Tej krači bi lahko rekla tudi »praznična krača«, saj je zelo primerna, da jo postrežemo ob vsakem prazniku ali različnih priložnostih, sploh kadar moramo nahraniti večje število lačnih gostov. Nekateri svinjine, predvsem zaradi preveč mastnih ali suhih oziroma pustih kosov mesa, pa morda tudi zaradi malo bolj izrazitega okusa, ne obožujejo preveč. Vendar sem prepričana, da vas bo ta recept navdušil. Pečeno meso tako pripravljene svinjske krače je namreč izredno mehko, sočno in prav nič mastno, saj se med počasno peko vsa maščoba stopi. Zelo pomembno je, da kračo pri mesarju nabavite dan pred pripravo oziroma pogostitvijo, saj jo je potrebno začiniti in čez noč pustiti v hladilniku. Če želimo svoje goste dodatno očarati, zgornjo plast kračine kože z zelo ostrim nožem zarežemo navpično in vodoravno, da dobimo vzorec kvadratkov. Tako bo izgled krače po pečenju še lepši in skorjica še bolj hrustljava. Ampak ne bodite preveč nestrpni oziroma neučakani, čeprav bo to ob vseh omamnih vonjavah pečenja kar težko. Zelo pomembno je namreč, da kračo v pekaču po pečenju pokrijemo s folijo in postavimo na toplo še za pol ure, da meso odleži oziroma se umiri. Jaz sem kračo tokrat pripravila za Martinovo pojedino, zato sem mesu dodala še sezonsko kutino in kostanje ter domače jajčne mlince za prilogo. Kadar pa svinjsko kračo pripravljam recimo za božične praznike, ji ponavadi dodam krompir in kup pečene sezonske zelenjavne. Najraje jo kar celo postrežem na velikem servirnem krožniku s šopkom dišečih svežih zelišč, tako da jo režem kar pred gosti. Se pa zgodi, sicer bolj poredko, da po pojedini ostane tudi kakšen kos mesa. Lahko ga shranite v hladilniku za naslednji dan in iz njega na primer pripravite super okusen sendvič s kislimi kumaricami – no, to je samo moja najljubša reciklaža, sicer pa se prepustite svojemu okusu!
