Enostavna rustikalna hruškova pita s kutino (galette)

by Jasmina

»Galette« je v bistvu tradicionalna rustikalna francoska pita. V Italiji jo pripravljajo na zelo podoben način kot Francozi in jo imenujejo »crostata«. Gre za sladico pripravljeno iz krhkega testa, za katero ne potrebujemo modela za pito, saj mora biti po tradiciji njena oblika rustikalno nepravilno okrogla.
Sama imam od vseh vrst pit najraje ravno »galette«, saj kot mama z majhnimi otroci nimam prav velikokrat časa pripravljati sladic, ki vzamejo preveč časa, pa tudi naši družini najpogosteje paše nekaj čisto enostavnega in preprostega, vendar polnega okusa. In ta pita je pripravljena res na hitro, pa tudi z nadevi se lahko igramo oziroma uporabimo sadje, ki ga imamo glede na sezono najraje. Spomladi je to zagotovo jagodna pita, poleti breskova, jeseni oziroma v hladnejšem obdobju pa se najraje pocrkljam s to izjemno aromatično in okusno hruškovo pito s kutino.
Za kutino bi lahko rekla, da je nekako malo pozabljen in premalo cenjen sadež. Po obliki spominja na jabolko ali hruško, navduši pa s čudovito intenzivno zlato rumeno barvo. Meni je kutina zelo ljuba, saj ponuja izjemno lepe okuse, le pravilno jo je potrebno pripraviti. Kot surovi sadež je namreč neužitna in po okusu izjemno trpka. Ker vsebuje veliko pektina, se večinoma uporablja za marmelade, kompote ali želeje. Moji spomini iz otroštva na kutino so ostali precej sveži, tako kot kutina sveže in prijetno tudi diši. Zato so jo naše babice zelo rade nastavile v omare ali na police, saj ta sadež prav prijetno osveži in odišavi prostor. Marsikdo pa ne ve, da je kutina tudi izredno zdravilen sadež, lahko bi rekli, da je prava vitaminska bomba. Bogata je namreč z vitamini in minerali ter še mnogimi drugimi koristnimi snovmi, ki pomagajo pri prehladu ter ugodno vplivajo na kožo in prebavo. Pri celem sadežu pa so najbolj zdravilne kar peške same. Domovina kutine je bližnji Vzhod, od koder se je preko Grčije razširila v Italijo in od tod tudi k nam. Za stare Grke je bila simbol sreče, ljubezni in zvestobe. Danes se ta sadež po vrtovih že kar težko najde, k sreči pa jo lahko dobimo na tržnici ali v bolje založenih trgovinah. Kutina hruškaste oblike naj bi bila okusnejša, zato prav to tudi najraje uporabljam v svoji kuhinji, izredno dobro namreč paše tudi k svinjini ali divjačini.
Hruškova pita s kutino je izjemno aromatična, saj se v njej prepletajo čudoviti okusi obeh sadežev ter prijetnih jesensko-zimskih začimb. Sestavljena je iz finega doma pripravljenega maslenega krhkega testa, aromatične kutinove kaše ter svežih medenih hrušk. Pita je lepo hrustljava, a hkrati sočna in vas bo zagotovo navdušila ter po videzu tudi očarala!

Enostavna rustikalna hruškova pita s kutino (galette)

»Galette« je v bistvu tradicionalna rustikalna francoska pita. V Italiji jo pripravljajo na zelo podoben način kot Francozi in jo imenujejo »crostata«. Gre za sladico pripravljeno iz krhkega testa, za… Recepti Enostavna rustikalna hruškova pita s kutino (galette) European Natisni
Število oseb: 4 - 6 oseb (pita premera 34 cm)
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Krhko testo

  • 200 g moke
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 140 g hladnega masla, narezanega na majhne koščke
  • 90 ml hladne vode

 

Nadev

  • 2 večji hruški
  • 2 kutini
  • 50 g sladkorja
  • Sok polovice bio limone
  • 1 cimetova palčka
  • 1 do 2 zvezdnata janeža
  • Nekaj semen kardamoma

 

Ostalo

  • 1 jajce in 1 žlica vode (za premaz testa)
  • 1 žlica rjavega kristalnega sladkorja (za posip po robu testa)

Priprava

 

Krhko testo

Krhko testo lahko pripravimo »na roke« ali pa v mešalniku (blenderju).

a) »na roke«

  1. V posodo presejemo moko in dodamo sol, sladkor ter hladno, na majhne koščke narezano maslo.
  2. Sestavine z rokami oziroma prsti na hitro zmanemo, da dobimo maso peščenaste strukture. NE gnetemo ali kaj podobnega!
  3. Dodamo hladno vodo in premešamo ter maso zvrnemo na delovno površino. Z rokami na hitro oblikujemo kepo testa.

b) v mešalniku

  1. Vse suhe sestavine damo v mešalnik oz. blender in nekajkrat zavrtimo, da se poenotijo.
  2. Dodamo mrzlo, na majhne koščke narezano maslo in ponovno nekajkrat zavrtimo, da postane struktura mase peščenasta.
  3. Postopoma dodajamo mrzlo vodo, dokler se testo ne poenoti oziroma ne nastane kepa testa.

 

Pita

  1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
  2. Oprano kutino narežemo na kolute ali kakršnekoli druge kose in jih postavimo v manjšo posodo ter dodamo limonin sok in začimbe. Dolijemo toliko vode, da je kutina pokrita in jo kuhamo do mehkega. Kuhano kutino ohladimo, odstranimo začimbe, odcedimo tekočino in jo s paličnim mešalnikom zmešamo v gosto »mazljivo« kašo (če je kaša preveč gosta, ji lahko dodamo malo tekočine oziroma sirupa, ki je nastal pri kuhanju).
  3. Oprani hruški prerežemo na polovico, odstranimo peške in peclja ter vsako polovico zelo na tanko zarežemo počez (začnemo tik nad vrhom spodnjega dela prepolovljene hruške in jo z nožem nežno zarežemo počez do zgornjega dela, kjer je bil pecelj, nato pa jo na spodjem delu nežno primemo ter pritisnemo, da se krhlji malce zasukajo in lepše vidijo – glej sliko). Pripravljene polovice hrušk postavimo na stran in pričnemo s pripravo testa.
  4. Delovno površino obložimo z listom papirja za peko in nanj položimo kepo testa, ki ga razvaljamo v krog premera približno 34 cm.
  5.  Kutinovo kašo enakomerno razporedimo po sredini testa in pri tem pazimo, da približno 6 do 7 cm zunanjega roba testa ostane praznega oziroma brez nadeva. Na kutinov nadev postavimo pripravljene polovice hrušk.
  6. Rob testa nato »okoli in okoli« zapognemo čez sadni nadev ter ga s čopičem nežno in na tanko premažemo z jajcem, ki smo ga zmešali z žlico vode ter ga po vrhu malce posujemo z rjavim kristalnim sladkorjem (nekaj sladkorja lahko posujemo tudi po hruškah).
  7. Pito pečemo v pečici približno 40 minut oziroma dokler testo ne postane lepo zlatorjavo zapečeno.
  8. Pečeno pito ohladimo do mlačnega in jo postrežemo s kepico vaniljevega sladoleda in/ali žličko sladke smetane ali pa jo preprosto samo posujemo s sladkorjem v prahu.

Morda vam bo všeč