Pisana solata z fižolom keber in bučnim oljem

by adminmitja

To je moja najljubša solata! Imenujem jo kar Štajerska, zaradi vrste fižola keber (nem. Kaeferbohnen*), ki je štajerska specialiteta in zaradi veliko štajerskega bučnega olja**, ki to solato naredi tako izjemno. Poročena s Štajercem ali ne, nekaj je na tem, da so ʺtote jediʺ tako zelo dobre. 

Pisana solata z fižolom keber in bučnim oljem

To je moja najljubša solata! Imenujem jo kar Štajerska, zaradi vrste fižola keber (nem. Kaeferbohnen*), ki je štajerska specialiteta in zaradi veliko štajerskega bučnega olja**, ki to solato naredi tako… Recepti Pisana solata z fižolom keber in bučnim oljem European Natisni
Število oseb: 2
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

Sestavine (za 2 velika solatna krožnika):
  • 1 pest mešane zelene solate
  • 1 pest mlade špinače
  • 1 pest na tanko narezanega zelja
  • 1 paprika
  • 1 pest paradižnika češnjevca
  • 1 pest kuhanega fižola keber (z žličko rjavega sladkorja)
  • 1 zavitek sira feta
  • Mešana semena za solato (bučna, sončnična, lanena semena, pinjole, ipd.)
  • Po okusu rdeča čebula
Sestavine za solatni preliv:
  • Žlica gorčice
  • 2 žlici jabolčnega kisa ali limoninega soka
  • 4 žlice kvalitetnega oljčnega olja
  • 2 žlički kvalitetnega štajerskega bučnega olja
  • Sol
  • Poper

Priprava

  1. Suhi fižol keber dan prej namočimo v vodi in pustimo stati čez noč. Drugi dan ga v sveži vodi skuhamo do mehkega. Če je fižol velik, se lahko kuha precej dolgo, tudi do uro in pol ali dve. Kuhamo ga vodi, ki jo nekje na polovici časa kuhanja osolimo, lahko pa se doda še žlička rjavega sladkorja, ki poudari fižolov oreščkasto-kostanjev okus.
  2. Zeleno mešano solato in špinačo operemo in osušimo.
  3. Zelje in papriko narežemo na trakove in če imamo radi čebulo, narežemo tudi to.
  4. Paradižnike češnjevce prerežemo na pol, če pa so zelo majhni, jih pustimo kar cele.
Priprava solatnega preliva
  1. V manjši kozarček s pokrovom nalijemo vse sestavine za solatni preliv, malce osolimo in popramo.
  2. Kozarček zapremo in ga temeljito pretresemo, da dobimo enotni kremasti preliv.
  3. Če ga ne porabimo v celoti, ga lahko zaprtega hranimo v hladilniku še nekaj dni.
Sestavljanje solate
  1. V vsak krožnik damo nekaj zelene solate in ostale zelenjave.
  2. Dodamo kuhan fižol.
  3. Prelijemo s prelivom.
  4. Dodamo koščke feta sira.
  5. Prelijemo še s kvalitetnim bučnim oljem.
  6. In posujemo z mešanimi semeni.

* ZAKAJ FIŽOL »KAEFERBOHNEN« OZIROMA KOT MU PRI NAS RADI PRAVIMO KEBER ALI TURŠKI OZ. LAŠKI FIŽOL?

Ne samo, da je zelo dober, saj po okusu spominja na oreščke oziroma kostanj, tudi zelo zdrav je. Vsebuje namreč veliko rastlinskih beljakovin in vlaknin. Ima majhno vsebnost maščob ter vsebuje veliko vitamina B in mineralov. Vlaknine v hrani čistijo naše črevesje, izločajo strupe, zavirajo gnitje in preprečujejo škodljivim bakterijam, da proizvajajo rakotvorne snovi. Fižol keber znižuje tudi raven holesterola in uravnava raven sladkorja v krvi.
(Povzeto po www.steirische-spezialitaeten.at/kulinarik/steirische-kaeferbohne.html)

PAZI: FIŽOL KEBER JE PRED ZAUŽITJEM OBVEZNO POTREBNO PREKUHATI, SUROV JE NAMREČ STRUPEN!
** ŠTAJERSKO BUČNO OLJE

Štajersko bučno olje je eno najbolj zdravih rastlinskih olj, saj vsebuje vitamine, minerale in maščobne kisline. Ima ugodno maščobno kislinsko sestavo (20% nasičenih maščobnih kislin, 30% mono-nenasičenih maščobnih kislin in 50% poli-nenasičenih maščobnih kislin). Sestavine bučnega olja so pomembne za zdrave kosti, kožo, zobe, srce in ožilje ter izboljšujejo presnovo in počutje. Bučno olje vsebuje tudi veliko antioksidantov, ki zavirajo učinke prostih radikalov in s tem razvoj rakavih obolenj, procese staranja, arteriosklerozo ter druge bolezni srca in ožilja.
(Povzeto po www.kuerbiskern-oel.info).

Solata 4
Solata 5

Morda vam bo všeč