Puhaste palačinke z rikoto, limeto in matcho

by Jasmina

Glede na to, da se bližata valentinovo in gregorjevo, ki slovita kot praznika ljubezni in zaljubljencev, so te palačinke odlična ideja, kako svoje ljubljene presenetiti z nečim novim in svežim ter jim na primer pripraviti malce bolj poseben zajtrk. In tudi če ne bomo uporabili srčkastih modelčkov in bomo spekli klasične okrogle palačinke, bodo le-te vseeno impresionirale, saj je kombinacija rikote, limete in matche neverjetno prijetnega okusa in kar kliče po »ŠE«. Zaradi dodane matche imajo palačinke lepo zeleno barvo in izreden okus, na nas pa vplivajo tudi psihološko. Zelena barva v kuhinji na splošno pomeni zdravo, sicer pa daje občutek zadovoljstva in povezanosti z naravo ter v nas vzbuja veselje in srečo, spominja pa tudi na prihajajočo pomlad. Prav tako so te »matcha« palačinke pravi jutranji energijski booster, ki povečuje nivo energije, pozitivno vpliva na našo osredotočenost in spodbuja kognitivne sposobnosti ter pomaga pri obvladovanju stresa. Poleg naštetega pa matcha vsebuje tudi veliko antioksidantov, vitaminov in aminoklislin, ki so za naše zdravje še kako potrebni.

Puhaste palačinke z rikoto, limeto in matcho

Glede na to, da se bližata valentinovo in gregorjevo, ki slovita kot praznika ljubezni in zaljubljencev, so te palačinke odlična ideja, kako svoje ljubljene presenetiti z nečim novim in svežim… Recepti Puhaste palačinke z rikoto, limeto in matcho European Natisni
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 120 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška (ali sode bikarbone)
  • 40 g sladkorja
  • 1 žlička bio matche
  • Ščepec soli
  • 1 veliko jajce
  • 120 g rikote
  • 200 ml mleka
  • 1 limeta

 

Ostalo

  • Maščoba (kokosovo olje, navadno olje, …)
  • Modelček za piškote v obliki srčka
  • Matcha za posip
  • Sladkor v prahu za posip
  • Jagode
  • Javorjev sirup

Priprava

  1. Pripravimo suhe sestavine; moko, pecilni prašek, sladkor, matcho in sol zmešamo.
  2. Jajce ločimo in iz beljaka stepemo sneg, rumenjak pa uporabimo pri naslednjem koraku.
  3. Pripravimo mokre sestavine; rikoto in rumenjak zmešamo ter dodamo mleko, nastrgano limetino lupinico in dodamo nekaj limetinega soka ter vse skupaj zmešamo.
  4. Nato mokre sestavine dodamo suhim sestavinam (ali obratno) in mešamo, da dobimo gladko maso, na koncu pa počasi vmešamo še sneg, da nastane puhasto -penasta masa.
  5. Spečemo palačinke; v ponvi segrejemo maščobo ter vanjo postavimo modelček, ki smo ga predhodno potopili ali premazali z maščobo. Nato v modelček nalijemo maso (z žlico) in sicer nekje do ¾ višine modelčka ter pečemo na srednje močnem ognju nekaj minut. Nato z lopatko obrnemo palačinko ter pečemo še na drugi strani. Ko je palačinka pečena, odstranimo modelček in jo serviramo na krožniku, malce posujemo z matcho in sladkorjem v prahu ter okrasimo s svežimi jagodami (jagode lahko z modelčkom za piškote izdolbemo v srčke) in javorjevim sirupom.

Morda vam bo všeč