»Ta hitri« kruh z drožmi iz pekača

by Jasmina

Ta kruh z drožmi je za vse tiste, ki nimamo vedno časa za klasične dolgotrajne postopke priprave ˝kislega˝kruha oziroma za vse tiste starše, ki smo v tem času polno zaposleni z našimi šolarji, a si kljub temu želimo okusnega, zdravega, predvsem pa doma pripravljenega kruha omamnih vonjav. Kruh je zamesen iz treh vrst moke in sicer pšenične bele, pšenične polnozrnate ter nekaj malega polnozrnate ržene moke (je zelo bogata z vitamini skupine B), da že pri peki dom lepo zadiši po pravem domačem kruhu, ki so ga poznale in pekle že naše prababice. »Ta hitri« kruh z drožmi iz pekača je narejen z minimalno dela ali truda oziroma brez vmesnih klasičnih postopkov obdelave testa z drožmi in skrbi ali bo na koncu uspel ali ne, saj vlogo oblikovanja kruha prevzame pekač sam in je zato kruh lahko narejen le v 9 urah. Ja, prav ste prebrali! Kdor se je že kdaj lotil priprave peke z drožmi, dobro ve, da so postopki, da pridemo do ličnega hlebčka drožastega kruha kar precej dolgi in da je pri tem potrebno kar nekaj časovne organizacije.
Korona razmere so me dobesedno prisilile v to, da sem začela razmišljati in eksperimentirati, kako na najbolj enostaven način priti do dobrega in zdravega kruha, ki pa mora seveda zadovoljiti tudi in predvsem moja otroka, saj sta ravno onadva (in moja malenkost), največja potrošnika kruha pri nas doma. To je kruh brez klasične debele in trde skorje, ki nastane pri peki hlebčka z drožmi, temveč ima lepo nežno hrustljavo skorjico, tako da otroka nimata težav pri jedi. Poleg tega sem se odločila za mešanico treh vrst mok, da je kruh še bolj okusen, hranljiv in seveda tudi zdrav ter ravno toliko ˝polnovreden˝, da ga otroka še vedno lahko smatrata kot ˝navadni beli kruh˝, saj imajo otroci pač najraje enostaven kruh. Ob pravilni hrambi lahko ta kruh jemo skoraj ves teden, saj ima izredno vlažnost in je zato tudi dlje obstojen, pa tudi drobi se ne.
To je resnično preprost recept za kruh z drožmi, pri katerem z minimalnim trudom dobimo super dober domači kruh in maksimalen užitek, poleg tega pa se lahko še ˝trendovsko˝ pohvalimo, da pečemo z drožmi, ha, ha!

»Ta hitri« kruh z drožmi iz pekača

Ta kruh z drožmi je za vse tiste, ki nimamo vedno časa za klasične dolgotrajne postopke priprave ˝kislega˝kruha oziroma za vse tiste starše, ki smo v tem času polno zaposleni… Recepti »Ta hitri« kruh z drožmi iz pekača European Natisni
Število oseb: Pekač oz. model, 29 cm x 11 cm x 8 cm višine
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 250 g pšenične bele moke
  • 150 g pšenične polnozrnate moke
  • 100 g ržene polnozrnate moke
  • 490 g vode (mlačne, najbolje prekuhane vode)
  • 120 g aktivnih droži
  • 10 g soli
  • 1 pest semen (laneno, bučno, sončnično, sezamovo, …)

Priprava

  1. Za peko tega kruha potrebujemo 120 g aktivnih droži, ki jih pripravimo tako, da večer pred peko pripravimo drožni nastavek iz 20 g matičnih droži, 50 g pšenične bele moke in 50 g vode. Vse skupaj v kozarčku zmešamo v homogeno zmes in pokrijemo s pokrovčkom ter pustimo stati do jutra, da droži narastejo oz. vzhajajo za še enkrat toliko.
  2. Zjutraj v posodo za vzhajanje presejemo moko ter dodamo mlačno vodo in dobro premešamo, da nastane homogena zmes (pri tem je najbolje uporabljati silikonsko kuhalnico).
  3. Dodamo droži ter sol in vse skupaj dobro premešamo ter pokrijemo s pokrovom vzhajalne posode (če pokrova nimamo, uporabimo prozorno folijo za živila) in pustimo, da testo vzhaja za še enkrat toliko (pri meni ta proces traja približno 4 ure, če imamo bolj hladne prostore, pa tja do 6 ur).
  4. Vzhajano testo nato še enkrat dobro »stepemo« (tako kot so včasih s kuhalnico stepali testo za krofe), da okrepimo glutenske vezi in ga nato preložimo v predhodno namaščen podolgovat pekač.
  5. Pekač tesno ovijemo s prozorno folijo za živila in pustimo, da testo v pekaču vzhaja za še enkrat toliko (pri meni to ponavadi traja 4 ure, če imamo bolj hladne prostore, pa tja do 6 ur; lahko pa si pomagamo tudi tako, da pekač postavimo v malce ogreto oziroma toplo pečico ter s tem pospešimo proces vzhajanja). Pri tem pazimo, da se vzhajano testo ne prime folije, oziroma ko le-to vzhaja tik do višine folije, folijo previdno odstranimo.
  6. Ko je testo vzhajano, folijo previdno odstranimo in po vrhu testa posujemo semena.
  7. Kruh pečemo v pečici ogreti na 240 stopinj približno 15 minut, nato pa temperaturo zmanjšamo na 200 stopinj in pečemo še približno 35 minut. Ko pekač s testom postavimo v ogreto pečico, pečico dobro poškropimo z mrzlo vodo, da skorjica med peko postane lepo hrustljava (pomagamo si lahko s plastenko z razpršilom).
  8. Pečen kruh še nekaj minut pustimo v pekaču, nato pa ga zvrnemo na rešetko, da se ohladi.

Morda vam bo všeč