Počasi pečena svinjska krača s hrustljavo skorjico

by adminmitja

Tej krači bi lahko rekla tudi »praznična krača«, saj je zelo primerna, da jo postrežemo ob vsakem prazniku ali različnih priložnostih, sploh kadar moramo nahraniti večje število lačnih gostov. Nekateri svinjine, predvsem zaradi preveč mastnih ali suhih oziroma pustih kosov mesa, pa morda tudi zaradi malo bolj izrazitega okusa, ne obožujejo preveč. Vendar sem prepričana, da vas bo ta recept navdušil. Pečeno meso tako pripravljene svinjske krače je namreč izredno mehko, sočno in prav nič mastno, saj se med počasno peko vsa maščoba stopi. Zelo pomembno je, da kračo pri mesarju nabavite dan pred pripravo oziroma pogostitvijo, saj jo je potrebno začiniti in čez noč pustiti v hladilniku. Če želimo svoje goste dodatno očarati, zgornjo plast kračine kože z zelo ostrim nožem zarežemo navpično in vodoravno, da dobimo vzorec kvadratkov. Tako bo izgled krače po pečenju še lepši in skorjica še bolj hrustljava. Ampak ne bodite preveč nestrpni oziroma neučakani, čeprav bo to ob vseh omamnih vonjavah pečenja kar težko. Zelo pomembno je namreč, da kračo v pekaču po pečenju pokrijemo s folijo in postavimo na toplo še za pol ure, da meso odleži oziroma se umiri. Jaz sem kračo tokrat pripravila za Martinovo pojedino, zato sem mesu dodala še sezonsko kutino in kostanje ter domače jajčne mlince za prilogo. Kadar pa svinjsko kračo pripravljam recimo za božične praznike, ji ponavadi dodam krompir in kup pečene sezonske zelenjavne. Najraje jo kar celo postrežem na velikem servirnem krožniku s šopkom dišečih svežih zelišč, tako da jo režem kar pred gosti. Se pa zgodi, sicer bolj poredko, da po pojedini ostane tudi kakšen kos mesa. Lahko ga shranite v hladilniku za naslednji dan in iz njega na primer pripravite super okusen sendvič s kislimi kumaricami – no, to je samo moja najljubša reciklaža, sicer pa se prepustite svojemu okusu!

Počasi pečena svinjska krača s hrustljavo skorjico

Tej krači bi lahko rekla tudi »praznična krača«, saj je zelo primerna, da jo postrežemo ob vsakem prazniku ali različnih priložnostih, sploh kadar moramo nahraniti večje število lačnih gostov. Nekateri… Meso Počasi pečena svinjska krača s hrustljavo skorjico European Natisni
Število oseb: 4
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 • Svinjska krača s kožo, težka približno 1,8 do 2 kg,
 • Sol,
 • Poper,
 • Mleta kumina,
 • 2 cela česna,
 • 1 večja rdeča čebula ali 2 manjši,
 • Sveže začimbe; timijan, žajbelj, šetraj,
 • Olje,
 • Voda,
 • Žlica masla,
 • 2 jedilni kutini,
 • 1 do 2 pesti kuhanih oziroma pečenih in olupljenih kostanjev.

Priprava

 1. Kračo kupimo en dan pred peko ter jo umijemo in osušimo s papirnato brisačo.
 2. Za lepši izgled hrustljave skorjice kožo z ostrim nožem zarežemo navpično in vodoravno, tako da dobimo vzorec kvadratkov.
 3. Postavimo v pekač, ki ne sme biti prevelik, da pri peki sokovi ne izparijo in se pekač ne prežge.
 4. Kračo dobro natremo s soljo in kumino.
 5. Česnove stroke olupimo in jih potisnemo med zarezano kožo, isto storimo tudi s svežimi zelišči.
 6. Prelijemo z oljem, pokrijemo s folijo za živila in čez noč postavimo v hladilnik.
 7. Drugi dan odstranimo folijo, v pekač dodamo olupljeno in na večje kose narezano čebulo ter počez prerezan celi strok česna. Na koncu na kračo položimo še žlico masla.
 8. Dolijemo približno 3 dl vode. Zelo pomembno je, da se voda v pekaču nikoli ne posuši oz. v celoti izpari!
 9. Kračo postavimo v pečico ogreto na 170 stopinj in jo na pol ure obračamo ter pazimo, da je vedno dovolj tekočine.
 10. Dvokilska krača se počasi peče približno 2 uri do 2 uri in pol. Pečena je, ko je kožica hrustljavo zapečena, meso pa mehko in sočno ter ko iz krače ne priteče kri, ko jo prebodemo z vilico. Če je sok še vedno krvav , peko podaljšamo.
 11. Pol ure pred zaključkom peke v pekač dodamo na krhlje narezano kutino in kostanje.
 12. Ko je krača pečena, jo pokrijemo in s pekačem vred postavimo na toplo za pol ure, da meso odleži oziroma se umiri. Iz krače odstranimo pečene začimbe in česen.
 13. Hrustljavo zapečeno kračo je najlepše servirati kar celo na izbrani servini krožnik. Dodamo ji pečeno kutino in kostanje ter dolijemo omako, ki jo naredimo tako, da ostanke v pekaču dobro pretlačimo, po potrebi dolijemo še nekoliko tekočine (jušna osnova ali voda) ter vse skupaj malo pokuhamo.
 14. Za lepši izgled na servirnem krožniku lahko dodamo še kakšno vejico ali dve svežih zelišč.


Namig

 • K tako pečeni krači se lepo poda tudi pečen krompir, ki ga narezanega na krhlje dodamo uro pred končano peko.
 • Kot priloga k hrustljavo pečeni krači se zelo dobro podajo tudi domači jajčni mlinci.
 • Omako lahko dolijemo na servirni krožnik k krači ali pa jo serviramo posebej v omačnici, tako da si jo lahko pri mizi po želji dodajamo na krožnik.

Morda vam bo všeč