Doma pripravljene marmelade so nekaj najboljšega, saj točno vemo kaj vsebujejo, njihov okus pa se sploh ne da primerjati s kupljenimi. Moje marmelade so običajno pripravljene brez želirnih sredstev in so zato bolj naravne ter seveda tudi nekoliko bolj tekoče, vendar pa spet ne toliko, da bi kar stekle s kruha. Običajno jih pripravim s sadnim sladkorjem oziroma fruktozo, ki je bistveno slajša od navadnega belega kristalnega sladkorja. Prednost fruktoze je predvsem njena presnova v telesu, saj namreč po zaužitju ne zviša ravni krvnega sladkorja, kot se zgodi pri običajnem sladkorju. V presnovi deluje alkalno, zato je fruktoza, izmed vseh sladkorjev, za uživanje najprimernejši sladkor in ni primerna le za diabetike. Je pa fruktoza po obliki zelo podobna navadnemu belemu sladkorju, je brez okusa in barve, zato okus sladic ostane nespremenjen. Zelo primerna je predvsem za pripravo marmelad, kompotov ali sokov. Več info o fruktozi lahko najdete npr. na Wikipediji.
Okus, gostota in sladkost jagodne marmelade je zelo odvisna od jagod samih. Vsekakor morajo biti jagode zelo zrele, vendar ne prezrele, ne smejo pa biti vodene, temveč kompaktno mesnate. Ni namreč vsaka sorta oz. vrsta jagod primerna za marmelado. Zelo dobre oziroma kar najboljše jagode za marmelado so po mojem mnenju sorte »Mara des Bois« (v Franciji je bila ta jagoda razglašena za najboljšo), ki so izredno sladke in aromatične ter po okusu spominjajo na gozdne jagode.