Domača češnjeva marmelada z vaniljo

by Jasmina

Letos je res prav odlična sadna letina in tudi velika stara češnja hrustavka na babičinem vrtu je obilno obrodila. Zato so v letošnjem juniju pri nas doma češnjeve dobrote pogosto na mizi, češnje pa nas bodo v drugih oblikah, tako v zamrzovalniku kot namočene v alkoholu za likerček in konzervirane v marmeladi razveseljevale čez celo leto.
Za ozimnico sem pripravila pravo češnjevo marmeladno specialiteto, saj sem marmelado aromatizirala z vaniljo in domačim češnjevim likerjem. Če slednjega nimate, lahko poskusite tudi z malo ruma ali morda s pomarančnim likerjem Cointreau. Čeprav je priprava malce zamudna, saj izkoščičenje vzame kar precej časa, je vsekakor vredna vsakega truda, saj ima marmelada res lep nežen okus po češnjah, ki ga vanilja in češnjev liker izdatno dopolnita ter dvigneta na višjo raven aromatičnosti. Zato ta domača češnjeva marmelada ni zelo primerna samo za običajen zajtrk, ko jo enostavno namažemo na kruh, temveč jo lahko uporabimo tudi pri raznih sladicah, pecivih, tortah, …
Doma pripravljene marmelade so nekaj najboljšega, saj točno vemo kaj vsebujejo, njihov okus pa se sploh ne da primerjati s kupljenimi. Moje marmelade so običajno pripravljene brez želirnih sredstev in so zato bolj naravne ter seveda tudi nekoliko bolj tekoče, vendar pa spet ne toliko, da bi kar stekle s kruha. Običajno jih pripravim s sadnim sladkorjem oziroma fruktozo, ki je bistveno slajša od navadnega belega kristalnega sladkorja. Prednost fruktoze je predvsem njena presnova v telesu, saj namreč po zaužitju ne zviša ravni krvnega sladkorja, kot se zgodi pri običajnem sladkorju. V presnovi deluje alkalno, zato je fruktoza, izmed vseh sladkorjev, za uživanje najprimernejši sladkor in ni primerna le za diabetike. Je pa fruktoza po obliki zelo podobna navadnemu belemu sladkorju, je brez okusa in barve, zato okus sladic ostane nespremenjen. Zelo primerna je predvsem za pripravo marmelad, kompotov ali sokov. Več info o fruktozi lahko najdete npr. na Wikipediji.

Domača češnjeva marmelada z vaniljo

Letos je res prav odlična sadna letina in tudi velika stara češnja hrustavka na babičinem vrtu je obilno obrodila. Zato so v letošnjem juniju pri nas doma češnjeve dobrote pogosto… Recepti Domača češnjeva marmelada z vaniljo European Natisni
Število oseb: 4 do 6 kozarčkov po 212 ml
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 1,5 kg zrelih češenj
  • 1,05 k g sladkorja ali 630 g fruktoze (sadni sladkor)
  • 2 stroka vanilje (semena)
  • 2 žlički češnjevega likerja
  • 5 do 10 g citronske kisline ali sok bio limone

 

Opomba

Iz navedene količine češenj se nakuha marmelada za približno 4 do 6 kozarčkov po 212 ml (lahko tudi kakšen manj ali več, odvisno od tega koliko vode »spustijo« češnje).

Priprava

  1. Češnje operemo in izkoščičimo ter odstranimo morebitne poškodovane ali druge slabe dele.
  2. Tako pripravljene češnje damo v večjo posodo z debelim dnom, dodamo sladkor ter zelo dobro premešamo.
  3. Dodamo vaniljeva semena, premešamo in kuhamo na zmerni temperaturi približno pol ure.
  4. Nato češnje s paličnim mešalnikom zmešamo v fino kašo in dodamo še liker ter citronsko kislino ali limonin sok. Marmelado kuhamo do želene gostote (gostoto preverimo tako, da žličko marmelade polijemo na hladen krožnik, počakamo nekaj minut, nato pa krožnik poševno obrnemo in vidimo gostoto).
  5. Marmelado prelijemo v sterilizirane kozarčke (oprane kozarčke postavimo za 10 minut v pečico ogreto na 100 stopinj) in jih z ustreznim pokrovom (pokrov obrišemo z malce alkohola) dobro zatesnimo.
  6. Nato kozarčke z marmelado položimo na toplo ali jih zavijemo v deko, da se počasi ohladijo ter ohlajene shranimo v temen prostor do uporabe.

Morda vam bo všeč