Popolni domači krofi (brez drame)

by Jasmina

Pust hrust je pri nas doma vedno zeeelo lačnih ust, zato ni pravega pusta, če naš dom ne zadiši po pravih klasičnih ocvrtih slastnih domačih krofih, ki se bohotijo na praznični mizi «na polno filani« z domačo marelično marmelado in bogato posuti s sladkorjem v prahu. In da pust nikakor ne ostane lačnih ust, jih v tem karnevalskem času obvezno pripravim vsaj dvakrat, na pustno soboto in pustni torek. Pri tem pa se najraje poslužujem spodaj predstavljenega recepta, ki je precej enostaven, predvsem pa hiter, saj so krofi lahko gotovi že v dveh do treh urah, tako da nam ostane kar nekaj časa tudi za pustno rajanje in zabavo. Ker pa začne po slastnih krofih dišati že kar nekaj časa pred samim pustom, si pri nas doma željo po krofih radi potešimo tudi z njihovo hitrejšo in enostavnejšo različico kot so domače miške oziroma fritule.
Domači, sveže ocvrti, mehki in puhasti krofi so res nekaj najboljšega in se jih nikakor ne da primerjati s kupljenimi, saj so pri pripravi uporabljene le kvalitetne sestavine, ki naredijo krof zares okusen, aromatičen in slasten. Seveda pa ne moremo mimo famoznega »krancla« (venčka), ki krof naredi še bolj atraktiven in fascinanten, po tem detajlu pa tudi radi ocenjujemo ali nam je krof lepo uspel ali ne. Zato so za popolne domače krofe, poleg kvalitetnih sestavin, pomembni še nekateri mali triki oziroma nasveti glede same priprave, ki so strnjeni spodaj v rubriki Namig.

Naša pustna zabava, ki dela »hrust, hrust«, se torej lahko prične!

Popolni domači krofi (brez drame)

Pust hrust je pri nas doma vedno zeeelo lačnih ust, zato ni pravega pusta, če naš dom ne zadiši po pravih klasičnih ocvrtih slastnih domačih krofih, ki se bohotijo na… Recepti Popolni domači krofi (brez drame) European Natisni
Število oseb: 22 do 30 krofov (odvisno od velikosti)
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 1 kg moke (namenske ali 0,5 kg gladke in 0,5 kg ostre moke)
  • 2,5 vrečki suhega kvasa
  • 1,5 žličke soli
  • 8 rumenjakov (sobne temperature)
  • 4 žlice belega kristalnega sladkorja
  • 2 vaniljeva sladkorja ali 2 žlički tekoče vanilje
  • 550 ml mleka (mlačno)
  • 2,5 žlici ruma
  • Ščepec ali dva muškatnega oreščka
  • Nastrgana lupinica dveh bio limon
  • 100 ml olja

 

Ostalo

  • Olje za cvrtje (2 do 3 cm olja v posodi)
  • Marmelada
  • Sladkor v prahu

Priprava

  1. V večjo posodo presejmo moko, kvas in sol, na sredini naredimo večjo jamico ter pustimo.
  2. V drugi manjši posodi zmešamo rumenjake in sladkor, da dobimo svetlo gladko kremasto maso, ki ji nato primešamo še tekočo vaniljo (če uporabimo vaniljev sladkor, ga dodamo k sladkorju), mlačno mleko, rum, muškatni orešček ter nastrgano limonino lupinico, da dobimo mlečno jajčno zmes.
  3. Nekaj te zmesi vlijemo v jamico v večji posodi in z mešalnikom oziroma kuhinjskim robotom pričnemo z mesenjem ter postopoma dodajamo še preostalo mlečno jajčno zmes. Nato postopoma dolijemo še olje in mesimo približno 10 do 15 min, da dobimo lepo gladko sijočo kepo testa.
  4. Pripravimo si delovno površino in sicer malo večji bombažni prtič rahlo pomokamo.
  5. Testo režemo na manjše koščke enake teže (60 do 80 g, moji so tehtali 80g) in z rokami oblikujemo gladke napete žogice (glej video) ter jih odlagamo na predhodno pripravljeno delovno površino nekaj cm narazen.
  6. Žogice testa pokrijemo s prtičem in pustimo, da vzhajajo in se njihov volumen podvoji (vmes jih lahko enkrat ali dvakrat obrnemo).
  7. Medtem v posodo nalijemo olje za od 2 do 3 cm visoko in ga počasi segrejmo na približno 160 stopinj.
  8. Žogico primemo v roke in jo obrnemo, tako da jo z zgornjim gladkim delom previdno položimo v olje ter pokrijemo s pokrovko in cvremo približno 3 minute, da testo postane lepo svetlo rjave barve.
  9. Nato pokrovko odstranimo, krofe obrnemo in pustimo, da se cvrejo še tri minute na drugi strani (posode več ne pokrijemo).
  10. Ocvrte krofe poberemo s penovko in jih odložimo na papirnate serviete ali rešetko, da se odvečna maščoba odcedi.
  11. Krofe poljubno napolnimo z marmelado ter jih na koncu posujemo še s sladkorjem v prahu.

 

Namig

  1. Priporočam uporabo kvalitetnih sestavin; domača jajca, moko iz mlina, itd.
  2. Vse sestavine morajo biti sobne temperature, mleko pa prijetno mlačno.
  3. Najraje uporabljam suhi kvas, ki ima manj intenziven vonj in  okus kot sveži. 
  4. Rumenjake moramo zelo dobro zmešati s sladkorjem, da se volumen podvoji in nastane svetla krema.
  5. Testo najlažje zgnetemo s kuhinjskim robotom, nastati mora lepo gladka in sijoča kepa testa.
  6. Krofi so lahko poljubnih velikosti, ponavadi se oblikujejo iz 60 do 80 g kosov testa (moji so pripravljeni iz 80 g kosov testa).
  7. Lepše kot je oblikovana žogica in bolj kot je testo gladko napeto, lepši izgled bodo imeli pečeni krofi.
  8. Toplo okolje pripomore k hitrejšemu vzhajanju.
  9. Med vzhajanjem se mora volumen krofov podvojiti (vmes jih lahko enkrat ali dvakrat obrnemo, vendar morajo biti pred cvrtjem obrnjeni v prvoten položaj - gladki del žogice zgoraj).
  10. Olje naj bo segreto na približno 160 do 170 stopinj oziroma raje na manj kot več. Temperaturo olja lahko preprosto preverimo z leseno palčko ali koščkom testa, ko le-to pomočimo v olje in lepo oziroma nežno zacvrči, je olje pripravljeno za cvrtje.
  11. Žogice oziroma krofe polagamo v olje z zgornjim gladkim delom in nato posodo pokrijemo s pokrovko.
  12. Ko krofe položimo v posodo, morajo prosto plavati in imeti dovolj prostora, saj se pri cvrenju napihnejo oziroma povečajo.
  13. Ko krofe obrnemo, posode ne pokrivamo več.
  14. Pečene krofe postavimo na rešetko ali papirnato servieto, da se odvečna maščoba odcedi.
  15. Marmelado v krofe najlažje nabrizgamo tako, da krofe »pokončno« zložimo v manjši pekač (npr. pekač za lazanjo) in jih z vrha brizgamo ter pustimo nekaj časa, da se marmelada v krofu malce strdi.
  16. Pri brizganju marmelade v krofe lahko uporabimo različne nastavke, injekcije oziroma brizgalke.

Morda vam bo všeč