»Galette« je v bistvu tradicionalna rustikalna francoska pita. V Italiji jo pripravljajo na zelo podoben način kot Francozi in jo imenujejo »crostata«. Gre za sladico pripravljeno iz krhkega testa, za katero ne potrebujemo modela za pito, saj mora biti po tradiciji njena oblika rustikalno nepravilno okrogla.
Sama imam od vseh vrst pit najraje ravno »galette«, saj kot mama z majhnimi otroci nimam prav velikokrat časa pripravljati sladic, ki vzamejo preveč časa, pa tudi naši družini najpogosteje paše nekaj čisto enostavnega in preprostega, vendar polnega okusa. In ta pita je pripravljena res na hitro, pa tudi z nadevi se lahko igramo oziroma uporabimo sadje, ki ga imamo glede na sezono najraje. Spomladi je to zagotovo jagodna pita, poleti breskova, jeseni oziroma v hladnejšem obdobju pa se najraje pocrkljam s to izjemno aromatično in okusno hruškovo pito s kutino.
Za kutino bi lahko rekla, da je nekako malo pozabljen in premalo cenjen sadež. Po obliki spominja na jabolko ali hruško, navduši pa s čudovito intenzivno zlato rumeno barvo. Meni je kutina zelo ljuba, saj ponuja izjemno lepe okuse, le pravilno jo je potrebno pripraviti. Kot surovi sadež je namreč neužitna in po okusu izjemno trpka. Ker vsebuje veliko pektina, se večinoma uporablja za marmelade, kompote ali želeje. Moji spomini iz otroštva na kutino so ostali precej sveži, tako kot kutina sveže in prijetno tudi diši. Zato so jo naše babice zelo rade nastavile v omare ali na police, saj ta sadež prav prijetno osveži in odišavi prostor. Marsikdo pa ne ve, da je kutina tudi izredno zdravilen sadež, lahko bi rekli, da je prava vitaminska bomba. Bogata je namreč z vitamini in minerali ter še mnogimi drugimi koristnimi snovmi, ki pomagajo pri prehladu ter ugodno vplivajo na kožo in prebavo. Pri celem sadežu pa so najbolj zdravilne kar peške same. Domovina kutine je bližnji Vzhod, od koder se je preko Grčije razširila v Italijo in od tod tudi k nam. Za stare Grke je bila simbol sreče, ljubezni in zvestobe. Danes se ta sadež po vrtovih že kar težko najde, k sreči pa jo lahko dobimo na tržnici ali v bolje založenih trgovinah. Kutina hruškaste oblike naj bi bila okusnejša, zato prav to tudi najraje uporabljam v svoji kuhinji, izredno dobro namreč paše tudi k svinjini ali divjačini.
Hruškova pita s kutino je izjemno aromatična, saj se v njej prepletajo čudoviti okusi obeh sadežev ter prijetnih jesensko-zimskih začimb. Sestavljena je iz finega doma pripravljenega maslenega krhkega testa, aromatične kutinove kaše ter svežih medenih hrušk. Pita je lepo hrustljava, a hkrati sočna in vas bo zagotovo navdušila ter po videzu tudi očarala!





