Žajbljevo mleko z medom in cimetom za hladne dni

by Jasmina

Hladnejši dnevi pri naših otrocih hitro povzročijo rdeča lička in mokre noske, kar se lahko razvije tudi v neprijetno boleče grlo in suhi kašelj. Nadležna prehladna obolenja pa povzročajo nemalo nevšečnosti tudi pri spanju. Ta recept za »zdravilno« žajbljevo mleko, ki ga že od nekdaj pozna ljudska medicina, je malce drugačen od klasičnega, saj mleko ni pripravljeno s karameliziranem sladkorjem temveč z medom, dodane pa so mu še prijetne arome. Ta okusen napitek odpravlja bolečine in pomirja vneto grlo ter čisti dihalne poti, zato je izredno koristen in uporaben za vsak dom. Žajbljevo mleko z medom in cimetom je po okusu tako zelo prijetno in aromatično, da ga ne obožujejo samo najmlajši, kar hitro lahko namreč postane razvada tudi pri nas odraslih, sploh če mu dodamo še malce zdravilne kurkume. Sestavljeno je iz sestavin, ki so praktično v vsaki kuhinji vedno pri roki, pripravljeno pa je tako zelo hitro in enostavno, da bo to zagotovo postal vaš domači topli napitek, s katerim se boste najraje crkljali to zimo.
Pri nas doma si ga otroka velikokrat zaželita, pa ne zaradi prehladnih znakov, ampak kar tako, saj je izjemno dobrega okusa in nas takoj pomiri, sprosti ter lepo »poboža« naše telo, hitro pa nas popelje tudi v miren spanec s sladkimi sanjami!
Sama obožujem in tudi gojim več različnih vrst žajblja ter ga redno uporabljam pri kuhi, saj žajbelj ni samo dišavnica, ampak tudi izredno zdravilno zelišče. Njegovo ime izhaja iz latinske besede «salvere«, kar pomeni rešiti oziroma zdraviti. Zato ni čudno, da ima žajbelj celo več različnih imen, kot so čistec, kadulja, salva, itd.. Je izredno enostaven za gojenje, sama ga vzgajam kar na balkonu v večjem loncu in ker je trajnica, me razveseljuje čez celo leto. Žajbelj vsebuje antioksidante in številne druge koristne učinkovine, med drugim tudi čreslovino, ki uničuje mikrobe ter blaži vnetja. Vsebuje tudi zdravilna eterična olja, ki delujejo antibakterijsko ter ima protivnetne lastnosti, zato v napitek dodani žajbelj pomaga lajšati suhi kašelj ter čistiti dihalne poti.
Ljudska medicina priporoča pitje žajbljevega napitka pol ure pred spanjem in sicer po požirkih ter čim bolj toplega, a ne več kot eno skodelico na dan!

Žajbljevo mleko z medom in cimetom za hladne dni

Hladnejši dnevi pri naših otrocih hitro povzročijo rdeča lička in mokre noske, kar se lahko razvije tudi v neprijetno boleče grlo in suhi kašelj. Nadležna prehladna obolenja pa povzročajo nemalo… Recepti Žajbljevo mleko z medom in cimetom za hladne dni European Natisni
Število oseb: 2 kozarca oz. skodelici
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

  • 400 ml mleka
  • 2 žlici žajblja (svežega ali posušenega)
  • ½ žličke cimeta v prahu
  • ½ tekoče vanilje (ali semena polovice stroka vanilje)
  • 2 žlici medu (sama uporabljam žajbljev med)

 

Ostalo

  • Cimet v prahu za posip
  • Slamice
  • Kurkuma (po okusu)

Priprava

  1. Mleko in žajbelj zavremo, nato odstavimo, malce premešamo ter dodamo vaniljo in cimet, na koncu pa primešamo še med (med primešamo šele na koncu, ker bi v vrelem mleku uničili njegove koristne snovi).
  2. Posodo pokrijemo in pustimo stati kakšnih 10 minut.
  3. Tekočino precedimo in če se je precej ohladila, jo še nekoliko segrejemo, vendar ne zavremo, da ne uničimo koristnih lastnosti medu.
  4. Pripravljeno aromatično žajbljevo mleko nalijemo v kozarec za dva prsta visoko, kozarec zapremo in dobro pretresemo, tako da dobimo spenjeno mleko ter mu nato dolijemo še preostalo mleko.
  5. Mlečno peno na vrhu kozarca potresemo s cimetom v prahu.

Morda vam bo všeč