Češnjevi mini piknik zavitki

by Jasmina

Iskreno povedano, besedo »zavitek« zelo redko uporabljam, saj je zame doma pripravljen zavitek nič drugega kot »štrudelj« in samo to! To je sicer sladica, ki je pri nas doma verjetno največkrat pripravljena! Beseda štrudelj je star izraz za zavitek in takoj me popelje v otroštvo in domačo kuhinjo, ko sem z vsem navdušenjem opazovala tako staro mamo, kot tudi svojo mamo kako vlečeta in raztegujeta testo na vse strani čez celo jedilno mizo in še čez ter prav fascinantno se mi je zdelo, da sta ga raztegnili tako na fino in tanko, da bi lahko skozi testo brala časopis, haha… No, pa delam sedaj jaz povsem enako in tudi moja otroka priprava štrudlja precej navdušuje, saj ga najraje ponosno zavijata.
Smo v čudovitem pomladnem času, ko nas topel sonček in zelena idila kar vlečeta v naravo, zato jo v tem času zelo radi s košarico dobrot mahnemo na kakšen bližnji hribček ali ob ribnik ter uživamo v vsem kar narava ponuja in seveda tudi v svojih slastnih prigrizkih. Zato domač štrudelj za piknik v naravi najraje pripravim v manjši »porcijski« obliki oziroma v obliki vozličkov, saj jih je tako namreč lažje in bolj praktično transportirati, pa tudi bolj fini so za pojest, saj ne potrebujemo noža oziroma pribora.
Sama sem mnenja, da je češnjev ali kateri drug štrudelj pravi greh pripraviti s kupljenim testom, saj je razlika v okusu in hrustljavosti testa res velika. V primeru priprave vozličkov testa ne rabimo razvleči zelo fino oziroma čisto na tanko, tako da je priprava precej hitra. Pa vendar, če se v zadnjem trenutku odločimo za piknik in si izrecno zaželimo domači štrudelj, lahko uporabimo tudi kupljeno vlečeno testo. Zelo lepo pa se vozlički spečejo tudi s svežim listnatim testom, štrudelj pa tudi v tem primeru pripravimo po istem postopku kot z vlečenim testom.

Češnjevi mini piknik zavitki

Iskreno povedano, besedo »zavitek« zelo redko uporabljam, saj je zame doma pripravljen zavitek nič drugega kot »štrudelj« in samo to! To je sicer sladica, ki je pri nas doma verjetno… Recepti Češnjevi mini piknik zavitki European Natisni
Število oseb: 6 zavitkov
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Vlečeno testo

  • 400 g namenske ali pa kar navadne gladke moke
  • 250 ml mlačne vode
  • 2 žlici olja
  • 1 žlička soli

 

Nadev

  • 80 g masla
  • 100 g očiščenih češenj na posamezen zavitek
  • 4 do 5 žlic sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 8 zdrobljenih navadnih maslenih piškotov
  • 80 ml sladke smetane
  • Maslo za premaz testa in pekača
  • Netopni sladkorni posip (kristalčki)

Priprava

  1.  V posodo presejemo moko, naredimo jamico in dodamo ostale sestavine.
  2.  Z mešalnikom testo mesimo približno 8 minut, da postane lepo gladko, svetleče in prožno.
  3.  Testo nato predenemo na delovno površino in ga še z rokami zgnetemo v lepo kepo z gladko površino. Nato ga predenemo nazaj v namaščeno posodo ter ga po vrhu malce naoljimo.
  4.  Posodo pokrijemo in testo pustimo počivati vsaj 15 minut.
  5.  Pečico segrejemo na 180 stopinj in pekač obložimo s papirjem za peko.
  6.  Pripravimo češnjev nadev in sicer češnje operemo, jih izkoščičimo, stresemo v posodo ter dodamo sladkor, smetano in zdrobljene piškote ter premešamo.
  7.  Delovno površino na rahlo pomokamo in testo razrežemo na 6 enakih delov. Vsak košček testa razvaljamo na približno 50 x 15 cm velike pravokotnike.
  8.  Vsak pravokotnik premažemo s stopljenim maslom, češnjev nadev pa razporedimo samo v eni liniji na začetku testa, nato pa na vsaki strani rob testa zavihamo 2 cm čez nadev (da nadev ne steče ven) in nadevano testo zavijemo v zavitek.
  9.  Iz zavitka oblikujemo nekakšen vozliček in sicer najprej oba konca zavitka prekrižamo in na sredini oblikujemo zanko, nato pa oba konca zvitka zvijemo in združimo v zanko, vsakega iz svoje strani.
  10.  Zavitke oziroma vozličke polagamo na predhodno pripravljen pekač obložen s papirjem za peko in sicer kar nekaj cm narazen, jih premažemo z raztopljenim maslom ter jih posujemo z netopnimi sladkornimi kristali in pečemo približno 35 do 45 minut oziroma dokler se testo lepo zlatorjavo ne zapeče.

 

Namig

Če uporabljamo zamrznjene češnje, priporočam, da jih najprej popolnoma odmrznemo in šele nato mehke uporabimo v štrudlju, sicer se lahko zgodi, da testo pri peki preveč razpoka.

Morda vam bo všeč