Mamini domači jajčni mlinci

by adminmitja

Glede mlincev moram biti popolnoma iskrena in priznati, da jih nikoli nisem imela najbolj rada. Razlog je v tem, da so bili pogosto prekuhani in »pocasti«, vodeni ali neslani, .… Skratka, popoln izziv za moje kuharske sposobnosti! Kako torej pripraviti boljše oziroma odlične mlince? Ta recept je nastal pred Martinovim, praznikom, ko se mošt spremeni v vino in ko je tradicija, da se poleg pečene race oziroma gosi ali pečenke postreže še mlince in rdeče zelje. Postopek za pripravo mlincev je popolnoma preprost, k osnovnim kvalitetnim sestavinam, kot so dobra moka lokalnega mlinarja, sol in voda, sem dodala še domača jajca, ki mlincem dajo okus in boljšo hranljivost. Moja družina je bila navdušena in od zdaj naprej jemo samo še »mamičine mlince«.

Mamini domači jajčni mlinci

Glede mlincev moram biti popolnoma iskrena in priznati, da jih nikoli nisem imela najbolj rada. Razlog je v tem, da so bili pogosto prekuhani in »pocasti«, vodeni ali neslani, .…… Testenine Mamini domači jajčni mlinci European Natisni
Število oseb: 6 do 8 oseb
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 • 500 g gladke moke,
 • 2 jajca,
 • 1,5 dl do 2 dl mlačne vode,
 • 2 žlički soli.

Priprava

 1. V posodo presejemo moko in dodamo jajca ter sol.
 2. Postopoma dolivamo vodo in zgnetemo v gladko prožno testo (kot za zavitek oziroma štrudelj).
 3. Hlebček testa premažemo z oljčnim oljem, pokrijemo in pustimo počivati za pol ure na sobni temperaturi.
 4. Odležano testo položimo na delovno površino in ga prerežemo na pol.
 5. Na papirju za peko vsak hlebček testa posebej na tanko razvaljamo na debelino približno 1 do 1,5 mm.
 6. Razvaljano testo na papirju za peko položimo na spodnjo stran pekača.
 7. Če želimo tanke in nemehurjaste mlince, jih prepikamo z vilico.
 8. V pečici ogreti na 240 stopinj jih pečemo približno 10 minut, nato pa jih še za nekaj minut obrnemo na drugo stran, da postanejo robovi testa lepo svetlo rjavo zapečeni iz obeh strani.
 9. Pečene mlince ohladimo in jih poljubno razlomimo.
 10. Razlomljene mlince lahko uporabimo takoj ali pa jih v papirnati vrečki hranimo v suhem in temnem prostoru še kakšen mesec.
 11. Razlomljene mlince v osoljenem vrelem kropu kuhamo do mehkega.


Namig

 • Kuhani mlinci se lahko pripravijo na različne načine. Če jih pripravite kot prilogo k pečenki ali krači, jih preprosto samo zmešajte z nekaj žlicami soka oziroma maščobe od pečenega mesa. Preložite jih v dobro namaščen pekač in dodate nekaj vejic svežega timijana in vse skupaj še za 10 minut postavite v ogreto pečico.
 • Če pa želite mlince pripraviti kot glavno jed s skledo mešane solate, na žlici masla prepražite nekaj listov žajblja, dodajte mlince in premešajte, da se okusi povežejo ter na koncu potresite z malce naribanega sira. Priporočam parmezan ali sir pekorino. Po okusu še poprate.

ž

Morda vam bo všeč