Polnozrnati kvašeni rogljički

by Jasmina

Moji otroci neizmerno uživajo, kadar si ob ležernih vikendih, sploh takih, ko je zunaj slabo in grdo vreme, »zakurimo« pečico in si vzamemo jutro zase ter skupaj pripravimo zajtrk. Najbolj uživajo ob pripravi zajtrka pri katerem je kaj dela z moko, testom, valjanjem, ipd. In ker se kot mama trudim, da so naši družinski zajtrki tudi zdravi in ne samo slastni, sem sestavila recept za polnozrnate rogljičke. Rogljičke lahko polnite z želenim nadevom kot npr. marmelado, raznimi kremami, ipd., mi pa smo jih tokrat nekaj pripravili s čokoladno-lešnikovo kremo, ki je odlična kombinacija s polnozrnatim testom, ostale pa smo spekli kar brez nadeva, saj so takšni, sami po sebi, meni kar najboljši.

Polnozrnati kvašeni rogljički

Moji otroci neizmerno uživajo, kadar si ob ležernih vikendih, sploh takih, ko je zunaj slabo in grdo vreme, »zakurimo« pečico in si vzamemo jutro zase ter skupaj pripravimo zajtrk. Najbolj… Otroci v kuhinji Polnozrnati kvašeni rogljički European Natisni
Število oseb: 16 rogljičkov
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 300 g polnozrnate moke iz 5 žit*
  • 200 g bele moke
  • 3 dl mlačnega mleka
  • 1,5 žlice rjavega sladkorja
  • 7 g suhega kvasa ali 25 g svežega kvasa
  • ½ jajca
  • 1 dl olja
  • 1,5 žličke soli

 

OSTALE SESTAVINE

  • Čokoladno-lešnikova krema
  • ½ jajca zmešana z ½ žlice mleka za premaz
  • Mešanica semen (laneno seme, sezam, mak, sončnična semena, …)

 

Priprava

  1. Moko presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo mlačno mleko, dodamo sladkor in kvas. Počakamo cca 10 min, da kvas aktivira oziroma da začne delovati, kar pomeni, da se na površini postopoma začnejo pojavljati mehurčki.
  2. Ob strani v moko dodamo še sol in ko kvasec vzhaja dodamo še ½ stepenega jajca in olje.
  3. Testo gnetemo 8 minut z aparatom, da postane gladko in prožno.
  4. Posodo s testom pokrijemo in pustimo stati približno 1 uro, da vzhaja za še enkrat toliko.
  5. Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokano površino in ga prerežemo na pol.
  6. Vsako polovico testa razvaljamo v krog debeline približno pol centimetra in ga razrežemo na osmine.
  7. Na vsak trikotnik lahko damo žličko čokoladno-lešnikove kreme ali pa prazne zavijemo od širokega dela trikotnika proti ožjemu.
  8. Položimo jih na pekač obložen s papirjem za peko. Če pri pripravi sodelujejo otroci, gre vse skupaj bolj počasi in v tem času rogljički že malo vzhajajo, zato so že primerni za v pečico. Če pa delamo sami in smo zato bolj hitri, rogljičke pokrijemo s krpo in jih pred peko pustimo vzhajati približno še 10 do 15 minut.
  9. Preden jih damo v pečico rogljičke premažemo s ½ jajca zmešanega s ½ žlice mleka in posujemo z mešanico semen.
  10. V pečici ogreti na 200 stopinj jih pečemo približno 12 do 15 minut oziroma dokler niso lepo svetlo rjavo zapečeni.

 

Namig

Uporabila sem polnozrnato moko 5 žit (Happy Harvest), ki je sestavljena iz pšenične polnozrnate moke, pirine polnozrnate moke, ržene moke, ječmenove moke in pšeničnega durum zdroba.

Morda vam bo všeč