zelišča in zelenjava po želji (peteršilj, timijan, rožmarin, čebula, pomladni cvetovi)
 • Solni cvet
 • Papir za peko

Priprava

 1. V večjo posodo presejemo moko, dodamo kvas, sol in vodo ter z leseno ali silikonsko žlico (lahko tudi z rokami) dobro premešamo, da se sestavine med seboj dobro povežejo in nastane lepljiva kepa testa.
 2. Posodo pokrijemo s prozorno folijo za živila in pustimo vzhajati čez noč in sicer do 12 ur na sobni temperaturi, da testo naraste za dvakrat toliko (lahko vzhajamo tudi dlje, npr. 12 do 24 ur, vendar v tem primeru priporočam vzhajanje v hladilniku, da ne pride do "prevzhajanja").
 3. Ko je testo vzhajano in mehurčkasto, ob strani okoli in okoli prilijemo olje in z naoljenimi rokami ali pa pekovsko lopatko oziroma strgalom testo postrgamo z robov posode, nato pa gremo z dlanjo pod testo ter ga okoli in okoli dvigujemo in raztegujemo ter spuščamo proti sredini oziroma iz strani navznoter (to naredimo v 6 ali 7 potezah), pri tem pa pazimo, da testo ne pretrgamo. Tako oblikujemo hlebček testa (ne se ustrašiti, saj je testo izredno redko in mehurjasto in kar leze narazen).
 4. Pekač obložimo s papirjem za peko (ki ga še dodatno naoljimo) ali pa pekač zelo, zelo dobro naoljimo z oljem in maslom ter vanj previdno preložimo testo in pri tem pazimo, da ga ne pretrgamo. Testo pustimo takšno kot je (ni ga potrebno raztegovati, saj se ob vzhajanju samo razleze po celem pekaču) in pekač pokrijemo s prozorno folijo za živila ter pustimo vzhajati še 2 do 4 ure, da testo naraste za še enkrat toliko.
 5. Pečico segrejemo na 220 stopinj.
 6. Ko je testo vzhajano, odstranimo folijo, testo pokapamo z oljem , prav tako si dobro naoljimo prste ter z njimi naredimo luknje po celi površini testa, pri čemer postane testo lepo mehurjasto.
 7. Testo nato po vrhu obložimo z želeno zelenjavo in zelišči ter ga nazadnje na rahlo posujemo še s solnim cvetom.
 8. Pečemo približno 25 minut oziroma dokler skorjica ni lepo zlatorjavo zapečena.

 

Namig

 1. Moka; ta focaccia je pripravljena s popolnoma navadno gladko moko, seveda pa je priporočljivo uporabiti namensko moko za kruh.
 2. Kvas; najraje uporabljam suhi kvas, ki ima v primerjavi s svežim kvasom manj intenziven okus, pa še priprava je hitrejša.
 3. Vzhajanje; če želite testo vzhajati dlje od 12 ur, ga je potrebno vzhajati v hladilniku, v hladilniku lahko testo vzhaja tudi do 3 dni (testo bo na ta način imelo še več okusa).
 4. Svežina; focaccia drži svežino 2 dni, lahko jo tudi zamrznemo.

Morda vam bo všeč