Počasi pečena telečja krača

by Jasmina

Počasi pečena telečja krača je prav gotovo odlična kulinarična rešitev, kadar moramo nahraniti večje število ljudi in nam počasno pečenje prihrani veliko časa, ki ga lahko izkoristimo za pripravo drugih jedi ali za kakšno drugo hišno opravilo ali pa preprosto uživamo ob neizmerno lepih vonjavah, ki se omamno širijo po prostoru, ko se naša krača prav počasi peče. Manjša krača, težka do 1,5 do 2 kg, je primerna za 4 člansko družino in ker ne zahteva posebnih predpriprav, je lahko idealna rešitev za nedeljska ali praznična kosila oziroma večerje. Sama ji proti koncu peke dodam še sezonsko zelenjavno prilogo. V tem zimskem času je to recimo popečen brstični ohrovt, ki ga pripravim tako, da oprano in osušeno zelenjavo popečem z malček olivnega olja na »al dente« kar v ponvici na najvišji temperaturi, večje količine pa lahko popečemo tudi v pečici. Poleg zelenjavne priloge pa se k okusni krači izredno lepo priležejo tudi domači njoki ali pa gratiniran krompir. Iz zelenjave, na kateri se je pekla krača, lahko pripravimo tudi odlično omako in sicer odstranimo zeliščni šopek ter česen, če je potrebno, preostali zelenjavi prilijemo še malček jušne osnove in vse skupaj s paličnim mešalnikom zmešamo v fino gladko omako.

Počasi pečena telečja krača

Počasi pečena telečja krača je prav gotovo odlična kulinarična rešitev, kadar moramo nahraniti večje število ljudi in nam počasno pečenje prihrani veliko časa, ki ga lahko izkoristimo za pripravo drugih… Recepti Počasi pečena telečja krača European Natisni
Število oseb: 4
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • Telečja krača (1,5 do 2,0 kg)
  • 1 večja čebula
  • korenje (2 do 3 komadi)
  • 1 glavica česna (prepolovljena)
  • Šopek zelišč (majaron, timijan, šetraj, rožmarin, žajbelj, lovor)
  • Sol
  • Poper
  • Olje
  • Žlica masla

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 160 do 170 stopinj.
  2. Kračo operemo in jo dobro osušimo.
  3. Zelenjavo operemo in očistimo ter narežemo na večje kose. Strok česna lahko pustimo kar v lupini in ga prerežemo na pol, sveža zelišča pa z vrvico povežemo v šopek.
  4. V ravno prav velik pekač (če je prevelik, se bo zelenjava zapekla in bodo sokovi oziroma tekočina hitreje izpareli) damo nekaj žlic olja ter dodamo narezano čebulo in korenje, nato pa še šopek zelišč in česen.
  5. Osušeno kračo dobro nasolimo oziroma natremo s soljo ter popramo in položimo na zelenjavno »posteljico«.
  6. Na vrh krače položimo še »bogato« žlico masla ter postavimo v pečico na počasno pečenje. Če naslednjo uro in pol nismo zraven pečice, lahko v pekač za vsak slučaj prilijemo deciliter vode ali jušne osnove.
  7. Kračo pečemo 2,5 do 3 ure in jo med pečenjem 2 do 3 krat obrnemo, da se iz vseh strani lepo zapeče. Med pečenjem kontroliramo dno pekača in če se dno pekača preveč zapeka oziroma v pekaču ni dovolj tekočine, prilijemo malček vode ali jušne osnove.
  8. Krača je pečena, ko se meso skrči oziroma ko meso odstopi od kosti in je kožica lepo rjavo zapečena.
  9. Pečeno kračo pustimo počivati približno 15 do 20 min, nato pa jo narežemo na centimeter debele rezine.

Morda vam bo všeč