Češnjev štrudelj iz domačega vlečenega testa

by Jasmina

Junij! Mesec poln raznoraznih dobrot, svežega sadja in zelenjave je že kar precej na vrtovih, zato je naša miza vsak dan obarvana zeleno ali rdeče. V tem času običajno na babičinem vrtu na Štajerskem zažari tudi ta prva oziroma ta zgodnja češnja, ki jo vsako leto občudujemo že od marca naprej, ko vsa v belem zacveti kot nevesta in potem ves čas držimo pesti, da ne bo pozebe in bodo vremenske razmere ugodne za njeno dozoritev. Letos nam je bila narava k sreči naklonjena in češnja nas je bogato obdarila s čudovitimi sočnimi in sladkimi plodovi. Resnično lepo in užitkarsko je, ko se lahko do sitega naješ svežih domačih češenj kar direktno iz drevesa … Hvala Babi!
No, ampak vsako leto se mi postavi ista dilema … »rdeče češnje rada jem, češnjev štrudelj pa mogoče še rajši«!? Oh, ne morem niti opisati, kako božanski je domači sveže pečeni in še malce mlačni češnjev štrudelj oziroma zavitek, s tisto zlato nežno hrustljavo zapečeno skorjico, ki se kar stopi v ustih in ves aromatični češnjev sok, ki se kar cedi iz njega … in ko se ta sok malce razlije po pekaču ter karamelizira … njamiiii, prav za ta sok se doma skoraj »stepemo« kdo ga bo pojedel, haha …. Je pa pri štrudlju v bistvu pomembna samo ena stvar in to je doma pripravljeno vlečeno testo!!! Pravi greh je pripraviti štrudelj s kupljenim testom, saj je njegova priprava res enostavna, razlika v okusu pa tako zelo velika. Mogoče se prvič zdi malce zamudno, vendar po nekaj poskusih postane priprava utečena rutina in testo je pripravljeno praktično mimogrede. Tudi če se testo ne razvleče prav najlepše ali pa če v pekaču nima najlepše oblike, nikoli ni bojazni, da ta sladica ne bi uspela. Sama štrudelj rada pripravljam tudi z otrokoma. Zaupam jima, da ga na začetku, ko je testo še debelo, raztegujeta, najzabavnejši del pa je definitivno zavijanje in takrat smeha ter dobre volje nikoli ne zmanjka, otroka pa sta neizmerno ponosna, da sta lahko tako koristna pomočnika.
Domači štrudelj je zagotovo ena najboljših tradicionalnih slovenskih sladic, ki verjetno najbolj paše po nedeljskem kosilu ali pa tudi kar tako, ko imamo doma kaj »viška« sadja ter nam »za paše« nekaj čisto preprostega, domačega …..

Češnjev štrudelj iz domačega vlečenega testa

Junij! Mesec poln raznoraznih dobrot, svežega sadja in zelenjave je že kar precej na vrtovih, zato je naša miza vsak dan obarvana zeleno ali rdeče. V tem času običajno na… Recepti Češnjev štrudelj iz domačega vlečenega testa European Natisni
Število oseb: 1 pekač
Hranilne vrednosti 200 Kalorije 20 grams Maščobe

Sestavine

Vlečeno testo

  • 400 g moke (namenske ali pa kar navadne gladke moke)
  • 250 ml mlačne vode
  • 2 žlici olja
  • 1 žlička soli

 

Nadev

  • 80 g masla (plus maslo za premaz testa in pekača)
  • 1,5 kg do 2 kg češenj
  • 80 g sladkorja (oziroma po okusu)
  • 1 vaniljev sladkor
  • 80 g zdrobljenih navadnih maslenih piškotov
  • 1 sladka smetana
  • Sladkor v prahu (za posip)

Priprava

  1. V posodo presejemo moko, naredimo jamico in dodamo ostale sestavine.
  2. Z mešalnikom testo mesimo približno 8 minut, da postane lepo gladko, svetleče in prožno.
  3. Kepico testa nato predenemo na delovno površino in ga še z rokami zgnetemo v lepo kepo testa z gladko površino. Nato ga predenemo nazaj v namaščeno posodo ter ga po vrhu naoljimo.
  4. Posodo pokrijemo in testo pustimo počivati eno uro ali več.
  5. Medtem pripravimo češnje (operemo jih in izkoščičimo) in ostale sestavine, pekač dobro namažemo z maslom ter pečico segrejemo na 180 stopinj.
  6. Na kuhinjsko mizo razgrnemo delovni prt (ki ga uporabljamo samo za tovrstne peke, saj maščoba in sadje puščata madeže), ga posipamo z moko in nanj položimo kepo testa.
  7. Testo začnemo nežno in počasi vleči narazen in sicer od sredine navzven v smeri urinega kazalca. Pri tem gremo lahko z roko pod testo in vlečemo navzven. Če se nam testo ne vleče dobro, ga pustimo za nekaj minut pri miru in nato spet nadaljujemo z delom, dokler testo ne razvlečemo v obliko nekakšnega ovala in če le gre na debelino papirja oziroma na tako tanko, da se vidi skozenj.
  8. Razvlečeno testo po celotni površini pokapamo (ali nežno premažemo) s stopljenim maslom, posujemo s češnjami, sladkorjem in zdrobljenimi piškoti ter na koncu pokapamo še s sladko smetano.
  9. Na vsaki strani rob testa zapognemo za 2 cm čez nadev, da s tem preprečimo, da bi nam nadev kasneje stekel ven.
  10. Testo na njegovi daljši strani zvijemo v zavitek in ga previdno predenemo v namaščen pekač (najbolje tako, da je rob zavitega testa na dnu pekača).
  11. Štrudelj premažemo z raztopljenim maslom in ga nato z vilico ali konico noža po vsej dolžini nekajkrat prebodemo, da iz njega sprostimo zrak ter pečemo približno 45 minut oziroma dokler se testo ne zapeče lepo zlatorjavo in na robovih zabrbota češnjev sok.
  12. Štrudelj pustimo, da se ohladi vsaj do mlačnega, nato pa ga narežemo in po okusu posujemo s sladkorjem v prahu.

Morda vam bo všeč