Tole je nebeško dober recept, ki pa ga imam pravzaprav kar težavo poimenovati….
Približujemo se pustnemu času in v zraku že diši po ocvrtih sladkih dobrotah. Ideja za ta recept je prišla zelo spontano, ko sem nekaj dni nazaj šla mimo slaščičarne na Trubarjevi, kjer so se v izložbenem oknu drenjali buhteči krofi obliti s sijočo čokolado in polnjeni z vaniljevo kremo. Mmm, nadvse slastno in ja, tako se je v moji glavi nemudoma porodila ideja o naslednjem pekovskem podvigu, haha. Odločila sem se, da kljub veliki želji po omamnih krofih raje pripravim nekaj manj mastnega in težkega, vendar še vedno mehkega, puhastega in nadvse slastnega, nekaj kar »poboža« naše brbončice in pocrklja želodčke. Zato sem spekla svoje slastne, nebeško dobre krofe, ki so v bistvu pravzaprav mehki in puhasti buhteljni in bi jim zato lahko rekla kar pustni buhteljni ali pa raje pečeni pustni krofki polnjeni z vaniljevo kremo in obliti s čokolado. No, in ko sem po spletu iskala, katero ime bi bilo najbolj primerno, sem ugotovila, da so zelo podobni popularni sladki razvadi na Japonskem, ki ji pravijo »Cream Pan«, pa tudi na Norveškem je podobna različica zelo priljubljena predvsem med mladimi, zato verjetno tudi ime »School Buns« oziroma »School bread«. In res so ti pečeni krofki takoj prepričali tudi moja otroka, saj so resnično puhasto mehki in bogato polnjeni s pravo domačo francosko vaniljevo kremo, ki po strukturi spominja na puding ter obliti z ganache čokolado, za pustno vzdušje pa še posuti s pisanimi sladkornimi mrvicami. Pri nas doma so trenutno absolutna »top-hit« sladica!
Za vse, ki se izogibate cvrenju ali ga preprosto ne marate, pa tudi za tiste, ki radi uživate v čokoladno-vaniljevih dobrotah, je to recept, ki se bo zagotovo takoj zapisal med vaše najljubše. Čeprav je težko verjeti, je priprava zelo preprosta, celo tako enostavna, da je lahko tokrat bila kuharska pomočnica moja še ne 5-letna hči, ki je z navdušenjem sledila mojim navodilom in še z večjim veseljem vihtela testo med rokami, oblikovala žogice, mi kradla vaniljevo kremo, ….. Prav tako ni bilo mogoče spregledati njenih čokoladnih prstkov, ki jih je ves čas oblizovala, medtem ko sem krofke namakala v čokolado ter nadvse uživala, ko je za »finiš« krofke krasila s pisanimi mrvicami. No, za pusta bom poleg teh ljubkih pečenih krofkov ocvrla še eno rundo »ta klasičnih« z marmelado, da bo tradicija tekla dalje. Ta odličen recept pa bom uporabila še za veliko drugih priložnosti ali pa kar tako za popestritev kakšnega turobnega dne, ko potrebujemo, da se malce razvedrimo, pocrkljamo in zabavamo!