Puhaste (drožaste) fritule

by Jasmina

Fritule, ali kot jim pri nas radi rečemo »miške«, se običajno rade pripravljajo okrog pustnega obdobja, vendar pa se male puhaste in mehke ocvrte kroglice testa priležejo tudi v kakšnem drugem času in ob različnih priložnostih. Zanimivo je, da nam teknejo tudi poleti, predvsem na morju ob večernem sprehodu, ko iz bližnjih lokalov oziroma stojnic zadiši po svežih in še vročih fritulah. Jaz jih zelo rada zamenjam za sladoled in izberem take z bogatim čokoladnim prelivom.
V času te neprijetne karantene so pri nas doma otroška usta neprestano lačna, zato je potrebno poleg hranilnega obroka obvezno pripraviti še kaj za »pocrkljat«. In v tem primeru so puhaste fritule idealna rešitev, saj jih otroka lahko zobata praktično cel dan in tako dobre volje ne zmanjka. Fritule najraje pripravim z drožmi, saj so na ta način bistveno bolj zdrave, lahke oziroma lahko prebavljive, pa tudi bistveno bolj okusne in seveda ne dišijo po svežem kvasu. Drožni nastavek pripravim večer prej in ga čez noč pustim da vzhaja ter z njim naslednji dan pripravim maso oziroma testo, ki ga pustim vzhajati od 5 do 6 ur, da se njegova količina podvoji in se na površju pojavijo mehurčki.

Puhaste (drožaste) fritule

Fritule, ali kot jim pri nas radi rečemo »miške«, se običajno rade pripravljajo okrog pustnega obdobja, vendar pa se male puhaste in mehke ocvrte kroglice testa priležejo tudi v kakšnem… Recepti Puhaste (drožaste) fritule European Natisni
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 500 g gladke moke (priporočam domačo belo moko iz ekološke pšenice mlete na kamen)
  • 150 g aktivnih puhastih droži ali 3/4 vrečke suhega kvasa
  • 2 jajci
  • ½ litra pinjenca (lahko tudi navadnega jogurta)
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlička vaniljeve esence
  • ½ žličke sode bikarbone
  • Nastrgana bio limonina lupinica (po okusu)
  • 1½ žličke soli oziroma po okusu

 

Ostale sestavine

  • Sladkor v prahu
  • Cimet

Priprava

  1. Najprej zmešamo vse mokre sestavine, nato pa dodamo še suhe sestavine ter vse skupaj z leseno kuhalnico zmešamo v gladko prožno testo.
  2. Pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja še za približno enkrat toliko (z navadnem kvasom se bo to zgodilo v uri ali dveh, vzhajanje z drožmi pa bo trajalo malo dlje, približno 5 do 6 ur).
  3. Olje za cvrenje segrejemo do primerne temperature (160 do 170 stopinj) ter vzhajano testo z žlico zajamemo in polagamo v vroče olje. Cvremo toliko časa, da fritule postanejo zlato rjave barve.
  4. Ocvrte fritule polagamo na krožnik obložen s papirnatim prtičkom, da se odcedijo.
  5. Rahlo ohlajene kroglice potresemo s sladkorjem v prahu, ki smo ga zmešali s cimetom.

 

Namig

Vzhajano testo lahko v vroče olje polagamo z navadno jedilno žlico. Če želimo enakomerne, lepe okrogle fritule, pa lahko uporabimo brizgalno vrečko za enkratno uporabo ali kakšno drugo vrečko za živila. En del vrečke zavozlamo in jo postavimo v kozarec z vozlom navzdol, jo razpremo in vanjo nadevamo testo. Vrečko nato dvignemo iz kozarca in njen zgornji del na rahlo zategnemo oziroma zavijemo, da se testo potisne navzdol proti vozlu. Nato zavozlani del vrečke odvežemo ali odrežemo ter iz nje v vroče olje nabrizgamo poljubno količino testa.

Morda vam bo všeč