Vsako leto komaj čakam na sezono sladkih, sočnih in aromatičnih domačih jagod in to prav s posebnim razlogom – da lahko pripravim »THE« jagodno pito.
To je v bistvu tradicionalna rustikalna francoska pita, ki je poznana pod imenom »Galette«. V Italiji jo pripravljajo na enak način kot Francozi in jo imenujejo »Crostata«. Gre za pito pripravljeno iz krhkega testa, za katero ne potrebujemo modela za pito, saj mora biti po tradiciji njena oblika rustikalno nepravilno okrogla.
Za to pito pravzaprav sploh ne najdem dovolj primernega pridevnika, ker so besede božanska, nebeška, čudovita, fantastična, ipd. premalo presežne, da bi jo lahko dovolj dobro opisala. Ko sem jo pred leti prvič pripravila, je bila to dobesedno ljubezen na prvi okus! Da je nekaj tako zelo dobrega, tudi tako zelo enostavno oziroma preprosto za pripravo, je kot dobitek na loteriji. Prav zares!
Vse besede so odveč, kajti ta rustikalna jagodna pita govori kar sama zase!