Sirnica z domačim vlečenim testom*

by Jasmina

* Recept je nastal v sodelovanju s spletnim kulinaričnim portalom Odprta kuhinja (video).

Sirnica oziroma bosanska pita s skuto, ki ji Slovenci radi rečemo kar burek (čeprav praviloma to ime nosi le pita z mesnim nadevom) je nedvomno zelo priljubljena jed. Natančen avtentičen recept je pravzaprav kar težko dobiti, saj prave bosanske mojstrice svoje pite pripravljajo kar na pamet oziroma po občutku, vsaka malček po svoje, recept pa prenašajo iz roda v rod. Vendar se največja skrivnost skriva prav v doma pripravljenem vlečenem testu imenovanem »jufka«, prav tako pa so zelo pomembne tudi kvalitetne sestavine, predvsem skuta. Priporočam uporabo kakšne domače skute od lokalnega kmeta, obvezno pa mora biti polnomastna. Tovrstne kupljene pite so običajno precej mastne ali mnogokrat preveč slane, zato je doma pripravljena sirnica sigurno najboljša, mehka in sočna navznoter, hrustljava navzven ter prijetno slanega okusa.

Sirnica z domačim vlečenim testom

* Recept je nastal v sodelovanju s spletnim kulinaričnim portalom Odprta kuhinja (video). Sirnica oziroma bosanska pita s skuto, ki ji Slovenci radi rečemo kar burek (čeprav praviloma to ime… Objave Sirnica z domačim vlečenim testom* European Natisni
Število oseb: pekač premera 26 do 28 cm
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

 

Vlečeno testo

  • 300 g gladke moke (tip 500)
  • 1 žlica olja
  • 150 ml tople vode
  • 1 žlička soli
  • Nekaj žlic olja za premaz testa

 

Nadev

  • 500 g polnomastne nepasirane skute
  • 3 žlice kisle smetane
  • 1 jajce
  • 1,5 žličke soli

 

Preliv

  • 100 ml vroče tekočine (mleko +voda + ščepec soli)
  • 1 žlica masla (ali olja) za premaz

Priprava

  1. Vlečeno testo; v skledo presejemo moko ter na sredini naredimo jamico. Dodamo olje, vodo ter sol in z vilico premešamo, nato pa z rokami zgnetemo testo v kepo.
  2. Kepo testa prestavimo na delovno površino, zgnetemo, da postane testo gladko in prerežemo na dva dela ter vsakega posebej naoljimo in pokrijemo s posodo ter pustimo počivati vsaj pol ure.
  3. Pečico ogrejemo na 220 stopinj.
  4. Nadev; v posodi zmešamo skuto, kislo smetano, jajce in sol, premešamo in razdelimo na 4 enake dele ter postavimo na stran.
  5. Pripravimo delovno površino in sicer bombažni prt ravno razgrnemo, ga na rahlo pomokamo ter razvaljamo prvo kepo testo v podolgovat krog oziroma pravokotnik in ga na tanko premažemo z oljem.
  6. Nato testo z rokami previdno razvlečemo, da dobimo res tanko testo skozi katerega lahko vidimo (testo najlažje raztegujemo z zgornjim delom dlani, robove testa pa z rahlo naoljenimi blazinicami prstov) in prerežemo na pol, po daljši stranici. Če se nam testo zdi zelo suho, ga lahko še enkrat na tanko premažemo z oljem.
  7. Nadev naložimo po kupčkih, 2 do 3 centimetre od roba oziroma po celotni dolžini daljšega robu.
  8. Nato nenadevan (spodnji) del testa zapognemo čez nadev, z rokami testo malce »zarolamo« v štrukelj, nato pa s prtom štrukelj zavijemo do konca. Končke testa lahko odrežemo, da nimamo debelih delov testa.
  9. Pekač namastimo in pripravljeni štrukelj zavijamo v polža od sredine navzven.
  10. Isti postopek ponovimo še z ostalim testom.
  11. Pečemo na spodnji rešetki pečice in sicer nekje 35 do 40 minut, dokler sirnica po vrhu ne postane zlatorjavo zapečena, nato pa jo prelijemo s polivko iz mleka, vode in soli ter postavimo nazaj v pečico še za kakšno minutko, da se tekočina vpije.
  12. Pečeno sirnico premažemo z maslom in ohladimo.

 

Namig

Vlečeno testo ne raztegujemo na silo, temveč z njim ravnamo počasi in previdno. Če imamo občutek, da se težko razteguje oziroma vleče, ga pustimo za nekaj časa počivati in nato spet nadaljujemo s postopkom.

 

Morda vam bo všeč